Review: de Dolly bakfiets

Ik was bijna vergeten hoe leuk het is om op een bakfiets te fietsen. En nee, ik val niet onder de standaard omschrijving van ‘bakfietsmoeders’, althans dat denk ik. Maar een weekendje de Dolly bakfiets gebruiken voor een review, geeft me toch weer een gelukzalig gevoel. Oude herinneringen komen weer boven. Herinneringen van toen ik nog afhankelijk was van een bakfiets. Ik deed alles met de bakfiets. Nou ja, alles… Vooral fietsen, om mijn kinderen te vervoeren of gemakkelijk boodschappen te doen. 

Nu mocht ik dus een weekendje de Dolly-bakfiets testen. En aangezien ik al wat ervaring heb met bakfietsen, wist ik wel een beetje waar ik op letten moest. Het eerste waar de Dolly al mee scoort, is dat mijn kinderen direct enthousiast reageren. Ze hebben zin in een ritje in de bakfiets, ondanks dat het toch best koud is buiten.

dolly bakfiets review

Staat als een huis, uhh bakfiets!

Wat mij meteen opvalt, is hoe gemakkelijk ik de Dolly bakfiets van zijn standaard af krijg. Ik kan me van mijn vorige bakfiets nog wel herinneren dat ik daarvoor altijd een flinke duw moest geven. En dat je na die duw goed je evenwicht moest bewaren, anders zou je zo met bak en al omkieperen. Dit heb ik met de Dolly-bakfiets dus totaal niet ervaren. En dan zijn mijn kinderen inmiddels al een behoorlijk stuk gegroeid en zwaarder geworden. De bakfiets van zijn standaard afkrijgen gaat dus heel soepel. Net zo soepel als de fiets weer op zijn standaard zetten. Waar ik bij mijn vorige bakfiets behoorlijk hard moest trekken en gevoelsmatig de bakfiets over een barricade heen moest trekken, gaat deze zo licht dat ik in eerste instantie even twijfel of de bakfiets nu wel goed op zijn standaard staat. Ja, hij staat echt en volgens het spreekwoord staat het als een huis.

In eerdere reviews kreeg Dolly feedback van consumenten over de standaard. Naar aanleiding hiervan, hebben ze de standaard van de Dolly-bakfiets verbeterd. Ik weet dus niet hoe de standaard in voorgaande modellen was, maar deze staat absoluut stevig. De kinderen kun je met een gerust hart in en uit laten stappen.

Gemak van een bakfiets

De voornaamste functie van een bakfiets, is dat je gemakkelijk en veel vervoeren kunt. Met drie kinderen wil je gewoon voldoende ruimte hebben om zo praktisch mogelijk alles te kunnen vervoeren. Fietsen met een kind voorop, een kind achterop, een kind naast je en boodschappen aan je stuur is gewoon niet te doen. De bak van de Dolly bakfiets is ruim genoeg voor twee kinderen en een boodschappentas. Ook kun je heel gemakkelijk, met behulp van een standaard, een maxi-cosi in de bak bevestigen. Zo kun je dus ook met je newborn op pad.

Qua hoogte is de instap voor kleine kinderen misschien een tikkie aan de hoge kant. Er is wel een opening in de bak, die kinderen kunnen gebruiken als opstapje. Met een beetje oefenen moet dat een peuter zelfstandig lukken. Mijn kinderen (lengte 110 en 122) kunnen vanaf de grond in de bak stappen.

bak dolly bakfiets

Elektrisch of niet elektrisch?

“Is de bakfiets elektrisch?”, vraagt de man wanneer ik hem vertel dat ik een review ga maken over de Dolly-bakfiets. Ik kon het hem pas vertellen toen de bakfiets gebracht werd. Stiekem was ik best een beetje blij toen ik de accu achterop zag. Ik weet dat je prima kunt fietsen met een bakfiets, maar elektrische ondersteuning is wel écht heel fijn! Ik kan me van mijn vorige bakfiets nog een keer herinneren dat mijn accu niet aanging en ik ook nog tegen de wind in moest fietsen. Ik werd me daar toch een partij chagrijnig van. Om van mijn klotsende oksels nog maar te zwijgen.

