Tips voor een weekendje Franse Ardennen

vakantie frankrijk

Het eerste weekend van de herfstvakantie waren wij te vinden in de Franse Ardennen. Nu hoor ik je denken, ‘Sinds wanneer is de Ardennen van Frankrijk?’. Nou ik kan je vertellen, dat is al een tijdje een feit. De Belgische Ardennen lopen namelijk door tot in Frankrijk. Maar echt een bekende vakantiebestemming is het niet. Dat is zonde, want de Franse Ardennen hebben zoveel voordelen. Alleen al dat de afstand vanuit Nederland goed te doen is voor een weekendje weg. Daarnaast is er voor een gezin met kinderen heel veel te beleven. Het is gemoedelijk én uitdagend. Na ons weekendje in de Franse Ardennen kan ik wel wat leuke tips met je delen. 

De Franse Ardennen op de kaart

Zoals ik al zei, de afstand vanuit Nederland is goed te doen voor een korte weekendtrip. Toch zal ik niet aanraden om op de vrijdagmiddag wanneer de vakantie begint te gaan rijden. Vanuit Amsterdam hebben we er maar liefst 6 uur over gedaan om op onze bestemming aan te komen. En dat terwijl de navigatie aangaf dat de Franse Ardennen 3,5 uur rijden zou zijn.

Zoals je op de kaart kunt zien, liggen de Franse Ardennen aansluitend onder de Belgische Ardennen. De grote steden in deze regio zijn Charleville-Mézières en Sedan. Het zijn authentieke Franse steden met een rijke geschiedenis, welke zeer interessant vertelt kan worden aan kinderen. Ook stoomt de Maas door dit gebied. Dit samen met geweldige landschappen maakt de Franse Ardennen een fijne bestemming voor een weekendje weg met het gezin.

Overnachten in een B&B

Tijdens ons weekendje in de Franse Ardennen verbleven wij in een B&B. Dit was de eerste keer dat wij met de kinderen een B&B gingen ervaren. De lat werd meteen hoog gelegd, want het verblijf bij B&B Un week end en Ardenne is ons buitengewoon goed bevallen. Toch was het voor de kinderen even schrikken toen we in het donker én met druilerig weer bij de B&B aankwamen. “Een spookhuis!”, riepen de kinderen in koor. Maar toen we de volgende dag het huis in daglicht zagen, was het spookhuis omgetoverd naar een prachtig kasteeltje. Het fijne aan overnachten in een B&B is het persoonlijke contact. Het voelt echt een beetje als thuiskomen bij je moeder. er wordt lekker voor jou en je gezin gezorgd. Iets waar ook een moeder weleens naar snakt.

Un week end en Ardenne heeft ook een prachtige tuin. Helaas bleef het druilerige weer aanhouden en dus moesten we het doen met de momentjes dat het even droog was. Maar ook tijdens die momentjes konden we volop genieten van de ruime en mooie tuin. Een tuin waar de eigenaren hun fruit voor de marmelade, de walnoten en verschillende kruiden uit haalden.

overnachten franse ardennen

Overnachten in deze B&B in de Franse Ardennen kan met maximaal zes personen. De B&B heeft drie super sfeervolle slaapkamers, een badkamer en een fijn woonkamertje met kachel waar je heerlijk kunt opwarmen. Verblijven in een B&B is ons echt goed bevallen en zal ik vanaf nu ook als tip geven!

Fietsen langs de Maas

In de Franse Ardennen zijn er heel veel verschillende fietsroutes. Het fijne aan deze regio is dat de meeste fietsroutes, vooral de route die wij hebben afgelegd, zeer vlak zijn. Daardoor kun je hier prima fietsen met de kinderen. De route langse de Maas van Sedan tot Charleville-Mézières is onderdeel van de Eurovéloroute 19. Deze fietsroute van maar liefst ruim 1000 kilometer, gaat helemaal langs de Maas van Pouilly-en-Bassigny tot Rotterdam. Wij hebben natuurlijk niet de gehele route gefietst, maar het stuk van Sedan naar Charleville-Mézières (zo’n 30 km) is zeer aan te raden wanneer je een fietstocht met kinderen maken wil.

maas fietsen franse ardennen

Tip: neem wel je regenkleding mee. Want helaas was het weer in de Franse Ardennen nog steeds niet opgeklaard. Wij hebben de fietsroute in de regen gedaan. Maar zelfs in de regen was de route spectaculair en leuk om te doen, dus ook al is het weer wat minder, gewoon gaan!

