Het is ModderDag!

Ik als moeder, modder regelmatig maar wat aan. En vandaag is dat geoorloofd, want het is, werkelijk waar, ModderDag!

modder-dag
Wie kan het verst glijden, de hoogste moddertoren maken of het lekkerste moddertaartje bakken? Overal te wereld zijn honderdduizenden kinderen vandaag tegelijkertijd actief bezig met de natuur.

Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? Het is wetenschappelijk aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. En toch zitten we regelmatig binnen en mogen de kinderen niet vies worden. 

Wanneer kinderen wel vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu! 

International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd.

Lekker aanmodderen

Dus: laarzen uit en lekker met je voeten de modder in! Ontdekken, spelen, leren: opgroeien in het besef dat we nu en later zuinig moeten zijn op onze natuur.

Fijne dag!

Previous ArticleNext Article