Schermtijd á la lik-me-vessie

schermtijd kinderen

Eén keer in de zoveel tijd dan is er weer eens een discussie gaande in het land der moeders. ‘Hoe lang mag jouw kind naar een schermpje staren?’ Een schermpje als in een televisiescherm of een iPad-scherm en zelfs de telefoons en laptops nemen we mee in de discussie.

Vaders houden zich wijselijk ver weg van deze discussie. Het zal hun namelijk aan hun reet roesten hoeveel die koters naar een schempje staren, als ze maar stil zijn.

Ver van de schermpjes

Oké, oké, er zijn ouders (moeders én vaders) die hun kleintjes ver van de schermpjes vandaan houden. Geen schermtijd voor hen en mocht het wel een keer gebeuren, dan beperken ze het tot maximaal een kwartier per dag.  De meeste ouders zullen zeggen: niet langer dan 30 minuten. Per dag. Want zoiets zullen de algemene adviezen wel zijn. Vermoed ik, pin me er niet aan vast, ik maak mij er namelijk niet zo druk over.

Ik hanteer de schermtijd á la lik-me-vessie. 

Vroegâh

In mijn kindertijd hadden ze het nooit over schermtijd. Nu hadden wij ook alleen Nederland 1,2 en 3, wat inhield dat er op woensdagmiddag een tekenfilm van de EO te zien was en op zondagochtend Villa Achterwerk. Verder kregen we toen ik een jaar of 10 was een computer, een heuse pc. Tot in den treuren speelden we om de beurten, ik, mijn broers én mijn vader, daar Tetris op. Verder huurden we in het weekend weleens een videorecorder en een aantal films. Deze keken we dan in het weekend en was de film cool, dan keek ik hem drie keer achter elkaar.

Maar wat ik mij ook herinner is het vele buitenspelen, het sporten op de sportclub, het spelen met een gigantische bak LEGO.

Natuurlijk realiseer ik mij dat in deze tijd het aantal schermpjes ontzettend is toegenomen. Iedereen heeft een eigen scherm tot zijn beschikking, een eigen ‘Netflix-ingang’ en zijn eigen spelletjes. Maar zolang er balans is, vind ik het prima. Mijn kinderen worden er tot nu toe niet agressief of brutaal van, ze komen zo nu en dan zelfs tot rust achter dat schermpje.

Mijn oudste leert enorm veel op haar laptop. Ze doet er woordzoekers op, oefent met rekentuin, hackt het klasbord van haar juf en ja, zo nu en dan kijkt ze ook een filmpje.

Of we kijken met z’n allen. Een kan limonade, een grote bak popcorn op schoot en start de film maar! Beetje lullig om die dan weer na een half uur uit te zetten, vind je niet?


schermtijd

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article