Filosoferen voor kinderen vanaf 8 jaar

Filosoferen met kinderen

Kennen jullie dat gevoel wanneer je naar de sterren kijkt en je je afvraagt hoe ver ze eigenlijk weg zijn? Of wanneer je jezelf betrapt terwijl je fantaseert over wat dieren echt denken als ze naar ons kijken? Dat, mijn vrienden, is het begin van een geweldig avontuur genaamd ‘filosoferen’!

Filosoferen

Filosoferen klinkt misschien als een groot en ingewikkeld woord, maar maak je geen zorgen. Het is eigenlijk gewoon een chique manier om te zeggen dat je nadenkt over dingen, vragen stelt en probeert te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. En om dit te stimuleren hebben we werkbladen en kaartjes gemaakt voor het filosoferen voor kinderen vanaf 8 jaar!

Kunnen jongere kinderen dan niet filosoferen? Ja zeker wel! Filosoferen kan er al lekker vroeg in zitten! Zeker wanneer je een kleintje hebt die de welbekende ‘waarom‘ regelmatig op je afvuurt. Maar is je kleintje jonger dan acht, dan verwijs ik je graag naar ons pakket filosoferen voor kleuters.

Het vermogen om diep na te denken, vragen te stellen en ideeën te verkennen is een waardevolle vaardigheid die een leven lang meegaat. Voor kinderen ouder dan 8 jaar hebben we speciale werkbladen ontworpen om hen te leren filosoferen en hun nieuwsgierigheid te stimuleren. Deze werkbladen zijn dus een mooie manier om te beginnen met filosoferen.

Filosoferen gaat niet alleen over het hebben van meningen, maar ook over het kunnen onderbouwen van die meningen met goede redenen. Filosofische werkbladen leren kinderen kritisch te denken, argumenten te analyseren en logische redeneringen te volgen. Dit zijn vaardigheden die hen in alle aspecten van het leven van pas zullen komen.

Werkblad met filosofisch verhaal

Dit werkblad helpt je kind om na te denken over belangrijke thema’s zoals vriendschap, verschillende talenten en het belang van genieten, ook als je niet altijd als eerste aankomt. Het verhaal gaat over een wijze uil en een nieuwsgierige eekhoorn. Het stimuleert ook een filosofische benadering van verhalen en situaties.

filosoferen voor kinderen

Werkblad voor en tegens

Dit werkblad geeft kinderen de gelegenheid om na te denken over de voors en tegens van het hebben van huisdieren in huis. Ze leren een eigen mening te vormen op basis van argumenten en redenering. Wanneer je dit werkblad met een groepje kinderen maakt, kan het natuurlijk ook tot boeiende discussies leiden. Het bevordert in ieder geval het kritisch denken van de kinderen.

filosoferen met kinderen

Werkblad standpunten en vergelijkingen

Dit is een werkblad waarmee kinderen van 8 jaar en ouder twee verschillende standpunten kunnen vergelijken. Het moedigt hen aan om kritisch na te denken over complexe kwesties en hun standpunt te onderbouwen met logische redenen. Je kunt soortgelijke werkbladen maken voor andere onderwerpen om hun analytische vaardigheden verder te ontwikkelen.

 filosoferen werkblad

Filosoferen voor kinderen, filosofische vragenkaartjes

Filosofische vragenkaartjes voor kinderen stimuleren de denkvaardigheden en nieuwsgierigheid van jonge denkertjes. Deze kaartjes bevatten prikkelende vragen die kinderen aanmoedigen om dieper na te denken over de wereld om hen heen. Op de kaartjes staan vragen als “Wat is geluk hoe kun je het vinden?” of “Kunnen we de wereld veranderen?“. Deze filosofische vragenkaartjes dagen kinderen uit om hun gedachten te delen en met elkaar te discussiëren. Zo wordt filosoferen een speels en educatief proces waar kinderen niet alleen kritisch leren denken, maar ook empathie, tolerantie ontwikkelen. Het is een superleuke manier om met kinderen in gesprek te gaan en te horen wat er allemaal in een kinderbrein omgaat.

Filosofische vragenkaartjes en werkbladen printen

Zorg ervoor dat je voor de filosofische vragenkaartjes stevig papier gebruikt om duurzame kaarten te creëren. Knip de kaarten vervolgens uit en overweeg om ze te lamineren, zodat ze langer meegaan. Ook de werkbladen kun je zo vaak printen als je wil, hiervoor kun je natuurlijk ook gewoon a4 papier gebruiken.

Bedrag € -
filosoferen voor kinderen
filosoferen kinderen
filosoferen voor kinderen
Previous ArticleNext Article