Leuke wetenschap cadeaus voor je kind

Het is altijd lastig om een leuk cadeau voor een kind uit te zoeken. Zeker wanneer het kind zelf ook geen idee wat hij of zij voor zijn verjaardag hebben wil. Maar wanneer je een nieuwsgierig en onderzoekend kind hebt, dan is het leuk om een wetenschapscadeau te kopen. Deze zijn namelijk spannend en door te experimenteren wordt de nieuwsgierigheid volop opgewekt. Er zijn verschillende experimenteerdozen voor allerlei leeftijden verkrijgbaar, van electronica tot scheikunde. Maar er is ook allerlei leuk speelgoed voor kinderen die gek zijn op wetenschap op de markt. Wij zetten de leukste wetenschap cadeaus voor je kind op een rij. 

Wetenschap speelgoed

speelgoed sensorisch

Als je je kind wil prikkelen met wetenschap speelgoed, dan kun je daar al heel vroeg mee beginnen. Je hoeft dus niet te wachten tot ze op de leeftijd zijn om een een experimenteerdoos te kunnen uitpakken. Om de nieuwsgierigheid op te wekken kun je al op jonge leeftijd beginnen met sensorisch speelgoed. Bij sensorisch speelgoed draait het vooral om het voelen en ontdekken. De magnetische staafjes en ballen van SmartMax zijn hier een goed voorbeeld van. Maar ook de sensorische bouwblokken die gevuld zijn met diverse materialen, is mooi wetenschap speelgoed voor een nieuwsgierig kind om mee te beginnen.

Experimenteerdozen voor kinderen 4 – 5 – 6  jaar

Wanneer je kind er klaar voor is om verder te ontdekken, kun je een experimenteerdoos introduceren. Deze wetenschapsdozen zijn er in allerlei soorten en maten en zijn echt niet saai. Ze zijn ook echt niet alleen maar gemaakt voor kleine geniale kindertjes. Zo valt bijvoorbeeld slijm maken ook onder het kopje ‘wetenschap speelgoed’. Of wat dacht je van een simpel vergrootglas of verrekijker? Experimenteren met de natuur om je heen, is het beste cadeau dat je je kind kunt geven.

wetenschapsdoos natuur

Zo is een insecten hotel een geweldige manier voor je peuter om de beestjes in de tuin te observeren en bestuderen. Hoewel je je peuter natuurlijk niet te dichtbij bij de insecten moet laten, maar daar biedt een verrekijker een oplossing voor. Zoals ik al zei, experimenteren in de natuur is één van de mooiste cadeaus die je je kind kunt geven. Als cadeau kun je daar mooi op inspelen met een natuur ontdek setje. Mieren zijn geweldige beestjes waar zoveel van te leren valt, dat een eigen mierenkolonie (in de kijkdoos van Playgo) niet mag ontbreken bij een beginnende wetenschapper.

Verschillende experimenteerdozen voor kleuters

wetenschap cadeau kind

Er valt zoveel te ontdekken op de leeftijd van 4 – 5 – 6  jaar, dat je kunt gaan uitbreiden wat experimenteerdozen betreft. Zo kun je je kleuter spelenderwijs elektriciteit laten ontdekken met een Spektro starter set. Want je wil natuurlijk wel dat dit op een veilige manier gebeurd. Met Spektro starter leert je kind elektrische schakelingen te bouwen vanaf een tekening.

kleuter cadeau experimenteerSowieso vinden kleuters het fantastisch om met slijm te kliederen. Mijn kinderen grijpen in ieder geval iedere kans aan om in fluffy troep te kunnen kneden. Zo zaten we onlangs nog zelf sneeuw te maken. Kinderen die van wetenschap houden zullen een pakket om slijm te maken of een pakket om eigen bruisballen te maken, dan ook geweldig vinden. En het past perfect onder het kopje van experimenteerdozen in scheikunde voor kleuters.

Tip: kijk voor leuke scheikundige experimenteerdozen voor jonge kinderen ook maar eens tussen het speelgoed van Project Mc2!

Experimenteerdozen voor kinderen 7 – 8 – 9 jaar

Voor kinderen van 7 – 8 – 9 jaar is er volop keuze wat experimenteerdozen betreft. Maar wat zijn nou de leukste wetenschapsdozen? Welke blinken uit en zijn echt leuk om cadeau te geven aan je nieuwsgierige kind?

Verschillende experimenteerdozen scheikunde

Wat ik in ieder geval zeker weet is dat kinderen van 7 – 8 – 9 jaar het nog steeds fantastisch vinden om slijm te maken. Met dat soort wetenschap pakketten zit je dus eigenlijk altijd wel goed om cadeau te geven. Daarnaast vinden kinderen ontploffingen natuurlijk reuze spannend! Een vulkaan kit is daarom ook echt een topcadeau om te geven!

experimenteerdoos kind

Verschillende experimenteerdozen elektronica

Het leukste van elektrotechniek is het resultaat zien. Ravensburg pakt dat heel slim aan door met deze experimenteerdoos je kind zijn eigen elektro huis te laten bouwen.

Naast elektronica is ‘gewoon’ techniek ook een populair onderdeel van de experimenteerdozen. Zo past de wetenschappelijke set Actie & Reactie van Clementoni ook echt in dit rijtje thuis. Deze experimenteerdoos is namelijk perfect om de basisbeginneselen van natuurkunde op een leuke en eenvoudige manier te ontdekken! Maar ook speelgoed als Mechanica zijn mooie cadeaus voor de kleine wetenschapper.


speelgoed wetenschap experimenteer

Afbeelding: Shutterstock / Sunny studio

Previous ArticleNext Article