De burcht van Sedan

In de stad Franse Sedan vind je één van de grootste burchten van Europa. Wij bezochten de burcht van Sedan met Raymond le Marmiton. In eerste instantie dacht ik, Raymond le Marmiton, wie mag dat wezen? Maar al snel werd duidelijk dat Raymond le Marmiton het bedachte keukenhulpje van het kasteel was. Raymond le Marmiton leidt je samen met een boekje op een speelse mannier rond door het kasteel. Voor de kinderen zijn er verschillende opdrachten en puzzeltjes om op te lossen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je één van de grootste burchten van Europa bent, je ook echt gigantisch groot bent! Dat klopt. Het kasteel van 35.000m² heeft muren die wel 26 meter dik zijn.

kasteel van sedan

Een deel van het kasteel van Sedan is omgebouwd tot hotel. Mocht je dus echt als prins of prinses willen voelen, dan kun je daar een overnachting boeken.

Wandelen in de Franse Ardennen

Denk je aan de Ardennen, dan denk je natuurlijk ook aan wandelen. Naast fietsen is wandelen ook één van de activiteiten om te doen in deze regio. Wij ontdekten het bos van Le Bennet. Dit grote bos ligt ongeveer 15 minuten met de auto ten noordoosten van Sedan. Het leuke van Le Bennet is dat er een mooi speelgebied is voor kinderen. En aangezien we de kinderen bij ons hadden, was dit een mooie activiteit om te doen.

spelen franse ardennen

Als je aan mij vraagt, hoe is het weer in de Franse Ardennen? Dan zul je ‘voornamelijk nat’ te horen krijgen. Het weer zit ons dus niet mee. Maar ik heb me laten vertellen dat het ook best mooi en zonnig kan zijn in de Franse Ardennen. Toch had het weer één voordeel, het was lekker rustig in het bos en in de speeltuin. Mijn kinderen konden zich dus flink uitleven. Voor iedere leeftijd tussen de 3 en 12 jaar, waren er speeltoestellen in de speeltuin. Verschillende uitdagingen van de speeltoestellen testten het concentratievermogen en coördinatievermogen van de kinderen. Maar ook klim en klauter toestellen die uitdagen tot behendigheid en balans. Kortom, een heerlijk bos voor een fijne wandeling met een leuke onderbreking voor de kinderen.

Dierenpark in de Franse Ardennen

Ook bezochten we tijdens het weekendje in de Franse Ardennen het dierenpark van Saint Laurent. Helaas zijn honden niet toegestaan in het dierenpark, dus onze eigen hond, welke ook gezellig mee was, moest even achterblijven. In dit dierenpark worden voornamelijk de dieren uit de Ardennen vertegenwoordigd. Herten, zwijnen, schapen, maar ook vogels en vissen zijn te vinden in het dierenpark van Saint Laurent. Het park heeft drie wandelroutes, één van 1,4 kilometer, van 1,5 kilometer en de langste van 2,3 kilometer. De route van 2,3 kilometer is prima te doen met kinderen en dat is ook wel leuk, want dan kom je langs alle dieren.

wildpark franse ardennen

Tip: neem oud brood mee, de dieren kunnen namelijk gevoerd worden.

Charleville-Mézières, een bezienswaardigheid

De stad Charleville-Mézières in de Franse Ardennen is al een bezienswaardigheid op zich. Deze charmante en gezellige stad heeft een prachtig plein Place Ducale. Dit plein is identiek aan Place des Vosges in Parijs. Rondom zijn er verschillende restaurantjes en (koffie)barretjes te vinden. Ook staat de stad bekent om zijn poppenspeler. Le Grand Marionnettiste is een poppentheater wat elk uur een stukje van een legende laat zien. Om dit echt een beetje mee te krijgen zou je gerust een dagje in de stad kunnen blijven. Want één keer naar zo’n kort durend stukje te kijken, spreekt niet erg tot de verbeelding. Maar prachtig om dit zo midden in de stad te zien is het wel.

charleville franse ardennen

Tip: parkeer in Charleville-Mézières bij het bowlingcentrum. Dit is op loopafstand van Place Ducale en betaalbaar.

Restaurants in Sedan en Charleville-Mézières

Tijdens zo’n weekendje in de Franse Ardennen moet er natuurlijk ook gegeten worden. Met kinderen kan dat weleens een uitdaging zijn. Zeker in een ander land waar het eten toch altijd net even anders is. Dit zijn de restaurants waar wij gegeten hebben en we kunnen deze ook zeker aanraden wanneer je met kinderen uiteten gaat.

In Sedan:

L’Origan hier serveren ze pizza met verse ambachtelijke buffalo mozzarella.
40 Avenue Philippoteaux
08200 Sedan

Ô Grain de Sel hier serveren ze burgers met lokale producten en ambachtelijke friet.
15 Place d’Armes
08200 Sedan

In Charleville-Mézières:

Central Park, het restaurant van de bowling. Klinkt niet heel charmant, maar voor de kinderen is er genoeg ruimte en de kaart is fantastisch.
12 Rue Longueville
08000 Charleville-Mézières

Previous ArticleNext Article