Uitspraken over temperamentvolle kinderen, die niet waar zijn

Mijn dochter is vanaf haar geboorte al ’temperamentvol’. Tuurlijk was ze ook een schattig klein baby’tje, maar er zat me toch een pit in, dat houd je niet voor mogelijk. We deden zo luchtig mogelijk over haar pittige karaktertje, maar in werkelijkheid was het uitputtend. En nu ik zo terugkijk durf ik zelfs te zeggen dat het soms gewoon een kwelling was.

Zij werd ouder en ik werd wijzer. Uiteraard kwamen al die inzichten niet vanzelf. Ieder artikel over temperamentvolle kinderen en kinderen met een sterke wil nam ik in me op. Ik haalde boeken als Lastige kinderen? Heb jij even geluk in huis. En ik spitte zelfs alle forums op het internet uit, om maar aan informatie te komen over hoe ik met mijn kleintje om kon gaan. En steeds stuitte ik weer tegen het feit, dat we niet alle temperamentvolle kinderen in één hokje kunnen plaatsen. Er is niet één manier. Maar er zijn wel heel veel uitspraken over temperamentvolle kinderen die niet waar zijn.

Temperamentvolle kinderen hebben een ‘dikke huid’

Ze zeggen dat kinderen met een sterke wil over een ‘dikke huid’ beschikken. Vaak wordt er gedacht dat daarmee bedoeld wordt, dat ze wel tegen een stootje kunnen. In werkelijkheid is het voor een ander een dikke huid waar lastig doorheen geprikt kan worden. Temperamentvolle kinderen zijn juist heel gevoelige kinderen. Ze zijn zich zeer bewust van veranderingen in hun omgeving en reageren daar ook vaak gevoelig op.

Kinderen met een sterke wil lijken misschien heel ‘stoer’. Zeker als ze op een overtuigende manier hun zin kunnen doordrijven. Maar vaak verbergt die scherpe buitenkant alleen maar verwarde gevoelens en een gestreste binnenkant.

Ze zijn gewoon koppig

Als je niet verder kan kijken dan ‘gewoon koppig’, zul je nooit begrijpen hoe het in een koppie van een temperamentvol kind gaat.

Grenzen opzoeken

Ze zoekt gewoon je grenzen op of ze is je aan het uitdagen! Hoe vaak er wel niet gedacht wordt dat een kind met een sterke wil, ‘je gewoon aan het uitdagen is’. Temperamentvolle kinderen hebben absoluut duidelijkheid nodig, ook in de vorm van een duidelijke grens. Maar dat is een heel verschil met een kind die je ‘gewoon uitdaagt’ of ‘alleen maar haar zin wil doordrijven’.

Ze zijn gewoon dwars

Ze wil gewoon dwarsliggen om het dwarsliggen. Maar geloof me, er is geen kind op de wereld die het leuk vindt om ruzie te maken met zijn of haar ouders. Een kind met een sterke wil heeft ook een sterke mening.

Zelfs toen we de keuze tactiek bij mijn dochter gingen gebruiken, werd het een discussie. Je mag vandaag kiezen uit deze spijkerbroek of deze rok. Haar antwoord was: ‘geen van beide, ik wil die jurk’. Temperamentvolle kinderen weten wat ze willen, en ze iets écht willen, kunnen niet uit hun koppige houding worden gehaald. En dat heeft niks te maken met ‘gewoon dwars doen’.

Ze moeten eens goed opgevoed worden

Als temperamentvolle kinderen hun sterke wil laten horen, zullen omstanders direct naar de ouders wijzen. Het kind moet eens goed opgevoed worden! Het is het meest kwetsende dat ik ooit gehoord heb. In mijn gezin met vier kinderen, ben ik in de opvoeding het meeste bezig om mijn temperamentvolle kind in goede banen te begeleiden. Dus inmiddels weet ik ook, dat het het feit dat één van mijn kinderen een sterke wil heeft, helemaal niets te maken heeft met de opvoeding.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article