Drie tips bij het kiezen van de juiste zonnebril voor een kind

zonnebril voor kind

Het fijne aan dit zonnige weer is dat ik de kinderen niet meer naar buiten hoef te sturen, ze gaan namelijk zelf! Ze willen lekker buiten spelen. En als de zon echt warm is, willen ze natuurlijk ook zwemmen. Uiteraard hamer ik er bij mijn kinderen op dat ze zich goed moeten insmeren om hun huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling! En terwijl ik daarop hamer, is er nog iets anders dat ik niet moet vergeten: een zonnebril voor mijn kind!

Ook voor kinderen is het belangrijk om hun gevoelige ogen meteen van jongs af aan goed te beschermen tegen het felle zonlicht. Een kind dat buiten speelt wordt namelijk blootgesteld aan een grote hoeveelheid UV-straling.

“Overmatige blootstelling aan UV kan irritatie van het hoornvlies geven met pijnlijke tranende ogen als gevolg, maar het kan ook het risico op staar of netvliesaandoeningen op de lange termijn verhogen,”


 aldus optometrist Jiska van Dam.
zonnebril kind

Drie tips bij het kiezen van een kinderzonnebril

Dankzij de tips van Specsavers ontdek je waar je op moet letten!

Het kiezen van de juiste zonnebril voor een kind is van groot belang, omdat hun ogen extra gevoelig zijn voor schadelijke zonnestralen. Een goede zonnebril kan dus helpen om de ogen van je kind te beschermen. Hier zijn drie tips die Specsavers geeft voor het kiezen van de juiste zonnebril voor je kind.

1. De pasvorm

Let op de pasvorm van de zonnebril. Het is goed om met je kind te gaan winkelen voor een zonnebril om er zeker van te zijn dat ‘ie goed zit. Het is namelijk belangrijk om een zonnebril te kiezen die past bij de grootte en vorm van het gezicht van je kind. Een te grote zonnebril kan afglijden of de zichtbaarheid belemmeren, terwijl een te kleine bril niet voldoende bescherming geeft. Voor kleine kinderen en baby’s werken brillen met een flexibel montuur het beste. Hoe lekkerder de bril zit, des te groter het plezier waarmee ‘ie wordt gedragen!

2. 100% UV-bescherming

Zonlicht bevat ultraviolette stralen die schadelijk kunnen zijn voor de ogen, vooral bij langdurige blootstelling. Denk daarom aan gepolariseerde glazen met 100% UV-bescherming. Let er daarnaast op dat de bril de zijkant van de ogen beschermt tegen schittering en straling. Heeft je kind een bril nodig op sterkte? Dan zijn er voor kinderen ook zonnebrillen op sterkte. Bij Specsavers kun je van elk kindermontuur een zonnebril laten maken.

3. De wensen van je kind

Dit is ook een heel belangrijke tip bij het kiezen van een zonnebril voor je kind! Luister naar de wensen van je kind. Zelfs voor een klein kind is de stijl van de zonnebril belangrijk. Wanneer hij zelf kiest voor een zonnebril, dan zal hij de bril graag dragen. En als de bril dan ook nog eens prettig zit, vind je kind het dragen van een zonnebril gewoon leuk.

Daar wil ik nog aan toevoegen dat naast de wensen van je kind, kwaliteit natuurlijk ook iets is waar je rekening mee kunt houden. Kinderen zijn vaak actief en spelen veel buiten, dus een zonnebril kiezen die duurzaam en van goede kwaliteit is, is wel zo handig. Daarbij hebben kinderen (helaas) de neiging om minder voorzichtig met hun spullen om te gaan, dus een robuuste zonnebril kan langer meegaan. Zonnebrillen die gemaakt zijn van stevige materialen en bestand zijn tegen vallen en stoten, is dan de juiste keuze.

Van jongs af aan laten wennen

Om een kind een zonnebril te laten dragen, kun je je kind het beste van jongs af aan laten wennen aan een zonnebril.

“De pupillen van kinderen zijn groter en de structuren van het oog zijn helderder dan bij volwassenen, waardoor er bij kinderen meer licht het oog binnenkomt. Daarom zijn kinderen ook gevoeliger voor licht dan volwassenen,” vertelt Jiska.

Door kinderen van jongs af aan te laten wennen aan het dragen van een zonnebril, begrijpen zij dat een zonnebril bedoeld is om te dragen, niet om mee te spelen. Het is dus echt de moeite waard om kinderen te leren niet rechtstreeks naar de zon te kijken, een zonnehoed én een zonnebril te laten dragen.

Previous ArticleNext Article