Dit is de beste vraag die je na school kunt stellen!

beste vraag

Het is altijd goed om met je kind even te kletsen na schooltijd. Als ouder wil je graag weten wat je kind gedaan heeft, of hij het leuk heeft gehad en of er nog minder leuke dingen zijn gebeurd.

Toch is het antwoord dat kinderen geven meestal maar kort. Want wanneer jij een goedbedoelde ‘hoe was je dag?’ aan je kind stelt, wordt dat meestal beantwoord met schouderophalen of ‘weet niet’. Soms heb je geluk en krijg je iets meer info uit je kind. ‘Leuk’ of ‘stom’, weet hij dan te vertellen over zijn dag.

Kort antwoord is frustrerend

Zulke antwoorden zijn natuurlijk een kwelling voor een ouder. Je wil meer weten! Want is er nou iets op school gebeurt wat je weten moet? Wil je kind er niet over vertellen omdat het zo erg is? Of wat?

beste vraag

School kan inderdaad pittig zijn voor kinderen, zelfs als het goed gaat. Er gebeurt zoveel, ze horen, zien en doen zoveel nieuwe dingen. En dan allemaal zonder jou! School is vermoeiend. Wat ze willen voelen als ze thuiskomen is warmte en veiligheid en weten dat je blij bent dat ze terug zijn.

Kortom, ze zitten helemaal niet te wachten op een vragen vuur. Die lijst met vragen om na school aan je kind te stellen kun je dus beter even achterwege laten. Maar wat moet je dan wel doen? Elkaar een uur stilzwijgend aan gaan zitten kijken?

Nee, dat hoeft ook niet. Een beetje knuffelen is een goed idee! Een positieve vibe en de tijd nemen om met je kind te lachen is belangrijk.

De beste vraag na school

En dit is dan ook de beste vraag die je na school kunt stellen!

Heb je nog gelachen vandaag?

Het lijkt een simpele vraag, maar het antwoord zou je zoveel info kunnen geven. Het is namelijk een hele specifieke vraag, ‘heb je nog gelachen?’ Veel specifieker dan ‘Hoe was het op school?’, dat kan namelijk over de hele dag gaan en ja, hoe was dat? Je kind heeft geen idee! Maar met een specifieke vraag ‘heb je nog gelachen vandaag?’, gaat je kind daadwerkelijk nadenken over zijn antwoord.

Lachen is gezond

En lachen is natuurlijk een leuke ervaring. We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘lachen is gezond‘ en dat is ook echt waar. Ook voor je kind.

Samen lachen en plezier beleven over iets wat je kind heeft meegemaakt, versterkt de band tussen jullie en ook het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Daarbij, als je samen lacht, kan dit een gevoel van ontspanning en geluk teweegbrengen. Dus als de schooldag ook minder leuke dingen had, zal daar minder nadruk op komen, want je herinnert je kind aan het plezier dat hij beleefd heeft.

Kortom, lachen met je kind is goed voor zijn algehele welzijn en ontwikkeling. Dus de beste vraag die je na school kunt stellen: heb je nog gelachen?

En dan komt de rest later wel.


beste vraag

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article