Een fijne tuin voor ouder en kind

kindvriendelijke tuin

Wanneer je kinderen krijgt, verandert je tuin langzaam aan in een wagenpark aka speelparadijs met ballen, fietsjes en andere zooi. Althans, dat is als je even niet oplet! Want er is wel degelijk een manier om je tuin niet door plastic speelgoed over te laten nemen; we noemen het balans! Want naast dat jij lekker in de tuin kunt relaxen, wil je ook dat de kleintjes zich lekker kunnen vermaken. Vandaag deel ik een aantal ideeën om een kindvriendelijke tuin te maken, waar ook volwassenen plezier aan zullen beleven. 

Houd het natuurlijk

Voordat ik allemaal ideeën op je afvuur, heb ik een belangrijke tip: gebruik natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn namelijk zoveel fijner voor het oog dan allerlei felgekleurd plastic in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan een houten speelhuisje in plaats van zo’n plastic huisje. Of nog beter, ga met de kinderen naar het bos om takken te verzamelen en gebruik deze in je tuin voor het bouwen van een hut! Je hebt meteen een toffe activiteit en wanneer ze de hut zat zijn, gooi je de takken in de vuurkorf. En wat dacht je van houten boomstronken, die ze kunnen gebruiken voor een parcours, maar ook voor een eigen zitplekje.

Maak hoekjes

Het is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van de grootte van je tuin, maar voor jezelf en ook voor de kinderen is het prettig om duidelijke hoekjes te creëren. Zo houd je de ruimte om te relaxen en de ruimte om te spelen gescheiden. Tip, maak een overkapping in de tuin. Zo kan jij heerlijk beschut zitten, terwijl de kleintjes aan het spelen zijn in de tuin.

tuin ouder kind

Zorg voor voldoende zitplekken

Oké, een fijne chill stoel voor jezelf is heel fijn! Maar zorg daarnaast ook voor voldoende zitplek voor alle gezinsleden. Wanneer je samen wil chillen, of wanneer je kinderen even ‘pauze’ moeten houden om wat te drinken, wil je wel dat er voor iedereen plek is om te zitten. Tip, koop een multifunctionele vuurschaal! Er zijn namelijk vuurschalen die je kunt afdekken en dan als tafel kunt gebruiken. Dit is ideaal, zeker wanneer je in je tuin beperkte ruimte hebt, zodat je maar één zitplek kunt creëren.

Speelgoed opbergen

Zoals ik al zei, een fijne tuin voor ouder en kind draait om balans. En natuurlijk moet er speelgoed aanwezig zijn! En nee, dat lukt niet altijd van natuurlijke materialen. Een bal blijft een bal en een fiets blijft een fiets. Daar ontkom je niet aan. Waar je wel voor kunt zorgen, is dat het na het spelen mooi opgeborgen kan worden. Zo kun je de fietsen onder een overkapping zetten achter een dicht begroeide groene wand. En al het rond slingerende speelgoed kun je opbergen in een mooie houten tuinkast.

Buiten eten

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te eten. Toch koppelen we buiten eten vaak aan de zomer. Maar wanneer je een tuinkamer of een terrasoverkapping hebt, kun je ieder seizoen ‘buiten’ eten. Want wanneer het echt te koud wordt, schuif je de glazen schuifwand dicht. En zo kun je het hele jaar door met je gezin genieten van het buiten eten.

Samen tuinieren

Iedereen wordt blij van bloemen! Zorg dan ook voor bloemen in de tuin. En wat is nou leuker, dan daar samen met je kleintje voor te zorgen? Betrek de kinderen dan ook bij het tuinieren. Je kunt bloemetjes planten, maar je kunt ook een moestuintje beginnen met bijvoorbeeld kruiden of groenten die gemakkelijk te kweken zijn. Naast dat het heel leuk is, is het ook nog eens heel leerzaam en lekker!

 


 

kindvriendelijke tuin

Previous ArticleNext Article