De elektrische Dolly-bakfiets geeft je direct ondersteuning wanneer je begint met fietsen. Er zitten 5 standen op de fiets. Wanneer ik hem op standje 1 zet, fiets ik zonder moeite op het tempo van mijn tienjarige dochter mee. Op het tweede standje maak ik iets meer vaart en ga ik op het tempo van het andere fietsverkeer. Wanneer ik wil inhalen of indruk wil maken, zet ik hem op 3, 4 of 5. Ook wanneer ik een heuveltje op moet, ben ik zo ontzettend blij dat de bakfiets elektrisch is. Zonder enige moeite kom ik boven.

Toch wil ik ook even ervaren hoe het is om de bakfiets zonder elektrische ondersteuning vooruit te krijgen. Het fietsen valt me absoluut niet tegen. De Dolly bakfiets is dan ook echt een lichtgewicht bakfiets doordat de bak niet van hout, maar van kunststof is gemaakt.

Wat opvalt is dat de bedrading naar de accu prachtig is weggewerkt. Geen losse draden waar je achter blijft haken, maar de draden zijn netjes gebundeld en ingepakt.

Door weer en wind

We hebben niet het meest mooie weer voor een weekendje bakfiets reviewen. Sterker nog, het is het eerste weekend dat het sneeuwt deze winter. Maar goed, dat weerhoudt ons niet om ervan te genieten en lekker een paar testritjes te maken. Met de Dolly-bakfiets kan je door weer en wind, maar voor onszelf maken wij tussendoor een stop voor warme chocolademelk met slagroom. Robuust is de bakfiets zeker, dat straalt hij ook echt uit. De bak is duurzaam en sterk, maar ook heel veilig. De bak is namelijk dubbelwandig, daarmee heeft het net zo’n werking als de bumper van een auto.

De bakfiets moet bij ons buiten staan. Helaas hebben wij geen garage of een schuur waar ruimte over is. Vroeger stond mijn bakfiets ook altijd buiten. Deze dekte ik dan trouw af met een daarvoor bestemde afdekzeil. Toch merkte ik in de loop van de tijd dat de houten bak een beetje begon te bubbelen door opgenomen vocht. Met als gevolg dat de bak ook weleens wat splintertjes gaf. Daar heb je met de kunststof bak van Dolly geen last van.

Wat geen overbodige luxe is voor in de winter, is een regentent. Deze kun je als accessoires bij de bakfiets bestellen. Niet dat het voor jou als bestuurder uitmaakt, maar je kinderen zitten droog en uit de wind.

Conclusie van de review

Wat ik nog wel even navraag, is of ze bij Dolly veel klachten krijgen over het knappen van spaken. Want de bakfiets beschikt over kwalitatief zeer goede antilekbanden, maar zijn de spaken ook stevig genoeg? Dit check ik even omdat ik bij mijn vorige bakfiets (van een ander merk dus) een wiel had waar om de haverklap een spaak knapte. Hij van Dolly kijkt me een beetje verbaasd aan en heeft duidelijk geen idee waar ik het over heb. Spaken die knappen? Nee hoezo? Uit zijn reactie trek ik de conclusie dat de Dolly-bakfiets daar geen last van heeft. Er zit dus echt een stevig achterwiel op.

“Heb je nu geen spijt dat we destijds niet iets meer hebben uitgegeven aan een bakfiets?”, vraagt de man. Volmondig zeg ik “ja!” Want ik kan aan de hand van deze review toch echt wel concluderen dat de Dolly-bakfiets vele malen soepeler en steviger fietst dan de bakfiets die ik destijds had aangeschaft. Het zat hem toen echt in het budget, maar achteraf had dat verschil in bedrag net zoveel aan frustraties gescheeld. Tja, als we alles van tevoren wisten…


Review- de Dolly bakfiets

Previous ArticleNext Article