Zelfverzekerde mama zijn en dat doorgeven aan je dochter

mama

Toen ik voor het eerst moeder werd, was ik best onzeker over mezelf en het moederschap. Ik vroeg mezelf af of ik het allemaal wel goed deed. Het ene moment twijfelde ik of ik mijn kleintje wel voldoende aandacht gaf. Het andere moment had ik het gevoel dat ik mijn kleintje juist veel te veel aan het verwennen was. Maar ook mijn lichaam was veranderd. Na een zwangerschap en het geven van borstvoeding, was mijn lichaam echt niet meer zoals het ooit was. Ook hier was ik in het begin best een beetje onzeker over. Maar het laatste wat ik wilde zijn, was een onzekere moeder. Ik wilde juist zelfverzekerd zijn en dit kunnen doorgeven aan mijn dochter. En met die instelling ben ik beetje bij beetje zelfverzekerder geworden. 

Dingen die ik ontdek nu ik moeder ben

Nu ik moeder ben zie ik pas in hoe sterk mijn lichaam is. In mijn lichaam heb ik een kindje laten groeien en na de geboorte heb ik mijn kindje nog groter weten te krijgen, door het te voeden met mijn borsten. Ik zie mijn lichaam nu als een krachtig apparaat waar ik heel trots op mag zijn. Ja, mijn borsten zijn een stuk slapper dan voorheen en ik zal een borstvergroting in de toekomst zeker niet uitsluiten. Want als mij dat weer meer zelfvertrouwen geeft, is dat alleen maar mooi meegenomen. Ik merk ook dat ik een stuk ruimdenkender ben geworden sinds ik moeder ben. Want hetzelfde geldt voor een schaamlipcorrectie. Hoewel ik dit voor mezelf niet nodig vind, kan ik mij heel goed voorstellen dat een vrouw wel voor een schaamlipcorrectie kiest. En als je dat zelfverzekerder maakt, dan moet je dat ook zeker doen.

Daadwerkelijk zelfverzekerd voelen

Naast een zelfverzekerde uitstraling is het minstens net zo belangrijk om me ook daadwerkelijk zelfverzekerd te voelen. Maar hoe doe je dat? Want als kersverse moeder krijg je zoveel adviezen op je afgevuurd, dat je daar behoorlijk onzeker van kan worden. Op het moment dat ik besloot om mijn eigen gevoel te volgen, begon ik me ook een stuk zelfverzekerder te voelen. Ik trok mijn eigen plan in het moederschap. Ik stond achter mijn eigen keuzes. Naast dat ik zelfverzekerder werd, werd ik ook een veel gelukkigere moeder.

En natuurlijk maak ik fouten. En natuurlijk ben ik nog wel eens onzeker. De echte zelfverzekerdheid zit dan ook in het toegeven en erkennen dat je fouten mag maken. En dat is iets wat ik graag aan mijn dochter doorgeef.


moeder

Afbeelding: Shutterstock / Roman Samborskyi

Previous ArticleNext Article