Zo is je tuin in de winter ook leuk!

wintertuin gezin

Wanneer het buiten koud en guur is, trek ik het liefste de gordijnen dicht en kruip ik graag bij mijn kleintjes op de bank. Maar je weet wat ze zeggen, kinderen horen minimaal drie uur per dag buiten te spelen. Noem me maar een loedermoeder, maar die drie uur gaat in de winter echt niet lukken. Buiten dat de tuin in de winter een stuk minder aantrekkelijk is om uren in te spelen, is het ook gewoon te koud. Maar ik ben er wel voor om iedere dag even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. En wat niet aantrekkelijk is, kan natuurlijk aantrekkelijk gemaakt worden. Want met deze tips is je tuin in de winter ook gewoon leuk! 

Zorg dat je comfortabel kunt zitten

Als de kleintjes buiten spelen is het voor jou als ouder wel zo fijn om comfortabel te kunnen zitten. Nu snap ik dat je in de winter niet continu met een verstelbare tuinstoel gaat lopen zeulen. Hoewel zo’n tuinstoel by far wel het lekkerste zit, kun je hem toch het beste netjes opbergen tijdens de winter. Maar hoe kun je er dan comfortabel bij zitten als de kleintjes een frisse neus halen? Wat je wel kunt laten staan is een mooie tuinbank van hout. Lekker dekentje erbij en je zit heerlijk! Wanneer je een houten tuinbank goed behandeld, kun je zo’n ding prima het hele jaar door buiten laten staan. Bovendien geeft een tuinbank ook net even dat extra beetje sfeer in de tuin, want een lege tuin is ook niet echt gezellig om naar te kijken.

Heb jij nou zo’n exemplaar van een kind, dat wel een paar uur in weer en wind buiten speelt, dan maak je het comfortabel met een terrasverwarming. En geloof me, ook daar zul je uiteindelijk heel veel plezier aan beleven. Want een terrasverwarming is niet alleen fijn in de winter, ook tijdens de frissere zomeravonden is zo’n heater zeer comfortabel.

Vogeltjes lokken

In de winter is het ontzettend leuk om vogeltjes in de tuin te hebben. Zeker wanneer je een tuin gerichte woonkamer hebt. De simpelste manier om vogeltje in je tuin te krijgen, is door ze te voeren. Nu vinden niet alle vogeltjes hetzelfde voer lekker. Daarom is het handig wanneer je vogeltjes wilt lokken, om verschillende soorten voer, op verschillende plekken neer te zetten.

Ook is het leuk om zelf met je kind een vogelvoer hanger te maken voor in de tuin. Dit kan al heel simpel met een lege wc rol, pindakaas en vogelvoer.

Groen in de tuin

Wie denkt dat je in de winter geen groen in de tuin kunt hebben, heeft het mis! Er zijn namelijk winterharde planten die in de winter ook groen blijven, zoals de rododendron of de Eucalyptus plant. Een beetje groen hier en daar, maakt je tuin in de winter toch net even leuker.

Daarnaast heb je misschien de neiging, om uitgebloeide planten meteen weg te halen. Maar voor vogels en insecten is het juist prettig als je dat niet doet. Vogels vinden vaak nog een zadensnack in uitgebloeide planten. En voor veel insecten zijn de stengels van de planten een prima beschutte plek om te overwinteren.

Verlichting geeft sfeer

En de laatste manier om je tuin in de winter ook leuk te maken, is door de juiste verlichting op te hangen. Zeker wanneer de donkere dagen aanbreken, kan verlichting zoveel sfeer geven. Het brengt echt gezelligheid in je tuin. En wil je de ultieme wintersfeer in je tuin brengen? Zet dan tijdens een rustige winterse dag of avond, een haardje aan. Glaasje warme choco of gluhwein erbij, onder het dekentje op je houten bankje en genieten maar!


 

Afbeelding: Shutterstock / Maria Evseyeva

Previous ArticleNext Article