Hoe werkt een plaswekker?

zindelijk worden

Een plaswekker is een speciale wekker die kinderen (en ouders) helpt om ’s nachts zindelijk te worden. De wekker is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen, maar is bruikbaar op elke leeftijd. Hoe werkt de plaswekker precies? En heb je er iets aan als jouw kind nachtzindelijk moet worden? 

Plaswekker: sensors en alarm

Een plaswekker bestaat eigenlijk uit een vrij simpel systeem tegen bedplassen. Het bestaat uit een aantal sensors en een alarm. De sensors zitten verwerkt in speciale nachtkleding. Bij het kopen van een plaswekker kun je kiezen welk type onderbroek je wilt en welke maat je kind nodig heeft. In het ondergoed zitten dus speciale sensors verwerkt. Deze reageren op vocht. Merken ze vocht op, dan geven ze een draadloos signaaltje aan de wekker, die meteen afgaat. Een slimme plaswekker is gekoppeld aan een app op de smartphone van de ouders en maakt niet alleen het kind wakker met geluid, maar geeft ook de ouders een seintje. Vervolgens kan je kind nog op tijd naar de wc.

Hoe werkt het echt?

Al heel lang is bekend dat de meeste kinderen die een volle blaas hebben, al een heel klein beetje vocht verliezen terwijl ze nog niet echt plassen. Dit ‘voorvocht’ is heel normaal. Daar speelt de plaswekker op in. De sensor detecteert vocht en onmiddellijk gaat de wekker af. Je kind wordt wakker en kan vervolgens nog op tijd naar de wc, hopelijk net voordat hij in zijn broek zou gaan plassen. In het begin zal de wekker soms net te laat gaan, of is je kind nog niet op tijd wakker. Maar na een tijdje zal de wekker zorgen dat je kind wakker wordt vóórdat er in het bed geplast wordt. Het grote voordeel is dat de hersenen van je kind het signaal “wakker worden” verbinden aan het gevoel “volle blaas”. Het gevolg is dat na een paar weken training, je kind steeds vaker vanzelf wakker zal worden van het gevoel te moeten plassen – nog voordat de wekker gaat!

Draadloos

De plaswekker werkt natuurlijk draadloos – je kind kan niet gaan slapen met allemaal snoeren in bed. Het draadloze signaal is vrij zwak, dus de wekker moet dicht bij het bed staan om te werken. Het signaal is zo zwak dat het niet door de huid heen komt en het is dus absoluut onschadelijk voor de gezondheid. De wekker zelf kan via wifi en/of bluetooth contact maken met een app op je smartphone of tablet zodat je als ouders ook gewekt kunt worden. Het voordeel is dat je je kind dan kan helpen op tijd uit bed te komen. Wil jouw kind uit logeren of bijvoorbeeld naar een slaapfeestje? Dan hoeft hij zich niet te schamen voor een rare wekker. Die kun je namelijk ook ‘vermomd’ krijgen, zodat hij eruitziet als een knuffeldier.

Een plaswekker is niet bedoeld voor peuters die nog maar net zindelijk worden. Het is namelijk een systeem dat gemaakt is voor kinderen die al wat groter zijn en waarbij het nachtzindelijk worden niet vanzelf gaat. Veel peuters zullen vanzelf in de nachten zindelijk worden. Pas als je kind 4 jaar of ouder is en al langere tijd probeert ’s nachts zindelijk te worden, is de plaswekker geschikt voor jouw kind. Is je kind 8 jaar of ouder en plast hij nog steeds in bed? Dan is het goed dat medische oorzaken voor het bedplassen eerst uitgesloten kunnen worden.

Previous ArticleNext Article