Zo studeert je kind leningvrij

Eind mei kondigde oud-student en miljardair Robert F. Smith in zijn speech voor afgestudeerden van het Amerikaanse Morehouse College een bijzondere schenking aan, die veel ouders aanspreekt. Hij betaalde voor ieder van de afgestudeerden hun studielening af, wat een bijzonder gebaar. 

Leningvrije studietijd

Niet getreurd, je hoeft geen miljardair te zijn om je kind financieel te kunnen ondersteunen bij zijn of haar studie, als je maar tijdig begint. Wat ook belangrijk is dat er een goed plan op tafel ligt waarmee je uiteindelijk je kind straks ook kan verrassen met een studie zonder schulden. Zo’n plan start met het bepalen van de kosten. Uit onderzoeken van Nibud blijkt dat de totale kosten van een studie van 4 jaar is gemiddeld € 45.000.

Bereken je plan

Uitgaande van een gemiddeld rendement van 4,5% moet je maandelijks € 136 opzij leggen vanaf de geboorte van je kind tot de achttiende verjaardag om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Misschien heb je zelfs al spaargeld voor een snelle start. Met een eerste inleg van € 5.000 is er € 103 per maand nodig om je kind financieel te helpen bij de studie. Uiteraard kan je ook zelf het een en ander berekenen of kan het zijn dat je een financiële meevaller krijgt waardoor het plan kan worden aangepast. Het is belangrijk om te beseffen dat hoe eerder je start, hoe minder je hoeft in te leggen. Je kan er ook voor kiezen om een deel te financieren, dan kan je kind vanuit een bijbaantje de overige kosten betalen.

Let op de schenkbelasting

De gulle miljardair Smith betaalde niet alleen de studiekosten van de studenten. Hij nam ook de verschuldigde schenkbelasting voor zijn rekening. In de Verenigde Staten betaalt in de regel de gever de belasting, in Nederland is dat de ontvanger. Denk daarom bij de opbouw van een studiepot voor je kind al na over eventuele fiscale consequenties. De Belastingdienst ziet geld dat je aan je kinderen geeft als een schenking. Gelukkig zijn er diverse vrijstellingen. Als ouder mag je elk jaar een bedrag belastingvrij schenken aan je kind. In 2019 is dit € 5.428 per kind per jaar. Daarnaast zijn er diverse eenmalige vrijstellingen. Zo mag je eenmalig je kind € 26.040 schenken (bedrag 2019). Ook zijn er extra mogelijkheden voor het speciaal schenken voor een studie aan je kind. Bekijk de website van Evi van Lanschot voor de mogelijkheden op het gebied van schenken.

Vrijstelling voor dure studie

Sinds een aantal jaar is het mogelijk voor dure studies een aanvullende vrijstelling te realiseren. Je mag je kind dan eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken voor het betalen van een studie. Het moet gaan om een studie die minimaal € 20.000 per jaar kost, exclusief levensonderhoud. Houd rekening met de voorwaarden van de vrijstelling. Het is natuurlijk altijd de vraag of de huidige vrijstellingen nog beschikbaar zijn zodra je kind gaat studeren. Maak daarom tot die tijd in ieder geval gebruik van de algemene vrijstelling. Jaarlijks wordt de hoogte hiervan aangepast aan onder andere de inflatie.

Bijdrage grootouders

Het is ook mogelijk dat grootouders een steentje bijdragen aan de studie van de kleinkinderen, zij kunnen ook gebruik maken van een vrijstelling. Als grootouder mag je maximaal € 2.173 belastingvrij schenken (2019) per jaar. Dat geldt voor zowel de grootouders aan vaders kant als aan moeders kant.

Pas je plan onderweg aan

De opbouw van de studiepot is er een van de lange adem. Bereid je daarom nu al voor op veranderingen gedurende je plan. Misschien kun je na een tijdje maandelijks meer opzijzetten of juist even wat minder. Grote kans ook dat de financiële markten over deze periode wisselende resultaten laten zien. Geen reden tot zorg, door maandelijks in te leggen spreid je het risico. Zo bouw je ongemerkt aan een waardevolle verrassing voor je kind; een schuldenvrij diploma.


leningvrij studeren

Afbeelding: Shutterstock / SewCream

Previous ArticleNext Article