Een kinderfeestje thuis voor de 5 jarige

feest vijfjarige

‘En wat wordt het thema van dit kinderfeestje?’, werd me vlak van tevoren gevraagd. ‘Nou, de kleuter had geen thema wensen, alleen maar losse onderdeel wensen’, antwoordde ik met een kleine opluchting. Mijn kleuter kwam voor haar eerste kinderfeestje zelf met ideeën als koek happen, stoelendans en natuurlijk een piñata. Maar toen ik haar vroeg of ze ook een themafeestje wilde, keek ze me met vragende ogen aan en dacht: ‘waar heb je het over?’

Prima, geen thema, maar gewoon een kinderfeestje thuis voor een meisje dat 5 jaar wordt. Appeltje, eitje.

Kinderfeestje 5 jaar: de feestartikelen

Een kinderfeestje thuis begint met een leuke uitnodiging en een feestelijke aankleding. Denk aan slingers, bekertjes, leuke rietjes, cadeautasjes, feesthoedjes, noem maar op. Als je huis versiert is met leuke feestartikelen, zal de feeststemming er meteen in zitten. Tip: HEMA heeft leuke feestartikelen in zijn assortiment en ook bij Xenos kun je gemakkelijk online bestellen.

Kinderfeestje thuis? Leuke spelletjes binnen!

En dus bedachten we samen leuke spelletjes die we tijdens haar kinderfeestje binnen konden spelen. Je weet immers nooit van te voren wat het weer gaat doen. En met kleuters van 5 jaar die op het kinderfeestje zijn, moet je toch wat voorbereiden.

Koekhappen
Het koekhappen had de kleuter zelf al eerder gedaan op een kinderfeestje van een vriendinnetje. Dit vond ze blijkbaar zo leuk, dat het niet mocht ontbreken aan haar eigen feestje. En dus zetten we koekhappen op het lijstje. Het is een spel dat prima binnen en buiten gespeeld kan worden en niet veel voorbereiding nodig heeft. Toch kostte het koekhappen nog behoorlijk wat tijd, maar dat kwam vooral doordat we vergeten waren om een pak ontbijtkoek te kopen en we op het laatste moment dus nog even naar de supermarkt moesten sjezen.

Kinderfeestje 5 jaar

Piñata
Dit keer had ik het mezelf makkelijk gemaakt door een piñata kant en klaar aan te schaffen. Het enige wat ik zelf nog moest doen, was de piñata vullen. Waar vind je zo’n kant en klare piñata? Hoor ik je vragen. Een piñata kun je gewoon kant en klaar online kopen. Ook HEMA en Xenos hebben  tegenwoordig pinata’s: bekijk ze hier van HEMA en hier van Xenos

Ballonnen spellen
Een vijfjarige heeft niet veel ingewikkelde spelletjes nodig. Kort en krachtig is het sleutelwoord. Uitgebreide en ingewikkelde speurtochten en spellen zijn nog lang niet nodig, ik zou het gewoon lekker simpel houden. Met ballonnen zijn er heel veel spelletjes te bedenken.

  • Ballonnendans. De ballonnendans is een soort stoelendans, maar dan hou je ballonnen in de lucht. Er is altijd één ballon minder dan dat er kinderen zijn en dansen maar. Wanneer de muziek stopt en je hebt geen ballon vast, dan ben je af. Nu kunnen kinderen van vijf jaar niet altijd goed tegen hun verlies, maak het verliezen daardoor leuk door het kind dat afvalt de muziek te laten bedienen, of de volgende ballon weg te laten halen.
  • Ballon hooghouden. Ga in een kring staan en doe alsof je bent vastgeplakt aan de vloer. Er is één ballon die de vloer niet mag raken, zorg met z’n allen dat de ballon in de lucht blijft.
  • Ballonprikken. Een leuk en spannend spel. Stop allerlei opdrachtjes in de ballonnen en laat de kinderen één voor één een ballon kapot prikken en de opdracht uitvoeren. Dit kunnen opdrachten als, een stukje hinkelen, met je teen je neus aantikken, maak een koprol, verzin het maar, zijn.

Ballonnen kopen? Kijk bij Fun & Feest waar ze alle kleuren ballonnen hebben.

