Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Steeds meer mensen laten zich behandelen door een acupuncturist als zwanger worden niet lukt. Maar wist je dat acupunctuur je ook tijdens de zwangerschap en tijdens en na de bevalling kan ondersteunen?

Hulp bij zwanger blijven

Acupuncturist Gilles Stoop is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. ‘Als we het over vruchtbaarheidsproblemen hebben, gaat het meestal over zwanger worden. Maar wat als je wel zwanger wordt, maar dat niet blijft? In onze praktijk zie ik veel vrouwen die bang zijn om (weer) een miskraam te krijgen. Heel begrijpelijk, vooral als je al meerdere miskramen hebt gehad. Met acupunctuur verminderen we baarmoedercontracties, houden we de hormoonhuishouding in balans en versterken we de energie en bloedcirculatie van alle gynaecologische organen om zo de zwangerschap optimaal te ondersteunen. En natuurlijk zorgen we ook voor de nodige rust in deze spannende periode’.

Verlichting van zwangerschapsklachten

Gilles Stoop legt uit dat hij in zijn praktijk zwangere vrouwen ook helpt om de 9 maanden zo goed mogelijk door te komen. Bij veel zwangere vrouwen blijven de ongemakken namelijk niet beperkt tot ochtendmisselijkheid tijdens de eerste 3 maanden. Hoofdpijn, vermoeidheid, vocht vasthouden, obstipatie of rugpijn zijn andere veelvoorkomende zwangerschapsklachten, maar ook somberheid en angst. Acupunctuur kan verlichting en rust brengen op een veilige manier. Ook kan acupunctuur uitkomst bieden als je bepaalde medicijnen die je normaalgesproken neemt niet meer mag gebruiken tijdens je zwangerschap.

Acupunctuur bij stuitligging

Acupunctuur kan ook helpen als je kindje met het hoofdje naar boven in de baarmoeder ligt. In ongeveer 50% van de gevallen draait de baby zelf, maar door acupunctuurbehandelingen (rond week 33) stijgt dit percentage tot 75%. De effectiviteit van acupunctuur bij stuitligging is door meerdere onderzoeken aangetoond. Gilles benadrukt dat de behandelingen absoluut veilig zijn voor moeder en kind. Door een specifiek acupunctuurpunt te behandelen (zijkant van de kleine teen) kun je er in veel gevallen voor zorgen dat de baby ‘spontaan’ draait waardoor een natuurlijke bevalling zonder verdere ingrepen toch nog mogelijk wordt. Onderzoek heeft dit aangetoond.

Geboortevoorbereiding met acupunctuur

Vanaf week 36 of 37 kun je beginnen met de geboortevoorbereiding. De acupunctuurbehandelingen richten zich op het toevoegen van energie en verminderen van spanning. Hierdoor kan je stressniveau omlaag gebracht worden, worden weeën effectiever, verloopt de bevalling vlotter en ervaar je minder pijn. Als je tegen of over je uitgerekende datum loopt, kan acupunctuur de bevalling helpen op gang te brengen. Bovendien komt dankzij een geboortevoorbereiding met acupunctuur de borstvoeding vaak makkelijker op gang en verloopt het herstel na de bevalling in veel gevallen sneller.

Ondersteuning bij herstel na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen nogal wat van je lichaam en geest. Maar ook de drukke periode daarna. Met die gebroken nachten door de zorg voor je kleintje en hormonale veranderingen is het heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen ervoor zorgen dat je sneller herstelt. Deze behandelmethodes kunnen ook ondersteuning bieden bij borstvoedingsproblemen en bij een postnatale depressie.

Hoe kies je een goede acupuncturist?

Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de NVA. Acupuncturisten die bij deze beroepsvereniging zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. En zoek voor zwangerschapsklachten een acupuncturist die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over acupunctuur tijdens de zwangerschap op:
www.acupuncturist.nl
Gilles Stoop


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article