6 slimme tips voor nachtvoedingen

In de eerste maanden van je kleintje moet je regelmatig ’s nachts je bed uit. De nachtvoedingen zijn natuurlijk best gezellig en knus, maar toch mis je je nachtrust wel. Gelukkig kun je veel doen om de nachtvoedingen voor jezelf én voor je kleintje zo aangenaam mogelijk te maken. 

1. Zorg voor fijne nachtverlichting

De grote lamp in de babykamer, die zo handig kan zijn als je je kindje uit bed haalt of naar bed brengt, is midden in de nacht eigenlijk te fel. Het is verstandig om ook te kiezen voor een fijne nachtverlichting. Mooie led wandlampen zijn heel geschikt om licht te geven bij het verschonen en voeden van je kindje. Je kiest dan gedimd licht (max. 200 lumen), zodat je kunt zien wat je doet zonder dat je meteen klaarwakker bent.

2. Zet alles alvast klaar

Wat ga je vannacht nodig hebben? Zet alles al klaar voordat je naar bed gaat. Zorg dat je bijvoorbeeld alles voor de flesvoeding al helemaal klaar hebt. En ook voor het verschonen is het handig om alles klaar te leggen. Verder leg je ook voor jezelf alles klaar, zoals bijvoorbeeld schone zoogkompressen als je borstvoeding geeft. Dan hoef je niet midden in de nacht, half slapend, nog te bedenken hoe het ook alweer moet en waar alles ligt.

3. Maak een comfortabel plekje

Misschien voed je je baby het liefst terwijl je in je bed zit. Maar veel moeders kiezen ervoor om in de babykamer een gemakkelijk plekje te maken. Een schommelstoel of leunstoel kan bijvoorbeeld heerlijk zijn. Zo kun je je baby voeden zonder dat je partner wakker wordt gemaakt. Denk hier alvast over na voordat je de babykamer gaat inrichten, zodat je later niet de inrichting hoeft aan te passen.

4. Zorg voor een lekkere temperatuur

Zowel jij als je baby worden uit een warm bed gehaald. Dus zorg je voor een lekkere temperatuur. Omdat kindjes vaak prima slapen bij een wat minder hoge temperatuur, kun je zorgen voor een comfortabele warme deken als je gaat voeden. Of je draagt een warme ochtendjas en dikke pantoffels terwijl je je baby voedt.

5. Gebruik je telefoon alleen met nachtverlichting

Veel moeders gaan tijdens het voeden nog even op hun telefoon kijken. Toch is dat meestal niet slim, want je wordt veel te wakker van het felle licht van je telefoon. Gelukkig kun je vrijwel elke smartphone instellen dat hij ’s nachts overgaat op de nachtverlichting. Die is geler en meer gedimd dan het licht van overdag. Daardoor ben je na het voeden sneller weer lekker in slaap.

6. Geniet van je momenten samen

Waarschijnlijk zit je ’s nachts met een duf hoofd te hopen dat je snel klaar bent met voeden. Toch zul je later ontdekken dat je die nachtvoedingen nog weleens een klein beetje gaat missen. Het zijn intieme, rustige momenten waarbij je niet gestoord wordt. Eigenlijk is het de ultieme quality time – alleen ontdek je dat meestal pas als je kindje eindelijk begint met lekker doorslapen.

Nachtvoedingen kosten best veel energie. Toch is het ook een fijn moment samen met je kindje. Door de nachtvoedingen zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk te maken, bespaar je jezelf heel wat moeite.


kind voeden nacht

Previous ArticleNext Article