Wasbare billendoekjes? Dat moet je zelf ervaren…

billendoekjes wassen

billendoekjes wassen

Billendoekjes, in de tropenjaren heb ik ze verslonden! En echt niet alleen maar voor het afvegen van alleen de baby billetjes, nee het ging veel verder dan dat! Billendoekjes zijn een soort Zwitserse zakmessen, super handig en je kunt het overal voor gebruiken. Je kunt er snoetjes mee poetsen, de kinderstoel mee schoonmaken, zelf het dashboard van je auto gaat ervan glimmen. Het besef dat het gebruik van al die wegwerp billendoekjes niet heel duurzaam was, kwam pas veel later. Wasbare billendoekjes zijn natuurlijk veel beter voor het milieu. Toch had ik in eerste instantie niet zulke hele fijne ervaringen met wasbare billendoekjes, oftewel gewoon een washand. Ik zal je de details besparen, maar billen afvegen met stugge washandjes in de kinderopvang is geen succes.  

Nu weet ik toevallig dat ik echt niet de enige ben die zo zijn twijfels heeft bij wasbare billendoekjes. Toch is het, net als wasbare luiers, de overweging waard om het zelf een keer te ervaren.

Waarom wasbare billendoekjes gebruiken?

Nu vraag je je natuurlijk als eerste af, waarom zou ik wasbare billendoekjes gebruiken als die wegwerp doekjes zou verrekte handig zijn? Ten eerste, zoals ik al een beetje aangaf, wegwerp billendoekjes zijn niet duurzaam. Je mag ze ook absoluut niet in het toilet gooien, omdat ze simpelweg niet afbreken. De doekjes zijn niet goed voor het milieu dus. Daarbij zitten er in die wegwerpdoekjes allerlei chemische ingrediënten en parfum en dat is niet perse nodig op zachte baby billetjes. Voor het gros van de enigszins bewuste moeder is dit al reden genoeg om wasbare billendoekjes op z’n minst een keer te proberen.

Een washand schuurt toch ook?

Ja dat klopt, een natte, stugge hydrofiel schuurt ook over de baby billetjes. Daarom zijn er verschillende varianten en maniertjes bedacht om het afvegen met een wasbaar billendoekje zo comfortabel mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld bij het natmaken van het billendoekje, wat babyolie of kokosolie toevoegen. Ook zijn de willendoekjes van hoogstaande merken van zacht en fijn materiaal gemaakt. Vooral bamboe is een veel gebruikte stof bij wasbare babybilletjes. Wat nou de fijnste wasbaren babydoekjes zijn, is iets wat je zelf moet ervaren. Sowieso is het geen overbodige luxe om er meerdere op voorraad te hebben. Want zoals de benaming al zegt; wasbare billendoekjes moet je zelf wassen.

Wasbare billendoekjes gebruiken en bewaren

Ik kan me zo voorstellen dat wanneer je voor het eerst wasbare billendoekjes gaat gebruiken, je jezelf afvraagt hoe je dat nou precies moet doen. Nogmaals, het is iets wat je zelf moet ervaren, wat voor de één werkt, werkt voor de ander weer anders. Ik kan je wel een paar tips geven.

  • Maar van tevoren een aantal billendoekjes nat. Dit kan in een bakje met water waar je een paar druppeltjes olie aan hebt toegevoegd.
  • Vind je dit teveel gedoe, dan kun je lotion van BilliesBox gebruiken, deze kun je op de wasbare billendoekjes sprayen voor gebruik.
  • Veeg de grootste ravage weg met wc papier, dit scheelt een hele hoop viezigheid bij het uitspoelen van de wasbare billendoekjes.
  • Doe de gebruikte billendoekjes in een wasnet, zo houd je alles bij elkaar en kun je de wasbare billendoekjes in één keer uitwassen.

Er zijn bakjes waar je vooraf een voorraadje natte billendoekjes in kunt stoppen en bewaren. Voordeel van het bewaren van de wasbare billendoekjes op deze manier, is dat het je een hoop tijd scheelt. En we weten allemaal, baby’s poepen altijd op het moment dat je net vertrekken wil. Ook voor onderweg is zo’n bak met voorraad billendoekjes super handig. Een nadeel van het bewaren van natte billendoekjes is dat er schimmel in kan komen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Om dat te voorkomen kun je het beste de wasbare billendoekjes droog bewaren.

Wasbare billendoekjes versus wegwerp billendoekjes

Nu we alles op een rijtje hebben gezet, kun je het zelf gaan ervaren. Want net als dat de wegwerp billendoekjes overal voor te gebruiken zijn, geldt dat ook voor de wasbare varianten. De wasbare doekjes kun je namelijk ook gebruiken voor de snoetjes te poetsen, als spuugdoekje en ja, je kunt er zelfs ook je dashboard mee afstoffen.

 


 

Afbeelding: Shutterstock /  Soft Light

Previous ArticleNext Article