Bingo
Bingo is ook altijd een top idee voor een kinderfeestje van 5 jarigen. Het is een prima spelletje dat makkelijke te organiseren is en hoewel zo’n potje bingo best spannend kan zijn, brengt het toch ook altijd weer even rust in de tent. Wij hebben een aantal bingo spellen om te printen gemaakt, die je op onze site kan bestellen. Zo vind je hier de eenhoorn bingo, hier de hondenpootjes bingo (leuk voor een Paw Patrol kinderfeestje), hier de ballen bingo (leuk voor een pokemon feestje) en in het piraten feestje printable pakket vind je een heuse piratenbingo!

Spelletjes buiten

Bij mooi weer ga je natuurlijk het liefst naar buiten tijdens een kinderfeestje. Wij hadden geluk, het was prachtig weer!

Stoelendans
De stoelendans deden we buiten. Stoelendans werkt hetzelfde als de ballonnendans, maar dan haal je steeds een stoel weg, totdat er nog één overblijft. Ook bij dit spel is het voor vijfjarigen lastig om af te vallen en dus kun je ze de muziek laten bedienen en de volgende stoel laten weghalen.

Annemaria koekoek
Kinderen van vijf jaar vinden dit een geweldig spel, toch is het vrijwel onmogelijk om dit eerlijk te spelen, want kleuters zeggen natuurlijk wel erg snel ‘ja ik zag je bewegen!’. Maar toch, als je dit een beetje in goede banen leidt, is het goed te doen.

Schipper mag ik overvaren? Nog zo’n spelletje wat kleuters erg leuk vinden.
Schipper mag ik overvaren, ja of nee?
Moet ik dan een cent betalen, ja of nee?
Jaaa
Hoe?
Zoals ik dat doe!
Hoe doe jij dat dan?
Als een…. kikker/krokodil/konijn/olifant/noem maar op.

Gewoon spelen
Het leuke is, dat je helemaal niet zo moeilijk hoeft te doen. Kinderen willen namelijk ook gewoon lekker spelen. Ik had een aantal potjes bellenblaas en stoepkrijt ingekocht en ze vermaken zich daar al prima mee!

Verkleden
Daarnaast heb ik ook nog alle verkleedkleding die door ons huis zwerft verzameld en op een kledingrek gehangen.

Kinderfeestje 5 jaar

Bestel hier alles voor een geslaagd kinderfeestje >>

Knutselen met 5 jarigen

Als activiteit hadden we ook nog knutselen op het programma staan. Knutselen met kinderen van vijf jaar? Wat kunnen ze wel, wat kunnen ze niet. Ingewikkelde knutselwerken, verf en glitters kun je het beste vermijden. Hou het ook hierbij lekker simpel! Wij hebben bij de Action een aantal tasjes ingekocht. Tasjes van Trolls en Paw Patrol, deze tasjes konden de kinderen zelf inkleuren.

Kijk hier voor andere leuke knutselideeën

Kinderfeestje 5 jarige

Traktatie en lunch

Zelf cakejes bakken en uitdelen op school blijft hier de favoriete traktatie voor een verjaardag. En dus stond ik ook dit keer weer een dag van tevoren met mijn goede gedrag zo’n 30 stuks cakejes te bakken. Toen de eindstreep in zicht kwam, was ik best een beetje trots op mijn perfecte moeder daad. Een beetje jammer dat ik de volgende ochtend wakker werd met het nieuws dat de hond de helft van de cakejes weggevreten had.

Moest ik alsnog naar de supermarkt…

Kinderfeestje 5 jarige trakteren

Lees hier: Ideeën voor een piratenfeestje

Qua lunch op het feestje deden we niet moeilijk. We hadden witte bolletjes, knakworstjes en ander lekker beleg voor op brood. En het mooie van zo’n lunch, bijna alle vijfjarigen lusten het. Dus waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

Moraal van het verhaal, een kinderfeestje voor een kind van 5 jaar, vier je lekker makkelijk en gezellig thuis!


Update: 2017/2023

Previous ArticleNext Article

5 Comments

  1. Vijfjarige meisjes dan he 😉 Ik had van de week een kinderfeestje thuis van een vijfjarig jongetje met zijn vriendje. Kanonnen, das wel even andere koek. Broed nog op een fatsoenlijk stukje maar dat komt er 😉

  2. Superleuke ideetjes, wij doen het ook gewoon thuis hoor, kinderfeestjes 🙂