5 dingen waarmee je als momboss (zzp-er) rekening moet houden

mama zzp-er

Ik heb nooit een vooropgezet plan gemaakt om zzp-er te worden. Ik ben als ware van het thuisblijfmoederschap in het zzp leven gerold. Maar in de loop van mijn leven als zzp-er, heb ik wel het één en ander geleerd. Er zitten zoveel voordelen aan zzp-er zijn, maar er zijn ook een aantal dingen waar je als momboss zzp-er rekening mee moet houden. 

1. Bijkomende zaken

Als zzp-er zul je te maken krijgen met veel bijkomende zaken, als verzekeringen, belasting en een administratie bijhouden. Als je er eenmaal een ritme gevonden hebt, is het allemaal niet zo ingewikkeld. Maar toch is het belangrijk om je te blijven verdiepen in nieuwe ontwikkelingen. Zo is een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp) nu nog niet verplicht, maar rond 2024 zul je je als zzp-er wel moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Waar ik er voorheen dus voor kon kiezen om gebruik te maken van een eigen buffer bij arbeidsongeschiktheid, moet ik binnen korte tijd een aov afsluiten.

2. Plannen en flexibel

Als een zogeheten ‘momboss’ heb ik bijvoorbeeld echt moeten leren plannen. En dan nog vallen er regelmatig gaatjes in mijn goedbedoelde planning. Want zoals de term ‘momboss’ al zegt, ik ben ook mama. Mama zijn en een eigen business runnen is plannen en flexibel zijn op hetzelfde moment. Alleen op die manier heb ik het de afgelopen jaren enigszins in goede banen weten te leiden.

3. Onregelmatige inkomsten

Iets wat ik altijd vies tegen vind vallen, zijn de onregelmatige inkomsten als zzp-er. Zeker wanneer ik een tijdje lekker verdiend heb, hoop ik die lijn natuurlijk voort te zetten. Wanneer dat tijdelijk niet lukt, is dat echt even een domper, ook al weet je dat mindere periodes ook in de lijn der verwachting liggen. Wat ik dan ook geleerd heb, is om te kijken naar de kwartaalinkomsten en soms zelfs de jaarinkomsten. Zolang die naar verwachting goed blijven, is het oké.

4. Privé en zakelijk gescheiden houden

Als eigenaar van een website over het ouderschap, is dit puntje een complete fail. Zo gaan wij regelmatig als gezin op persreis en hoewel veel mensen dat als vakantie zien, zie ik het toch echt als werk. Toch probeer ik op mijn beurt privé en zakelijk ook zoveel mogelijk gescheiden te houden. Denk aan een zakelijke bankrekening en het gescheiden houden van bepaalde papieren.

5. Zoveel voordelen

En dan de voordelen aan het zzp-leven. Want wat mij betreft zitten er zóveel voordelen aan zelfstandig ondernemer zijn. Ik kan bijvoorbeeld zo flexibel zijn als ik zelf wil en geloof me, dat wil ik! Ik kan zelf bepalen hoe ik mijn tijd indeel en vooral wáár ik mijn tijd aan besteed. Omdat ik als zzp-er met (bijna) niemand rekening hoef te houden, voel ik me zo vrij als een vogel.


zzp moeder

Afbeelding: Shutterstock / LightField Studios

Previous ArticleNext Article