Zwanger! Wanneer vertel jij het je familie?

Of het nu meteen bij de eerste poging al raak was, of dat je juist maanden, misschien wel jaren bezig bent geweest om op dit punt te belanden, in verwachting zijn is voor vrijwel iedereen fantastisch nieuws. Reden voor een feestje, iets om van de daken te schreeuwen. Toch doen de meeste mensen dat niet direct, en wordt er tot wat verder in de zwangerschap gewacht voor het nieuws met de buitenwereld gedeeld wordt. Hoe heb jij dit aangepakt of ben je van plan het te gaan doen? Kun je het nieuws geen dag voor je houden, of wacht je juist liever wat langer?

Het nieuws delen met je naasten

Ontdekken dat je zwanger bent, dat jullie een kindje krijgen, dat zet je wereld behoorlijk op zijn kop. Op een positieve manier, over het algemeen, zeker als dit het nieuws is waar je al zo lang op hebt gewacht. Dit voor je houden kan lastig zijn, zeker tegenover de mensen die het dichtst bij je zijn. Je mond voorbijpraten gaat snel, en daarnaast kan je het gevoel hebben dat het bijna met neon letters op je voorhoofd geschreven staat.

Alhoewel we in Nederland de cultuur hebben om een zwangerschap pas met de buitenwereld te delen ‘wanneer we weten dat alles goed zit’ begint dit steeds meer te veranderen. We doen, of deden, dit vaak om het verdriet over een eventuele miskraam, waar je in het begin van je zwangerschap nu eenmaal meer kans op hebt, niet met iedereen te hoeven delen. Maar waarom niet, eigenlijk? Zeker voor je naaste familie en andere dierbaren geldt dat het juist prettig kan zijn als zij je kunnen steunen mocht het mis gaan. Het al snel na de eerste positieve test zeker in kleine kring delen is dus helemaal zo gek niet; je dierbaren delen graag in je vreugde, maar willen je ook graag steunen bij eventueel verdriet. Steeds meer mensen delen hun zwangerschap dan ook al vrij snel, de ‘regel’ om het eerste trimester af te wachten verdwijnt steeds meer.

Vanaf nu beginnen de adviezen

Wat je zal merken is dat iedereen in je omgeving flink mee zal leven, en ongevraagd direct even wat leuke meisjesnamen zal roepen. En had je al eens over deze jongensnamen nagedacht? Hoe ga je de babykamer inrichten? En je gaat toch niet zo’n hele dure kinderwagen kopen, toch? Bij die winkel kun je prima zwangerschapskleding halen, en weet je wel zeker dat je dat nog mag eten? Weet je zeker dat je pas tien weken bent, je buik is een stuk groter dan die van mij na die periode? En heb je al nagedacht over waar je gaat bevallen?

Vanaf het moment dat je je zwangerschap met de buitenwereld hebt gedeeld, is hij niet langer alleen van jou en je partner. De adviezen en vragen vliegen vanaf nu om je oren. Doe ermee wat je wilt, en wil je ze nog een tijdje voorkomen? Dan kan dat natuurlijk ook een goede reden zijn om het nieuws nog even voor je te houden…

Previous ArticleNext Article