Wanneer heb je een babyfoon nodig?

babyfoon

Wanneer je voor het eerst een baby krijgt, zit je als aanstaande ouder vol met vragen. Naast vragen als hoe zal de baby eruit zien en hoe zal het zijn als kersverse ouder, heb je waarschijnlijk ook heel veel praktische vragen. Hoe lang laat je je baby op jouw kamer slapen bijvoorbeeld? En is zo’n babyfoon nou echt nodig? Dat laatste, daar wil ik het vandaag even over hebben. Want of je zo’n babyfoon nou nodig vindt of niet, hangt waarschijnlijk af van een aantal factoren. 

Wel of geen babyfoon?

Of je nou wel of geen babyfoon gaat aanschaffen, is uiteraard een eigen keuze. Er is niemand die jou verplicht om zo’n ding in huis te hebben. Maar om je te helpen beslissen hebben we een lijstje gemaakt met de adviezen van doorgewinterde ouders.

Je hebt geen babyfoon nodig als:

– Je in een klein huis of appartement woont. Als de baby in de kamer naast je ligt en dus altijd dichtbij is, zul je hem of haar ook altijd kunnen horen.
– Je de babyfoon vooral voor ’s nacht wil gebruiken, maar de baby slaapt in een wiegje naast je.
– Je altijd een au pair of oppas in huis hebt.
– Je al een beveiligingssysteem, zoals een Honeywell Lyric camera, in huis hebt dat je kunt gebruiken als babyfoon.
– Je het geen probleem vindt om de baby even te laten huilen.

Je kunt wel een babyfoon gebruiken als:

– De baby van een wiegje in jouw slaapkamer overgaat naar een ledikantje in zijn eigen slaapkamertje.
– Je erg bezorgt bent en graag continu je baby in de gaten houdt.
– Je een buikslaper hebt en dat probeert te voorkomen.
– Je toezicht wil houden terwijl je de hond uitlaat of even een bakkie koffie wil drinken bij de buurvrouw.
– Even naar je baby wil kijken, zonder het risico hem of haar wakker te maken doordat je de slaapkamer binnenkomt.

Welke babyfoon?

Wanneer je eenmaal besluit om een babyfoon aan te schaffen, komt de vraag welke babyfoon? Wil je een babyfoon met een groot bereik? Of is juist een babyfoon met een beeldscherm heel belangrijk? Veel ouders zullen kiezen voor de baste babyfoon en volgens de testresultaten is dat de Luvion babyfoon. En wat heb je dan nog meer nodig? Heb je een extra Luvion oplader nodig? Of is dat dan weer overdreven? Uit ervaring kan ik wel zeggen dat, net als telefoon kabeltjes, ook extra babyfoon opladers geen overbodige luxe zijn. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!

Tot welke leeftijd een babyfoon gebruiken?

En wanneer heb je geen babyfoon meer nodig? Oftewel, wanneer kun je stoppen met een babyfoon gebruiken? Hier is natuurlijk geen duidelijk antwoord op. Hoe lang je de babyfoon gebruikt, hangt echt af van jou als ouder. Er zijn geen regels of officiële richtlijnen wat betreft van het gebruik van een babyfoon. Je gebruikt een babyfoon zolang dat voor jou als ouder prettig en veilig voelt. Op een gegeven moment zul je merken dat je het slaapritme van je kindje leert kennen, waardoor je automatisch minder de behoefte hebt om de babyfoon te gebruiken.


wanneer babyfoon

Afbeelding: Shutterstock / Africa Studio

Previous ArticleNext Article