Duimen afleren, 9 manieren om je kind van het duimen af te helpen

duimen afleren

Loopt jouw kleuter de hele dag aan zijn duim te zuigen? En zou je graag een manier vinden om je kind van het duimen af te helpen? Zonder te dreigen dat je zijn duimen af gaat hakken… Misschien hebben wij wel een paar ideeën voor je om het duimen afleren soepeltjes te laten verlopen.

Sommige ouders hebben een echo van hun baby, waarop de eerste tekenen van duimen al zwart op wit staan. Een echoscopie van een baby met een duim in zijn mond. Duimen in de baarmoeder kan worden waargenomen vanaf ongeveer de 16e week van de zwangerschap. Het is dus echt waar dat sommige baby’s al beginnen te duimen terwijl ze nog in de baarmoeder van hun moeder zijn. Dit komt omdat duimen een natuurlijk reflex is dat al in de baarmoeder kan worden ontwikkeld.

Niet alle baby’s beginnen in de baarmoeder met duimen. Sommige kleintjes beginnen pas na de geboorte met duimen.

Wanneer je kind er ook mee begint, duimen is een veel voorkomende gewoonte bij jonge kinderen. Vooral bij baby’s en peuters. Het is een manier om zichzelf te kalmeren en te troosten. Voor de meeste kinderen is het gemakkelijk om een manier te vinden om ermee te stoppen. Maar voor sommige kinderen kan het duimen, en vooral het duimen afleren, een probleem worden.

Waarom kinderen duimen

Er zijn meerdere manieren om een kind van het duimen af te helpen. Maar laten we beginnen met de vraag waarom kinderen duimen. Voor baby’s en peuters is het zuigen op de duim, een manier om zichzelf te kalmeren en troost te vinden. Het zuigen op hun duim is een natuurlijke reflex die baby’s hebben. Ze hebben nog niet heel veel andere manieren om hun emoties te uiten en duimen is een natuurlijke reactie. Het is ook een manier om te ontspannen en in slaap te vallen. Naarmate kinderen ouder worden, kan het duimen een gewoonte worden, een soort reflex waarmee ze zichzelf kalmeren zonder er bewust van te zijn.

Effecten op de lange termijn

Uiteraard zijn er effecten op de lange termijn. Ten eerste kan duimen leiden tot tandheelkundige problemen. Het constante zuigen op de duim kan de stand van de tanden beïnvloeden, waardoor ze scheef groeien of naar voren komen te staan. Dit kan later voor problemen met het gebit zorgen die dan weer een behandeling vereisen.

Daarnaast kan het duimen ook de spraakontwikkeling van het kind beïnvloeden. Het duimen belemmert de ontwikkeling van de spieren die nodig zijn voor het spreken en dat zorgt dus voor spraakproblemen. Ook kan het duimen op de lange termijn, door de constante vochtigheid rond de duim, leiden tot irritatie en infecties.

Het duimen afleren

Kortom, er zijn dus echt wel nadelige effecten op de lange termijn en daarom is het goed om je kind zo snel mogelijk van het duimen af te leren.

Hier 9 manieren hoe je je kind van het duimen af kan helpen. Je mag zelf bedenken wat het beste bij jou en je kleintje past. Het is wel handig om je achterhoofd te houden dat het duimen afleren een proces is en dat het niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. Geduld en positive aanmoediging zal hier zeker bij helpen.

1. Duimspalk

Duimen afleren is het gemakkelijkste door de duim te ‘veranderen’. Dit kan bijvoorbeeld met een duimspalk. Een duimspalk is eigenlijk meer een hoesje dat over de duim wordt gedragen en voorkomt dat het kind kan duimen.

2. Handschoenen of wanten

Handschoenen of wanten is een wat rigoureuzere manier dan een duimhoesje, maar het idee is natuurlijk hetzelfde. Doordat je kind handschoenen of wanten draagt, voorkomt het dat hij kan duimen.

3. Verband of pleister

Een andere simpele manier om je kind van het duimen af te helpen is door een pleister op de duim van je kind te plakken. Dit werkt natuurlijk net als de duimspalk, handschoenen of wanten. Het is voor je kind niet meer prettig om zijn duim in zijn mond te steken. Nadeel van deze manieren is dat je kind het heel gemakkelijk zelf van zijn duim af kan halen.

4. Bittere nagellak

Er is speciale bittere nagellak op de markt wat vooral gebruikt wordt om nagelbijten te voorkomen, maar het helpt ook om je kind van het duimen af te krijgt. Breng dan alleen de bittere nagellak aan op de duim om het kind te ontmoedigen om te duimen. Voordeel is dat dit niet gemakkelijk voor je kind is om te verwijderen.

5. Duimzuigen stoppen speen

Het voorkomen van beginnen met duimen is gemakkelijker dan het duimen afleren. Dit is iets wat je eigenlijk zo snel mogelijk moet doen wanneer je merkt dat je kleintje een duimer is. Je kunt iedere keer wanneer je baby zijn duim zoekt er snel een speentje in stoppen. Nadeel is natuurlijk dat je kleintje aan een speentje went.

duimen afleren

6. Praat met je kind

Wanneer je kind groot genoeg is om het te begrijpen, kun je met hem in gesprek gaan. Leg uit waarom het belangrijk is om te stoppen met duimen en leg uit welke gevolgen het kan hebben voor hun tanden en mond.

7. Belonen of afleiden

Beloon het kind wanneer het niet duimt, bijvoorbeeld door het geven van complimentjes of kleine cadeautjes. En bied speelgoed of activiteiten aan om het kind af te leiden van het duimen.

8. Stressbal

Als je kind duimt vanwege angst of stress, kan het helpen om een stressbal of iets dergelijks te geven om te knijpen.

9. Herinneren en herhalen

Plaats herinneringen in het zicht van het kind, zoals een briefje op de deur of de spiegel, om te herinneren aan het stoppen met duimen. En net als bij zoveel dingen in de opvoeding is het herhalen, herhalen, herhalen.

Als het allemaal niet werkt en je kind heel veel moeite heeft om te stoppen met duimen, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken.


Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article