Welke babyfoon moet ik kopen?

babyfoon beste

Op het moment ik dit artikel schrijf, gebruik ik zelf geen babyfoon meer. Wat ik wel zo nu en dan gebruik, is de Honeywell Lyric. Dit is een slimme beveiligingscamera die ik aanzet, wanneer ik met mijn jongste naar zwemles ga. Zo kan ik via een app een oogje in het zeil houden, over wat er allemaal in de woonkamer gebeurt. Waarom dan toch een artikel over welke babyfoon je kunt kopen? Omdat ik toch regelmatig de vraag naar de beste babyfoon om me heen hoor. Maar ook omdat ik genoeg ervaringen met babyfoons om me heen zie. 

Er is heel veel vraag naar ervaringen met verschillende babyfoons. Kersverse ouders gaan op forums zoeken naar welke babyfoons geadviseerd worden. En dat begrijp ik wel, er is namelijk zoveel aanbod, dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos soms niet meer ziet. Ik zal proberen om je op weg te helpen om een juiste babyfoon te kiezen. Voor je een babyfoon aanschaft kun je jezelf namelijk afvragen, waar je de babyfoon precies voor gebruiken gaat. Want misschien kom je wel tot de conclusie dat een babyfoon kopen klinkklare onzin is.

Gewoon, een babyfoon

Met een ‘gewone’ babyfoon bedoel ik een babyfoon waar alleen het geluid uitkomt. Zo’n 10 jaar geleden was deze babyfoon de normaalste babyfoon op de markt, maar ik besef me dat de tijd en technologie heel snel vooruit is gegaan. Zo gewoon is een babyfoon waar alleen geluid uitkomt dus niet meer. Waarom zou je een babyfoon kopen waar alleen geluid uitkomt, als je ook een babyfoon met beeld kunt kopen? Nou, het grootste voordeel van een babyfoon met alleen een geluid optie, is dat deze een stuk goedkoper is dan een babyfoon met beeld. Een aantal van deze ‘gewone’ babyfoons hebben wat extra functies, zoals een terugspreekfunctie, een thermometer, een nachtlampje of zelfs een slaapliedje. Is dat alles wat je zoekt in een babyfoon? Dan kun je één van deze kopen:

welke babyfoon

1. De Motorola MBP-8 – €34,99 – Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit meer dan voldoende is. Zeker wanneer je een kind hebt die makkelijk in slaap valt en duidelijk laat weten wanneer hij weer wakker is. Deze babyfoon is lekker simpel, maar toch praktisch. Je steekt het in het stopcontact en klaar. Dit is voor ouders die een terugspreekfunctie onzin vinden en een  nachtlampje of een slaapliedje al helemaal. Gewoon, een babyfoon.

2. Alecto DBX-88 ECO DECT – €59,95 – Alecto is een vrij bekend merk in de babyfoon-markt. Dat is niet voor niets, deze babyfoon heeft namelijk als voordeel dat hij 100% storingsvrij is. Ervaringen uit de kinderopvang, waar meerdere babyfoons in één pand gebruikt worden, bevestigen dit. Dit is wel zo prettig, zeker wanneer je in een kinderrijk buurtje woont. Je zou toch niet opgeschrikt willen worden door de baby van de buren. Deze variant, de Alecto DBX-88 ECO DECT babyfoon, kan in tegenstelling tot de Motorola, draadloos gebruikt worden. Ook kun je de temperatuur op de babykamer in de gaten houden. Wanneer je kindje geluid maakt, lichten er automatisch een aantal LED-lampjes op, vanuit de ouderunit kan je je kind toespreken (of zingen) en je kunt een nachtlampje aanzetten.

3. Philips AVENT SCD506/01 DECT – €64,99 – Dit is de meest simpele babyfoon van Philips AVENT. Als je geen waarde hecht aan een babyfoon met beeld, dan is dit een prima babyfoon die toch ook net even die extra opties biedt. Denk aan geluidindicatielampjes en een maanvormige nachtlampje. Wat ook mooi is aan deze babyfoon, is de eco-functie. Want dankzij deze de eco-functie zendt de babyfoon niet continu en daarmee verleng je de levensduur van de batterij.

