3x hoe je een einde aan de machtsstrijd met je kind maakt

einde machtsstrijd kind

“Ga nu naar je kamer!”, zeg je tegen je kind nadat hij iets stouts heeft gedaan. Maar je kind weigert naar zijn kamer te gaan. Je dreigt met de gevolgen als hij niet vliegensvlug naar zijn kamer gaat. Nog steeds weigert hij in beweging te komen en de sfeer wordt er niet beter op. Oké, nu moet er echt een einde aan komen! De fase van vriendelijk vragen zijn jullie allang gepasseerd. Uit wanhoop schreeuw je nu dat hij echt moet gaan doen wat jij zegt, maar heel veel nut heeft het allemaal niet. Je kind en jij zitten verwikkeld in een machtsstrijd. Een machtsstrijd die niemand gaat winnen. 

Hoe goed je je ook had voorgenomen om nooit in een machtsstrijd met je kind verwikkeld te raken, voor je er erg in hebt zit je toch in deze negatieve spiraal. Je kind moet op het ‘moment supreme’ gewoon gehoorzamen. Daar is niks ergs aan en in de meeste gevallen gebeurt dat ook. Maar wat als je kind dat een keer niet doet? Geef je als ouder toe? Of hou je vol met het gevaar van een machtsstrijd.  Verwikkeld raken in een machtsstrijd maakt je absoluut geen slechte ouder, maar je hebt je weleens beter gevoeld.

Je zou zo graag willen dat je kind je gewoon vertrouwd in plaats van zo hevig tegen je vecht. Hoe kun je als ouder een einde maken aan de machtsstrijd met je kind? Gelukkig zijn daar manieren voor. Het is niet altijd de makkelijke weg, maar uiteindelijk zul je er wel de vruchten van plukken.

1. Beperk de keuzes

Wanneer je je kind de open vraag stelt wat hij wil eten, dan is de kans groot dat je het antwoord krijgt waar je niet op had gehoopt. Pizza, patat, naar een buffetrestaurant… Als dat geen opties zijn, laat je kind dan ook niet voelen dat het een optie is. Beter is om je kind twee of drie keuzes te geven. Op deze manier ben je akkoord met de keuze die hij maakt en dus wat jullie eten. En je kind heeft het gevoel dat hij iets te zeggen heeft zonder dat je in een machtsstrijd beland.

2. Luister eerst

Wanneer je kind naar je toe komt om iets te vragen, hangt er in jouw hoofd al een ‘nee’ als antwoord. Bijvoorbaat nee zeggen, is dat herkenbaar? Het gevolg van continu ‘nee’ zeggen is dat het je kind snel boos maakt en misschien zelfs ongehoord  laat voelen. Het gevaar zit hem ook in het veranderen van je antwoord. Want wanneer je altijd maar resoluut nee zegt, vervolgens pas nadenkt en je antwoord aanpast, zal je kind denken dat doorzeuren nuttig is. (En dat is het in dit geval ook). Het is heel simpel (ahum) op te lossen door eerst te luisteren naar je kind en dan pas je antwoord te geven.

3. Compromissen sluiten

Wanneer het je eenmaal lukt om eerst te luisteren, hoeft het antwoord niet altijd ja of nee te zijn, maar kun je ook compromissen sluiten met je kind. Afspraken maken en je kind een verantwoordelijkheid geven. Bijvoorbeeld wanneer hij vraagt om een snoepje, kun je ‘ja dat mag, maar eerst een appel’ geven. Of wanneer hij vraagt om te gamen, kun je er een tijdslimiet aan geven waar hij zelf aan dient te houden. Doet hij dat niet, dan kan hij het de volgende keer wel vergeten.

Als je het zo leest, lijken het allemaal van die simpele dingetjes. Maar door de sleur van het leven, sluipen bepaalde gewoontes er heel gemakkelijk in. Verwikkeld raken in een machtsstrijd met je kind, is heel vervelend voor beide, maar met deze kleine veranderingen kun je er wel een einde aan maken. En je zult zien, binnen no time is de sfeer in huis weer een stuk gezelliger.


kinderen machtsstrijd

Afbeelding: Shutterstock / fizkes
Update 2020/2023

Previous ArticleNext Article