Blue Januari

Waarom laat ik me altijd zo gaan? Elke dag moet ik me bedwingen. Verleiding, waar ik elke dag niet aan moet toegeven.
Feestdagen zijn voorbij en ik voel me dik. Ik heb me in december veel te veel laten gaan. Me laten verleiden met pepernoten, speculaas, kerstkransjes, lekkere drankjes, gourmet, oliebollen. En niet omdat ik het zo lekker vind. Het is vast instinctief of zoiets. Want ik snap ook niet waarom ik nooit genoeg heb. Dat ik niet kan zeggen met een klein lachje zoals anderen: “Nee, hoor dank je, ik zit helemaal vol”. Want ik zit nooit vol! Ik wil altijd meer! Ik ben anders bang dat ik tekort kom. Dat ik misschien niet genoeg zou hebben zeker? Ik denk eigenlijk dat ik in een vorig leven de hongerwinter heb meegemaakt. Anders snap ik ook niet hoe het komt. 

Nu in januari zit ik met de gebakken peren. Januari vind ik zo’n ongezellige maand. Kale boel, zowel binnen als buiten. Binnen kaal zonder kerstboom en lichtjes. Buiten zijn de straten kaal en vies van de resten van oud en nieuw. Na de feestdagen is het koud en duurt het nog zo lang voordat het weer vakantie is. Als ik dan vanmorgen in de spiegel kijk naar mijn witte gezicht, wallen en te strakke broek, dan baal ik zo van mezelf. Dan moet ik van mezelf weer mijn best doen in januari! Sporten en gezond eten. En daar heb ik zo geen zin in! Fruit, wortels, droge crackers, heeeelll veelll water, sla. Want het is zo lekker gezond. Elke dag wil ik zo graag koek, snoep en chips eten. Dat ik er gewoon de hele dag aan denk. Ik vind het zo ongezellig, een kale boel zonder dat al. Het is niet voor niets dat in januari veel mensen zich depressief voelen. Vast omdat ze zich “net als ik” zichzelf te dik vinden, te koud hebben, het een kale boel vinden, balen van de sportschool en ongezellig zonder al die lekkere hapjes.

Het roer moet om! Ik moet januari bruisend maken! Ik moet het gevoel omzetten! Omdenken wat ik alleen maar op Facebook lees! Yoga en zo! Ik moet niet toegeven aan het januari gevoel! Ik ga mezelf trotseren en uitdagen om een hoger doel te bereiken! Genieten van de leegte om mij heen! Als ik de kerstboom leeg maak, gaat de muziek aan! Daarna gaan we kaarsen branden en de open haard aanzetten. Morgenochtend start ik met naar buiten gaan. Hardlopen door de duinen in mijn veel te strakke broek, maar deze wordt wijd! Mijn hoofd en haren in de wind en mezelf overtreffen, zodat ik daarna op mijn borst kan slaan en kan zeggen, Tjakka!
Ik ga houden van de kou. Ik ga niet alleen hopen op ijs en schaatsen. We gaan het gewoon doen. Komt het ijs niet naar ons toe, dan gaan we gewoon zelf naar het ijs toe.

Ja, ja!!!! allemaal nieuwe voornemens voor het nieuwe jaar, waar bij velen niets terecht komt, maar bij mij wel!!!! Korte termijn denken en doelen stellen. Hoe maak ik januari leuk? Alle voordelen van januari bekijken:
1. Een groot voordeel is dat de kinderen weer naar school gaan in januari.
2. Het huis is dan heerlijk, letterlijk leeg.
3. Geen gezeur, over dat ze zich vervelen. En dat ze aan mij vragen over wat voor leuks we gaan doen. En als ik het niet gelijk bedenk, dan gaan klieren. Oh, het is zo lekker dat ze weer naar de meester en de juf toe gaan.
4. Daarnaast zijn er in januari overal aanbiedingen en kun je voor een habbekrats allemaal kleding kopen. En aangezien de kinderbijslag van januari binnen is, kun je heerlijk voor een prikkie shoppen!!!

