Verkleden doe je (niet alleen) met carnaval

Mijn kinderen zijn dol op verkleden. Jezelf iemand anders wanen en dan vooral je grote held, is hier aan de orde van de dag. We hebben manden vol met goedkope verkleedkleding waar gretig gebruik van gemaakt wordt. Nog geen enkele prinsessenjurk, of Pikachupak is een miskoop gebleken. Als ik zelfs terug kijk naar waar de kinderen de afgelopen jaren het meest mee gespeeld hebben, kan ik overtuigend zeggen: de verkleedspullen. Verkleden doe je niet alleen tijdens carnaval. Voor een kind kan verkleden altijd en het is ook altijd leuk. Sterker nog, mijn kinderen stellen de vraag ‘wat is carnaval eigenlijk?’.

Wat is carnaval?

Mijn zoon zit verzonken in zijn Minecraft wereld tot hij opeens ‘WE ZULLEN DE LAATSTE ZIJN’ uit de tv hoort schateren. Aan z’n blije koppie te zien, vindt hij het wel geinig. En als hij dan binnen no-time zijn armen in de lucht gooit op de nieuwste carnavalskraker van Roy Donders en Gerard Joling, heb ik opeens een toekomstbeeld van hem in de jolend in de kroeg.

‘Vind je carnaval wel leuk?’, vraag ik hem.

‘Wat bedoel je mam?’, antwoordt hij verbaasd.

‘Of je carnaval leuk vindt? Dit is namelijk een carnavalskraker.’, leg ik uit.

Met als reactie ‘Wat is carnaval?’

Tja, het precieze antwoord moet ik ook even opzoeken.

Volgens Wikipedia is carnaval van oorsprong een rooms-katholiek volksfeest. Met mogelijk ook heidense wortels. Carnaval wordt gevierd in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond – de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen. Van oudsher is carnaval een eetfestijn, inmiddels beter bekend als zuipfestijn. Maar die info heb ik maar even daargelaten.

Er zijn verschillende tradities betreft het vieren van carnaval. De twee bekendste in Nederland zijn het Bourgondisch en het Rijnlands carnaval.

Eén overeenkomt hebben ze sowieso: verkleden.

Carnavalskleding

Waar het Bourgondisch carnaval vooral bestaat uit het verkleden in oude kledingstukken, bestaat het Rijnlands carnaval uit uitgebreide kostuums. Het gros van de carnavalvierders kopen een thematisch kostuum kant-en-klaar in een feestwinkel, wel zo makkelijk, zeker wanneer je het online besteld. Maar de creatievelingen maken hun kostuums zelf.

Na het horen van de carnavalskraker en mijn uitgebreide uitleg is mijn zoon zo enthousiast geworden, dat hij zijn iPad opzij slingert, naar boven rent en zijn onlangs gekregen Mario outfit aantrekt.

‘Zullen we carnaval vieren mam?’

Goedkope verkleedkleding voor kinderen

Carnaval is een uitstekend excuus om mooie verkleedkleding voor kinderen aan te schaffen. Maar gezien het verbruik van mijn kinderen, is goedkope verkleedkleding met een goede kwaliteit wel zo fijn.

Omdat het bijna carnaval is, mochten mijn kinderen van Feestwinkel.nl alle drie een kostuum uitkiezen. En dat uitkiezen van verkleedkleding bleek een leuke wending te krijgen. Ik ging er namelijk blind vanuit dat de meiden voor een prinsessenjurk zouden gaan. Echter bleek de één meer geïnteresseerd in de heksenvariant en de ander gooide het volledig over een andere boeg. Zij koos voor een doktersoutfit. Alleen de kleine gamer bleef bij zijn leest. Hij ging voor het loodgieterspak, aka Super Mario.

heksenjurk carnaval

Heksenjurk voor meisjes, €29,95

mariopak carnaval

Loodgieterpak, €15,95

dokterspak carnaval

3-delig dokterskostuum, €14,95

Na het selecteren van de juiste maten, waren de outfits zo besteld. En binnen 24 uur werd het pakket met de verkleedkleding bezorgd. Maar je begrijpt, de kinderen konden niet wachten tot carnaval met het dragen van hun nieuwe kostuums. Want verkleden doe je niet alleen tijdens carnaval.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Gelukkig zijn er genoeg momenten/plekken die niet alleen om zuipen draaien met carnaval 🙂