Is het al tijd voor de eerste schoentjes?

Wat gaat de tijd ook hard als je een kleine hebt, hè! Het ene moment had je een kleine baby in je armen en nu zet je groeiende dreumes al zijn of haar eerste stapjes. Is dit dan zo onderhand niet eens het moment om te gaan nadenken over dat eerste paar echte schoentjes?

Wat is het beste moment om met schoentjes te beginnen?

Laten we even vooropstellen: baby’s hoeven in principe geen schoentjes te dragen, zeker als ze nog niet zijn begonnen met zich optrekken. In de winter kan het wel lekker warm zijn, maar vaak zitten warme sokjes en slofjes toch iets prettiger. En natuurlijk bestaan er van die ultiem schattige meisjesschoentjes voor baby’s, en stoere schoenen voor jongens, maar echt nódig hebben ze die niet. Dus, wanneer wil je dan wél die eerste echte schoentjes kopen?

Daar is geen vaste regel voor, maar ergens tussen de circa 9 maanden en anderhalf jaar zetten de meeste kindjes wel hun eerste wankele stapjes. Natuurlijk kan ook dat per kleintje verschillen! Wel is het zo: zodra er gelopen wordt, wil je die voetjes zo goed mogelijk beschermen – en dat doe je het best met een paar goede schoentjes.

Waarom zijn schoentjes dan zo belangrijk?

Ja, we hebben al vastgesteld dat babyschoentjes schattig zijn, maar veel belangrijker is dat ze de bescherming en ondersteuning bieden die die groeiende voetjes nodig hebben. Met stevige schoentjes zorg je ervoor dat ze de wereld veilig kunnen verkennen zonder per ongeluk in iets scherps te gaan staan, en help je de voetjes op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Want hoewel af en toe op blote voeten lopen heel gezond is, helpen goede schoentjes bijvoorbeeld platvoeten en andere klachten te voorkomen door een gezonde stand van de voet te bevorderen.

Waar wil je op letten bij het kiezen van die eerste schoentjes?

Babyschoentjes moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor de voetjes van je kindje. Sommige hiervan zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling, andere zijn vooral praktisch. Hier volgen daarom een paar must-haves en een paar nice-to-haves:

Must-haves:

1.       Om te beginnen moeten de schoentjes vooral de juiste maat zijn! Dat lijkt misschien voor de hand te liggen, maar vergis je niet: te kleine schoentjes kunnen de ontwikkeling van de voetjes belemmeren, terwijl te grote schoentjes een struikelgevaar kunnen vormen. Laat de voetjes daarom regelmatig opmeten en koop goed passende schoentjes.

2.      Omdat babyvoetjes nog volop in ontwikkeling zijn, wil je kiezen voor flexibele schoentjes die die voetjes genoeg ruimte geven om zich te ontwikkelen en te versterken. Té flexibel moeten de schoentjes ook niet zijn, want ze moeten wel enige ondersteuning bieden bij het lopen.

3.      Kies het liefst voor schoentjes met hielondersteuning, zodat de voetjes tijdens het lopen op hun plek worden gehouden.

Nice-to-haves:

1.       Een grote aanrader is om te kiezen voor schoentjes die makkelijk aan en uit kunnen. Veel kleine kinderen dragen hun schoentjes niet graag, dus wil je niet in een strijd met je uk belanden iedere keer dat je ze die schoentjes probeert aan te trekken. Klittenband is daarvoor heel geschikt!

2.      Schoentjes met anti-slipzolen kunnen valpartijen helpen voorkomen, zeker omdat vloeren gladder kunnen zijn dan je denkt!

3.      Babyvoetjes kunnen behoorlijk zweterig worden, dus zijn ademende schoentjes wel zo prettig. Zo voorkom je direct dat de voetjes van je kindje te warm worden, vooral tijdens druk spelen.

Jullie zijn hier klaar voor!

Nu je weet waar je op moet letten, is het misschien al wel tijd om die voetjes eens te laten opmeten en die eerste schoentjes te kopen. Natuurlijk is dit een mijlpaal voor zowel jou als je kleintje, dus maak er vooral een speciaal moment van! Voor je het weet is je baby veranderd in een onstuimige peuter die nooit stilzit, en dan kijk je met veel liefde terug op die schattige babyschoentjes. Jullie zijn hier helemaal klaar voor!


eerste schoentjes

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article