Babyfoon met groot bereik

Borrel je regelmatig bij de buren, wil je even snel de hond uitlaten of ga je op vakantie en wil je je kind rustig laten slapen terwijl je nog een drankje doet? Dan heb je een babyfoon met een groot bereik buitenshuis nodig. En eigenlijk is er maar één babyfoon die echt voldoet aan een groot bereik, namelijk de Alecto DBX-92. Deze babyfoon heeft een bereik van 3 kilometer, zonder afhankelijk te zijn van WiFi. Door het verre bereik, lever je wel een beetje in op de geluidskwaliteit. Deze babyfoon met groot bereik is wel lekker compact en neem je dus makkelijk mee.

Lees hier over verhuizen met een baby

welke babyfoon kopen

Alecto DBX-92 – €52,99 – bekijk de babyfoon hier >>

Babyfoon met camera

Je kunt een babyfoon met beeld overdreven vinden, maar er zitten natuurlijk wel degelijk voordelen aan een babyfoon met camera. Dat hebben we de afgelopen jaren wel kunnen ervaren. Een babyfoon met camera is bijvoorbeeld ideaal wanneer je twijfelt of je kindje nou wel of niet slaapt. Ik heb zelf dikwijls precies op het verkeerde moment in de kamer gestaan. Dan wilde ik toch even checken of de baby al sliep, maar net op het moment van bijna in slaap vallen, kwam ik de kamer binnen. Met als resultaat en opgewonden kind, dat plots weer klaarwakker is. Of erger nog, een dat overstuur raakt, omdat ik zo snel mogelijk de slaapkamer weer verlaat.

Wanneer je dan toch overstag gaat voor een babyfoon met camera, dan wil je natuurlijk wel de beste babyfoon met camera. Welke babyfoon is dat? Volg je de consumentenbond of luister je naar de ervaringen van andere ouders om je heen?

babyfoon kopen

1. Luvion Prestige Touch 2 – rond de €200 – Volgens de consumentenbond is de Luvion Prestige Touch 2 met scherm de beste babyfoon met camera. Nadeel van een babyfoon met camera is dat het een kleiner bereik en de kortere batterijduur heeft. Het voordeel van de Luvion Prestige Touch 2 is dat het scherm aanzienlijk groter is dan andere babyfoons met scherm. Door het touchscreen kun je inzoomen en de camera bedienen. Echter blijkt uit de reviews dat dit ook nadelig kan zijn, omdat je dan snel per ongeluk de verkeerde een knop indrukt en je kind wakker wordt van een slaapliedje dat opeens gaat spelen.

2. Alecto DVM-200 – €146,99 – Deze babyfoon met camera is erg populair bij jonge ouders. Wellicht komt dat door zijn prijs / kwaliteit verhouding. Het beeld is iets kleiner als de Luvion Prestige Touch 2, maar verder doet deze babyfoon alles wat je verwacht van een babyfoon met camera. Menig ouder is dan ook gewoon enthousiast over de Alecto DVM-200.

3. Motorola Comfort Connect 85 – €229,99 – Motorola maakt niet alleen hele simpele en praktische babyfoons, maar ook dit pareltje welke je zowel via een app met je telefoon, computer als tablet kunt verbinden. Ook wel een smartphone babyfoon met app. Het is niet de meest verkochte babyfoon met camera, maar misstaat ook zeker niet in dit rijtje.

Welke babyfoon is de beste

Tja, wat is nou de beste babyfoon? Mijn man zou zeggen de duurste. Ik zou zeggen de simpelste en meest praktische. En volgens de ’testresultaten’ (wie het hoogste bedrag geeft) is dat de Luvion babyfoon. Welke babyfoon je uiteindelijk koopt, is geheel aan jou.


babyfoon welke

Afbeelding: Shutterstock / Vladimir Badaev

Previous ArticleNext Article