Wanneer haal je mijn zijwieltjes eraf?

Ze ziet haar broer en haar zus wegfietsen. ‘Hé, gaat het buurjongetje er nou achteraan? Dat ventje is een half jaar jonger dan ik en fietst zonder zijwieltjes! En ik niet!’ Dat moet er door het koppie van mijn peuter gegaan zijn. Want nog geen minuut later komt de kleuter naar ons toe.

“Papa, wanneer haal je mijn zijwieltjes eraf? Ik wil ook gewoon fietsen.”, is haar conclusie.

Is dat nou wel zo een goed idee? Vragen wij ons af. Zo vlak voordat we vertrekken voor vakantie. Het is natuurlijk een stuk makkelijker fietsen mét zijwieltjes.

Maar nee, de minikleuter is ervan overtuigd. Ze wil fietsen zónder zijwieltjes. En zo kwam het dat de kleuter vlak voor de vakantie nog even leerde fietsen, zonder zijwieltjes. 

Leren fietsen zonder zijwieltjes, vanaf welke leeftijd?

Een rijbewijs mag je pas halen wanneer je de leeftijd van 18 bereikt hebt. Voor het leren fietsen zonder zijwieltjes is er geen minimum leeftijd. Vanaf het moment dat het kind er vertrouwen in heeft, leert het zelfstandig fietsen. Onze kleuter had er duidelijk vertrouwen in, want ze was nogal vastberaden dat de zijwieltjes eraf moesten. Wij als ouders, moesten even aan het idee wennen. Gelukkig hadden we de Nutcase helmen op voorraad, dat biedt namelijk iets meer veiligheid.

Veiligheid voorop

Dat ik een voorstander ben van het dragen van een helm tijdens het fietsen, komt door de oudste dochter. Sowieso kan het in het tegenwoordig nogal drukke verkeer geen kwaad om je kinderen extra te beschermen, maar daar komt haar epilepsie nog even bovenop. Wanneer mijn dochter zelfstandig fietst, houd ik mijn hart vast. Maar ja, ze is acht en ze moet het toch leren, ik kan haar niet voor eeuwig in een kooitje (lees bakfiets) houden.

Dat ik de minikleuter nog niet zelfstandig loslaat in het verkeer, lijkt me duidelijk. Maar fietsen zonder zijwieltjes is inmiddels een feit. En zo cruist ze vol zelfvertrouwen over de stoep.

Met helm! Want ook op de stoep kun je naar vallen. Ik ontving voor mijn kleintjes de helmen van het Amerikaanse merk Nutcase. Veilig, stijlvol en uniek is hoe ze zichzelf omschrijven. Stijlvol en uniek, daar ben ik het volledig mee eens. En daar ben ik ook heel blij mee, want doordat ze zo tof zijn, dragen mijn kinderen de helmen ook graag. Veilig? Daar vertrouw ik op, ik test dat liever niet uit in de praktijk.

Recent onderzoek van de Universiteit van Leuven laat zien dat Nutcase helmen dé meest veilige helmen zijn in realistisch nagebootste valtesten. Aldus Nutcase. 

De helm sluit in ieder geval goed aan op het hoofd en is door een draairing bij te stellen. Het optionele zonneklepje ziet er stoer uit en maakt de helm helemaal af, echter vind ik wel dat deze er snel afvalt. Na drie keer het zonneklepje verliezen, zijn mijn kleintjes er ook klaar mee en laten ze die achterwege.

nutcase-helmen

Drie kinderen zonder zijwieltjes

En nu ben ik dus in de fase beland waar alle drie mijn kinderen fietsen zónder zijwieltjes, maar wel mét helm! En ik hoop van harte dat het dragen van een helm op de fiets een standaard gaat worden.

Previous ArticleNext Article