Bakken met je kind; gezellig én goed voor de ontwikkeling!

ontwikkeling

Nu de kerstvakantie (vervroegd) is begonnen, is het weer hét moment om de bakspullen tevoorschijn te halen. Mijn kinderen zijn dol op het bakken van koekjes, cakejes en andere baksels. En hoewel ik soms even twijfel, want de puinhoop die het bakken met zich meebrengt is grandioos, weet ik ook dat bakken met kinderen heel veel voordelen heeft. Het is gezellig, het is lekker en het is goed voor de ontwikkeling van de kinderen. 

Ingrediënten kiezen, wegen, kneden en rollen, tijd in de gaten houden, het zijn allemaal vaardigheden tijdens het bakken die de cognitieve en motorische vaardigheden stimuleert. Het bakken met kinderen is de eerste stap en voor je het weet bereid je kind een die gangen maaltijd voor het hele gezin.

Voordat is alle voordelen van het bakken met je kind op een rij zet, verwijs ik je eerst even naar de heerlijke bak recepten van www.boodschappen.nl. Dit zijn niet de recepten die je met je driejarige gaat bakken, maar hou dit als doel voor ogen zou ik zeggen.

Bakken is goed voor de fijne motoriek

Het mengen van de ingrediënten, het kneden en uitrollen van het deeg en het uitsteken van vormpjes stimuleert allemaal de fijne motoriek van je kind. Deze fijne motoriek gebruikt je kind ook voor het schrijven, knippen en tekenen, vaardigheden die belangrijk zijn voor school. Oftewel, bakken met je kind is een goede voorbereiding voor de kleuterschool.

Goed voor de rekenvaardigheid

Om je baksel goed te laten slagen, moet je de juiste hoeveelheden van de ingrediënten afmeten en wegen. Doe je dit niet, dan mislukt je koekje, je taart of je cake. Het begint natuurlijk heel simpel bij het nauwkeurig meten en wegen, maar wanneer de kinderen wat ouder zijn, dan kun je ze uitdagen om een recept om te rekenen. Bijvoorbeeld door een derde van het recept te maken.

Ruimtelijk inzicht en plannen

Bakken betekent dat je een recept moet volgen en daar komen luister- en leesvaardigheden bij kijken. Instructies opvolgen is ook belangrijk voor school en dus een goede ontwikkeling om te stimuleren bij je kind. Een beetje ruimtelijk inzicht en plannen kan bij bakken ook geen kwaad. Want overzicht in de keuken is eigenlijk al het eerste succes van het bakken.

Stimuleert de concentratie

Iets bakken met je kind, stimuleert zijn concentratie. Waarom? Nou, omdat het belangrijk is om een recept stap voor stap uit te voeren. En geloof me, kinderen leren al snel dat ze moeten opletten en concentreren als ze de brownie of het koekje aan het eind lekker op willen eten!

Bakken is goed voor het zelfvertrouwen

Wanneer een kind een recept goed kan opvolgen en het tot een heerlijk resultaat kan brengen, geeft dat een gevoel van trots en zelfvertrouwen. Hoe meer je samen met je kinderen gaat bakken, hoe groter hun zelfstandigheid wordt. En dat vergroot het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde, met als gevolg dat zij steeds zelfstandiger worden.

Het is gezellig

En het laatste voordeel van bakken met kinderen is natuurlijk de gezelligheid. Samen in de keuken iets lekkers bereiden, is gewoon genieten.


voordelen

Afbeelding van PNW Production van Pexels

Previous ArticleNext Article