Welke kleuren gebruik je in de kinderkamer

kinderkamer groen

We weten het al langer: kleur heeft een bepaalde uitwerking op onze stemming. Daar is ook veel studie naar gedaan en uit die onderzoeken is ook bekend geworden wat voor effect we met het gebruik van bepaalde kleuren kunnen bereiken. Dit gegeven is handig te gebruiken voor de kleurkeuze van de kinderkamer.

Lichte en zachte tinten hebben bijvoorbeeld een kalmerende werking en brengen rust. Felle kleuren kunnen je kind daarentegen nu juist weer heel vrolijk, maar ook actief en druk maken. Dit laatste is nu net niet zo handig in een kamer waar je wilt dat je kleintje zich in alle rust kan opladen om de volgende dag weer fris en fruitig tegemoet te gaan. Kortom, hieronder volgen wat tips met betrekking tot het kiezen van de beste kleur voor de kinderkamer. 

Warme kleuren

Kinderen houden van felle, primaire kleuren. Warme kleuren passen goed in een kinderkamer. Je zou een wat ouder kind mee kunnen laten denken over welke kleur het zelf zou kiezen. Haal wat modemagazines in huis en kijk samen eens naar de kleursamenstellingen. Kies hier wat voorbeelden uit en kijk daarbij wat er zoal past bij alle andere elementen in de kamer zoals de meubels en de gordijnen.

kinderkamer

© Petite Amélie

Primaire kleuren

Rood geeft energie en maakt actief. Het is een drukke kleur en allesbehalve rustgevend. Oranje heeft hetzelfde effect. De kleur staat voor actie en opwinding. Groen is daarentegen ontzettend rustgevend en stress verminderend, zie dit artikel. Met de kleur blauw zorg je voor een betrouwbare, kalmerende en krachtige sfeer in de kinderslaapkamer. Paars is een goede kleur voor een kamer met veel glamour. Paars of lila geeft de ruimte namelijk een extra luxe uitstraling.

Zachte pasteltinten

Voor de babykamer kies je het beste voor rustige, lichte kleuren en pasteltinten. Lichtblauw is een goede keuze omdat het zorgt voor een gevoel van rust en welbehagen. Beige straalt een gevoel van alles onder controle hebben uit. Roze is overigens niet alleen een populaire kleurkeuze bij jonge prinsesjes, de kleur geeft meisjes ook nog eens een positief en zelfverzekerd gevoel.

Veilige kleuren

Pas op voor een overkill aan (heftige) kleuren. Zoek voor een goede balans. Kies je voor felle kleuren aan de muur, stem dit dan goed af op de kleuren in het interieur. Wit staat voor openheid, rust en waarheid en laat de meubels sterk naar voren komen. Ook kun je kiezen voor een neutrale kleur aan de muur en te experimenteren met kleur in de accessoires.

Handige kleuren

Een kleine ruimte lijkt groter als je gebruik maakt van lichte (pastel)tinten en een lichte kleur op het plafond. Ook als je de muur onder het plafond 10 centimeter wit verft, lijkt de kamer optisch groter. Je kunt met sjablonen mooie figuren op de muur verven. Ben je zelf niet een echte klusser? Maak dan gebruik van muurstickers. Ze zijn er in alle soorten en maten!

Previous ArticleNext Article