Het bevorderen van de hechting met je baby

Wanneer je voor het eerst vader en moeder wordt, komt er veel op je af. Een compleet nieuwe wereld gaat er voor je open. Als je zwanger bent, bereid je je voor op de komst van je baby door je te verdiepen in babyspullen. Maar je voorbereiden op wat zo’n klein baby’tje met je doet, is heel moeilijk. Opeens ben je moeder. Je kunt je er simpelweg geen voorstelling van maken. Hoe de hechting met je baby verloopt, is geheel afhankelijk van de situatie. Misschien heb je wel een helse bevalling die uitloopt op een keizersnede. Misschien is de kraamweek één grote donderwolk voor je. Soms is die hechting met je baby niet geheel vanzelfsprekend. Wellicht heb je dan iets aan deze tips om de hechting met je baby te bevorderen. 

Wat is hechting?

Maar eerst de vraag, wat is hechting? Of eigenlijk wat is een goede hechting tussen een ouder en kind. Want het gaat hier natuurlijk niet alleen om de hechting van moeder en kind. Ook de vader en het kind moeten een goede hechting doormaken. Feitelijk is hechten simpelweg aan elkaar geplakt zitten. De baby kan nog niks en is afhankelijk van de ouder. Wanneer we het over de hechting tussen ouder en kind hebben, hebben we het ook wel over een veilige of onveilige hechting. Wanneer is er een veilige hechting tussen ouder en kind? En wanneer is er een onveilige hechting tussen ouder en kind?

Een veilige hechting

Een baby is afhankelijk van de ouder. Zonder de ouder (een volwassenen) zou een baby het niet overleven. Een baby kan niets anders doen dan erop vertrouwen dat jij als ouder hem of haar beschermt, voedt en verzorgt. Wanneer er een goede en dus veilige hechting plaatsvindt, ontwikkelt het kind vertrouwen in de ander en voelt zich veilig in de aanwezigheid van de ouder. In de latere ontwikkeling van het kind zal hij of zij zich dan veilig genoeg voelen om op ontdekking uit te gaan en bij falen weer terug te komen bij de ouder voor hulp en troost. Die eerste hechting met je baby is dus ontzettend belangrijk voor de latere ontwikkeling.

De hechting bevorderen en verbeteren

Om de hechting met je baby te bevorderen en verbeteren hoef je geen ingewikkelde trucs uit te halen. Het zijn hele simpele dingetjes die veelal vanzelfsprekend gaan. En soms moet je misschien iets bewuster handelen.

De beste tips voor een veilige hechting voor moeder én vader!

1. Als het kan en lukt, geef dan borstvoeding. Je baby is dan volledig afhankelijk van jou als moeder. Jij bent degene die hem of haar kan voeden. Maar het is niet alleen de voeding, ook het lichamelijke contact zal de hechting bevorderen. Echter zal dit alleen effect hebben wanneer het voeden stressloos gaat. Geeft het geven van borstvoeding jou als moeder heel veel stress, dan zal je baby dit ook aanvoelen. En stress is geen fijne en veilige omgeving om de hechting soepel te laten verlopen.

2. Ook voeding geven via een flesje bevordert de hechting. Probeer zoveel mogelijk huid op huid contact te hebben tijdens het voeden met de fles. Laat je hartslag voelen. Kijk je baby in de ogen. De baby zal jouw geuren ruiken en zich veilig voelen.

3. Streel je baby tijdens het voeden. Streel je baby vlak voordat hij of zij in slaap valt. Streling geeft een baby een rustgevend en vooral veilig gevoel.

4. Doe een cursus babymassage en oefen zoveel mogelijk met je baby. Ook voor de vader is dit een mooie manier om de hechting met de baby te bevorderen.

5. Leg je telefoon wat vaker weg.

6. Huid op huid contact is de key voor een veilige hechting. Ook voor de hechting tussen de baby en de vader. Je kunt bijvoorbeeld samen douchen. Dit is vaak nog prettig bij krampjes ook

7. Leer hoe je een draagdoek gebruiken moet en gebruik de draagdoek. Ook thuis, tijdens het strijken of tijdens het tv kijken.

8. Gebruik een co-sleeper zolang je dat zelf prettig vindt.

9. Staar je niet blind op regeltjes, schama’s en mijlpalen. Elke baby volgt zijn eigen ritme en ontwikkelt zich op een eigen tempo.

10. Kijk samen in de spiegel. Baby’s hebben nog geen ik-besef, maar de weg ernaartoe is ook interessant.

11. Doe iets leuks voor of samen met je partner. Verlies elkaar niet uit het oog, ook al heb je het gigantisch druk met de baby. Hoe klein ze ook zijn, ze zullen de vibe tussen jou en je partner aanvoelen. Laat het een positieve vibe zijn.

12. Reageer op huilen. Huilen is de enige manier om te kunnen communiceren. Zeker in de eerste drie maanden. Laat de baby weten dat je er bent voor hem of haar, dat hij of zij op jou vertrouwen kan. Huiltjes herkennen komt later wel.

13. Gebruik voor de nacht een inbakerdoek. Het helpt de baby lekker slapen. En wanneer de baby lekker slaapt, slaap jij ook een stuk beter.

14. Ga ’s avonds op de bank zitten met de baby op je borst. En doe verder niks, laat de boel de boel.

15. Kleed je baby, om op te vreten zo leuk, aan. Want laten we eerlijk zijn, wanneer je baby dat super schattige pakje draagt, smelt je toch een beetje weg.

16. Maak een fotoboek of schrijf een dagboek. Het zal de hechting nu nog niet zo veel bevorderen, maar wanneer je dit later samen terugleest, zal je de band voelen.

17. Slaap tijdens de zwangerschap al met een knuffeltje. Wanneer je er even niet bent, zal je baby een knuffeltje met jouw geur bij zich hebben.

18. Voel je niet schuldig. Er is geen moeder die het allemaal voor elkaar heeft, waar het van een leien dakje gaat. Heb lief, faal en begin weer opnieuw.

19. Ga koffie drinken met andere moeders en praat oneindig over jullie pasgeboren baby’s. Het zal je doen beseffen hoeveel je van je baby houdt en hoe graag je hem of haar weer knuffelen wil.

20. Verzin een koosnaampje voor je baby. Eéntje die alleen jij voor hem of haar gebruikt.

21. Bombardeer een mooi liedje tot ‘jullie liedje’. Speel dit liedje vanaf het begin af en wanneer hij of zij later groot is, zingen jullie het samen.

22. Zet schaamteloos een gek stemmetje op en trek gekke gezichten naar je baby. Ook in het openbaar.

23. Laat zo nu en dan de boel de boel en kies ervoor om met je baby te knuffelen.

24. Praat tegen je baby. Ook al zal dit in het begin een beetje onwennig zijn, omdat je het gevoel hebt tegen een muur te praten. Je baby zal je stem herkennen en het zal hen of haar een veilig gevoel geven.

25. Verschoon niet zomaar even snel de luier, maar blaas even op het buikje. Kijk je baby in de ogen en streel of masseer de beentjes tussendoor. Een veilige hechting zit hem in de kleine dingen.

26. Kus, knuffel en kroel zoveel en zolang het (nog) kan! Heb elkaar lief en geniet van elkaar. Er is geen fijnere hechting voor baby, moeder én vader.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article