Een zus maakt je een beter persoon, aldus onderzoek

zus goed ontwikkeling

Ik kan het bijna niet geloven wanneer ik de titel lees van het onderzoek. ‘Het hebben van een zus helpt je om een beter persoon te worden’. Ik vind mezelf best een prima persoon, ook al heb ik geen zussen (wel broers), maar dat terzijde. Mijn dochters heb ik dit voordeel wel geschonken, hoewel ik nu absoluut nog niet zie hoe het hebben van een zus voordelig is, aangezien ze het slechtste bij elkaar naar boven halen. Zal het dan toch de leeftijd zijn? Ik hoop het zo! Zo’n onderzoek biedt in ieder geval hoop. 

Want volgens onderzoek zijn dit namelijk de voordelen van het hebben van een zus.

Een onderzoek van het Brigham Young University, is het hebben van een zus goed voor je mentale gezondheid en gevoel van eigenwaarde. Mensen willen hun zus graag beschermen. Beschermen tegen zich eenzaam voelen of onbemind. Wat ik me dan afvraag is wat voor zussen ze hebben gebruikt voor dit onderzoek, want hoe kan het dat mijn eigen dochters elkaar zo keihard kunnen afwijzen?

Zussen spelen een rol in het bevorderen van een positieve geestelijke gezondheid, aldus het onderzoek. Uh, oké… Persoonlijk word ik er echt ziek van, van dat gekibbel. Nou ja, bleef het maar bij gekibbel! Want soms gaat de ruzie zo ver, dat het zeker niet positief kan zijn voor de geestelijke gezondheid.

Maar dan komt het! Het onderzoek zegt ook dat al die conflicten tussen zussen, ze beter maken in communicatie en conflictoplossing. Toch zegt mijn gevoel dat dit nog een héél lang proces gaat worden.

Wat ook naar voren komt is dat een zus je kan helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals communicatie, compromissen sluiten en onderhandelen. Dit leerproces gebeurt vooral tijdens conflicten, mijn meiden krijgen dus behoorlijk wat oefening daarin. En zelfs wanneer er een beetje gevochten wordt, kan dat uiteindelijk positief uitpakken. Ze leren omgaan met verschillende emoties en dat is een belangrijke vaardigheid voor later in het leven.

Maar wacht even! Mijn zoon dan? Wat haalt hij uit het hebben van twee zussen? Nou, ook voor hem is het onderzoek positief. Jongens die opgroeiden met zussen kunnen beter communiceren en omgaan met vrouwen.

Geen dank hoor lieve broers van me! Koop maar een keer een drankje voor me, dan kunnen we in samen stilte proosten en onze gevoelens negeren, want al dat bovenstaande heb ik dus nooit echt kunnen ontwikkelen.


zussen onderzoek

Afbeeliding: Shutterstock / Andrew Angelov

Previous ArticleNext Article