Nu moet ik nog een oplossing bedenken om het eten te trotseren. Ik hou gewoon van lekker eten en wijntje erbij. Ik ben een echte Bourgondiër. Dus hoe kan ik mezelf blijven, maar toch zorgen dat het gezond is? Het probleem is dat ik elke dag op de weegschaal ga staan en als ik vind dat ik te zwaar ben, dat ik dan van mezelf moet gaan sporten. Ik moet gewoon minder in mijn mond steken. Maar gewoon is moeilijker dan gedacht. Zeker omdat ik drie jongens heb en daardoor altijd wel wat lekkers in huis is.

Zakken chips voor de kinderen, die ik al heb opgegeten, voordat zij erom vragen. Zakjes met haribo snoepjes. Die ik niet eens lekker vind. Maar als ik echt wanhopig ben, zit ik de hele avond op de bank te denken aan de snoepjes in de snoeptrommel. Tot slot zit ik toch al die kleine zakjes open te maken. Ook van die kleine koekjes in de kleine zakjes, van buurman en buurman, smoeltjes of Dora koekjes. Ik ben zelf een keer zo wanhopig geweest dat er niets in huis was, dat ik de nijntje koekjes van mijn baby zat op te eten. Die blijft zo lekker aan je gehemelte plakken. Vandaar dat ze altijd zo onder zaten als ze zulke koekjes kregen.

Allerlei excuses, maar die verleiding van al dat kindersnoep is zo groot, dat ik ook dat niet kan weerstaan. Ik ben gewoon verslaafd en ik moet eens flink zijn! Ik moet een alternatief. Misschien beginnen met roken? Dat ik rook in plaats van snoep? Alleen blijf ik dat zo in een cirkel hangen, want dan wil ik straks weer van het roken af en ga ik daarvoor in de plaats weer snoep eten. Omdat ik januari leuk wil maken, maar mijn doel wel wil behalen, moet ik toch aan een gezond alternatief denken.

Of genieten met mate? Waarom ben ik altijd maar in gevecht met mij zelf? Waar leg ik mezelf vanzelf altijd van alles op? Waarom moet er altijd van alles? Ik moet het gewoon laten gaan! Want als ik dingen niet mag, worden deze alleen maar aantrekkelijker. Verleidingen zijn vaak veel leuker en aantrekkelijker dan de dingen die verantwoord zijn. Dat is eigenlijk ook zo bij mijn kinderen. Als ik tegen ze zelf dat ze geen lelijke woorden mogen zeggen, willen ze juist vieze en lelijke woorden zeggen. Als ik zeg dat ze hun bord moeten leegeten, willen ze het juist niet. Maar als ik het omdraai, stoppen ze vanzelf! Dus zo moet ik het aanpakken! Ik moet in januari zo veel mogelijk eten. Elke dag taart, chips, patat en bier. En dan komt het vast zo mijn neus uit, omdat het moet, dat ik het niet meer wil.

Ik zie het helemaal weer zitten. Januari is een top maand!

Previous ArticleNext Article
Hoi, ik ben Mieke. Ik ben getrouwd en ik heb 3 jongens. Ik ben vorig jaar gestopt met werken in het onderwijs. Omdat mijn man vaak in het buitenland zit, vond ik het werk en 3 kinderen best druk. Nu ben ik thuis voor de kinderen. Dit geeft rust in het gezin. Maar soms denk ik: "Waar is hier de nooduitgang?". Dan mis ik de afwisseling, collega's en voldoening om iets voor mezelf te hebben. De jongste gaat bijna naar school. Tot die tijd ga ik van deze vrije tijd genieten. Want deze tijd komt niet meer terug!

1 Comment

  1. Oi oi oi.. Een feest der herkenning!! Ik ben nu officeel gestopt met overeten, er gaat minder op het bord, iets lekkers mag maar alleen op dagen dat ik vrij ben. En ik zeg nee tegen alle zooi die ze me op mn werk willen voeren, dit is echt een grote bron van calorieën..