Bedplassen van je kind afleren: zo doe je het

Bedplassen afleren

Is jouw kindje 5 jaar of ouder en plast hij of zij nog regelmatig in bed? Niet ongewoon, maar wel iets waar je zo snel mogelijk vanaf wil. Door de juiste schema’s aan te houden en een veilige, duidelijke omgeving voor je kind te creëren, kun je al zorgen voor goede resultaten. Houd jouw kind het ‘s avonds vaak nog niet droog? Lees dan verder, want de tips in dit artikel kunnen handig zijn om bedplassen af te leren.

1. Positieve aandacht voor het slapengaan

Door het bedtijdritueel gezellig te maken, kan je zorgen dat jouw kind minder in bed plast. Een plasje voor het slapengaan, een verhaaltje voorlezen en een vast schema helpen met het bieden van rust en regelmaat. Onzekerheid, stress en angst kunnen juist zorgen dat het bedplassen erger wordt. Het is daarom dus belangrijk om nooit boos of gefrustreerd tegen je kind te praten als ze in bed geplast hebben.

2. Bespreek verwachtingen

Voor velen ligt het misschien voor de hand, maar het is belangrijk om duidelijk met je kindje te bespreken dat plassen in bed niet de bedoeling is. Door het op een vriendelijke manier duidelijk te maken, weet je kind wat er van hen verwacht wordt. Het kan namelijk dat ze (bijvoorbeeld door het gebruik van luiers) geen idee hebben dat ze hun plasjes ook ‘s avonds op het toilet of het potje moeten doen. 

3. Laat de luiers liggen

Door ‘s nachts luiers te gebruiken kan zindelijkheidstraining soms juist een stuk langer duren. Met luiers houd je namelijk het bed misschien wel droog, maar maak je het ook makkelijker voor je kind om geen moeite te doen om plasjes op te houden en hun blaas te trainen. Je kunt het bed ook droog houden met behulp van een waterdichte matrasbeschermer, hier heb je dus geen luiers voor nodig!

4. Neem je tijd

Zindelijkheidstraining kan soms best lang duren. Gebruik je een beloning zoals een sticker voor elke droge nacht? Of gebruik je een plaswekker waardoor je kindje zelf wakker wordt als hij of zij moet plassen? Zet dit dan meerdere maanden (het liefst zo’n 3 of 4) door. Resultaten komen namelijk door herhaling. Door te snel te wisselen van methode kan dit juist verwarrend worden voor je kind. Door je kind niet te haasten, geef je ze de mogelijkheid om op hun eigen tempo te leren.

5. Geen medicijnen voor langere tijd

Hoe frustrerend bedplassen ook kan zijn, het wordt afgeraden om dit af te leren door middel van medicijnen zoals Minrin. Voornamelijk omdat ze het probleem alleen maar uitstellen: zodra je stopt met de medicijnen, komt het bedplassen vaak gewoon weer terug. Wel kan je medicatie gebruiken voor als je kind een nachtje gaat logeren. Probeer het dan altijd al een paar keer uit voordat ze een nachtje van huis zijn, zodat je zeker weet dat het werkt. 

Maak van elke nacht een droge nacht

Met de bovenstaande tips en een gezonde portie doorzettingsvermogen en geduld zorg je dat het bedplassen zo snel mogelijk voorbij is. Vergeet ook niet om zindelijkheidstraining leuk te maken: door vooruitgang te vieren en er een spelletje van te maken, wordt het veel makkelijker om de nachten droog te houden. Veel succes!


Bedplassen afleren
Previous ArticleNext Article