Kerstkoekjes bakken in 35 ‘eenvoudige’ stappen

kinderen kerst koekjes

Eén keer in de zoveel tijd vragen mijn kinderen om iets te bakken. Daar zeg ik eigenlijk nooit nee tegen, aangezien ik weet dat het altijd wel tot iets lekkers resulteert. Nu de kerstdagen weer in zicht komen, hadden mijn kinderen het idee om kerstkoekjes te bakken én te versieren. Hartstikke leuk, want dat harmonieuze kerstgevoel kunnen we dit jaar wel gebruiken. Herinneringen maken, daar gaat het om. Laten we beginnen! Want in slechts 35 eenvoudige stappen, lukt het om de lekkerste en Pinterest-waardige kerstkoekjes te maken. 

1. Begin met het opzoeken van een koekjes recept. Er staan er tig op het internet, allemaal hetzelfde maar net even anders. Bestudeer alle recepten goed tot aan de vijfde pagina van de zoekresultaten en besluit dan om toch maar voor het allereerste recept te gaan.

2. Kom er achter dat je niet alle ingrediënten in huis hebt.

3. Ga naar de winkel en koop de nodige ingrediënten. Koop daarnaast ook nog voor een godsvermogen aan versieringen als kleurstoffen, zilveren pareltjes, botercreme en andere toppings.

4. Zet alle benodigdheden en ingrediënten voor het koekjes bakken klaar en kom erachter dat je geen uitsteekvormpjes in kerstthema hebt.

5. Ga terug naar de winkel en zoek stad en land af naar uitsteekvormpjes in de vorm van een kerstboom, ster, kerstman of whatever.

6. Vertel de kinderen dat het kerstkoekjes bakken verschoven is naar de volgende dag. Incasseer de verontwaardigde reacties van je bloedjes, maar hel no dat je in de avond nog koekjes gaat bakken.

7. Zet opnieuw alle benodigdheden en ingrediënten voor het koekjes bakken klaar.

8. Laat de kinderen zelf, onder het mom van begrijpend lezen, het recept lezen en opvolgen. Tip: check even wat ze doen. Zo voorkom je een ritje naar de supermarkt om alsnog kant en klare kerstkoekjes te kopen.

9. Roep net op tijd dat ze eerst hun handen moeten wassen.

10. Misschien is het toch handig om even de beschrijving mee te lezen. Samen kerstkoekjes bakken is leuk! Herinneringen maken, zo leuk! Adem in, adem uit.

11. Laat de kinderen niet zelf een pak bloem openmaken. Tenzij je gegarandeerd een witte kerst wil, laat dan je kinderen een pak bloem open maken.

12. Rij zwijgend naar de supermarkt voor een nieuw pak bloem. En een fles wijn.

13. Oké, het is tijd om even te resetten. Zoek dat harmonieuze kerstgevoel. Herinneringen maken, weet je nog? Dit kan jij.

14. Maak dit keer zelf het pak bloem open en zorg zelf dat het in de kom terecht komt.

15. Laat de kinderen het deeg kneden en zeg dat drie keer in het kom roeren niet genoeg is.

16. Zeg dat ze tussendoor niet in haar neus mag peuteren!

17. Kneed zelf het deeg tot een gladde bal.

18. Waar is de man eigenlijk? Waarom helpt hij niet even? Zit hij nog steeds te poepen?

19. Intussen is het deeg (dankzij jou) genoeg gekneden. Verdeel het deeg zodat ieder kind even veel deeg heeft, weeg het desnoods af. Correctie, weeg het deeg, zodat ieder kind exact evenveel deeg heeft.

20. Trek de kinderen achter de tv vandaan en zeg dat ze het deeg plat kunnen rollen.

21. Kom er achter dat je maar één deegroller hebt en drie kinderen.

22. Trek de fles wijn open en leg de kinderen uit dat er één deegroller is, waar ze samen mee moeten doen. Om de beurt dus. Heel lastig, maar het kan echt. Zolang je maar even geduld hebt.

23. Stuur twee kinderen terug naar de tv en maak herinneringen met één kind. Ook goed.

24. Aanschouw hoe het kind inefficiënt te werk gaat en accepteer het.

25. Leg de kerstkoekjes op de bakplaat, negeer het feit dat de uitsteekvormpjes blijkbaar overbodig waren, en bak de koekjes volgens de beschrijvingen in 8 minuten af.

26. Zie dat de koekjes na 8 minuten nog lang niet zijn afgebakken. Zet de timer op nog 5 minuten.

27. Ze kunnen nog wel drie minuten in de oven blijven. Hoe komen ze erbij dat koekjes in 8 minuten zijn afgebakken?

28. Haal de koekjes net op tijd, voor ze echt helemaal zwart zijn, uit de oven.

29. Laat de koekjes afkoelen. Ik herhaal, laat de koekjes afkoelen voor je de kinderen laat proeven.

30. Zet de versiering klaar. Maak de botercreme zoals op de verpakking staat beschreven.

31. Voeg de kleurstof aan de botercreme toe om de gewenste kleur te krijgen. Sluit de tubes daarna weer goed af om vlekken in je kunststof aanrecht te voorkomen.

32. Google hoe je kleurstof-vlekken uit je aanrecht kunt verwijderen.

33. Herhaal honderd keer dat ze niet teveel van dat botercreme moeten snoepen, daar worden ze misselijk van!

34. Accepteer dat de versierde koekjes in de verste verte niet lijken op die kekke kerstkoekjes van Pinterest. Dat harmonieuze kerstgevoel heeft helemaal niks te maken met Pinterest perfecte kerstkoekjes.

35. Geef je kotsmisselijke kinderen een emmertje en mieter de overgebleven misbaksels weg om te voorkomen dat ze nóg misselijker worden.

En dát is hoe je in 35 eenvoudige stappen, kerstkoekjes met je kinderen bakt!


kinderen koekjes bakken

Previous ArticleNext Article