Help! Mijn kind speelt niet…

Puzzels, LEGO, een poppenhuis, treinbaan, noem maar op! Alles wat jij als kind wenste ligt daar klaar om mee gespeeld te worden. Je kind is omringd door speelgoed, maar speelt er niet mee. En jij vraagt je nu vooral af, hoe dat nou kan!?

Help! Mijn kind speelt niet…

Waarom is spelen belangrijk?

Spelen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen en kan op verschillende manieren helpen bij hun groei en leren. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom spelen belangrijk is voor kinderen:

  • Spelen helpt bij de fysieke ontwikkeling: spelen kan helpen om de fijne motoriek van kinderen te verbeteren en om hun coördinatie en balans te ontwikkelen.
  • Spelen helpt bij de cognitieve ontwikkeling: spelen kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals problemen oplossen, plannen maken en creatief denken.
  • Spelen helpt bij de sociale ontwikkeling: spelen kan helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals samenwerken, delen en communicatie.
  • Spelen helpt bij de emotionele ontwikkeling: spelen kan helpen om emoties te verwerken en om emotionele intelligentie te ontwikkelen.
  • Spelen kan stress verminderen: spelen kan een manier zijn om stress te verminderen en om te ontspannen.

Spelen is dus niet alleen leuk voor kinderen, maar ook belangrijk voor hun ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om kinderen te laten spelen en te ondersteunen bij het ontdekken van nieuwe manieren om te spelen en te leren. Maar ja, wat als je dus je kind omringt met speelgoed, maar hij speelt er niet mee?

Het juiste speelgoed

Kinderen spelen graag met verschillende soorten speelgoed en spelletjes, afhankelijk van hun leeftijd en interesses. Het is dan ook slim om het juiste speelgoed voor de juiste leeftijd aan je kind aan te bieden. Zo is speelgoed voor een peuter, heel ander speelgoed dan dat voor een 10 jarige. Sommige populaire speelgoedcategorieën voor kinderen zijn:

  • Knuffels: veel kinderen houden van het gezelschap van knuffels en zullen graag meespelen met hun favoriete beestjes. EN vergis je niet, het willen hebben van knuffels kan echt tot een jaar of 12 jaar doorgaan!
  • Blokken: kinderen van alle leeftijden genieten van het bouwen met blokken en kunnen uren bezig zijn met het maken van torens en andere structuren. Je begint natuurlijk met de simpele houten blokken en naarmate je kind ouder worst, wordt dat bijvoorbeeld LEGO.
  • Poppen: poppen zijn een populaire keuze voor meisjes en kunnen helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen en verbeelding te stimuleren.
  • Bouwspeelgoed: bouwspeelgoed, zoals LEGO, kan de fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden van kinderen verbeteren.
  • Bewegend speelgoed: speelgoed dat beweegt, zoals autootjes en treinen, kan leuk zijn voor jonge kinderen en kan ook helpen bij het leren over beweging en causale relaties.

Daarnaast kunnen kinderen van alle leeftijden genieten van het spelen met spelletjes zoals kaarten, dobbelspellen en gezelschapsspellen. Ieder kind is uniek en sommige kinderen hebben misschien meer interesse in bepaalde soorten speelgoed of spelletjes dan anderen. Het is dus echt belangrijk om verschillende opties te bieden en het kind te laten kiezen wat het leukste vindt om mee te spelen.

Mijn kind speelt niet alleen

Maar goed, zelfs met al het speelgoed dat je aanbied, speelt je kind niet. Hij vraagt continu of je met hem mee wil spelen, maar ja dat gaat natuurlijk niet. Je zou dolgraag willen dat je kind zich even alleen kan vermaken. Waarom speelt mijn kind niet alleen?

Er zijn verschillende redenen waarom een kind niet alleen kan spelen. Sommige mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Het kind is te jong om alleen te spelen: sommige jonge kinderen hebben hulp nodig om te leren hoe ze alleen kunnen spelen. Dit kan gebeuren als ze nog niet de vaardigheden hebben om zichzelf te vermaken of als ze nog niet voldoende zelfvertrouwen hebben om alleen te zijn.
  • Het kind heeft moeite met het aanleren van zelfvermaak: sommige kinderen hebben moeite met het leren om zichzelf te vermaken en hebben voortdurende begeleiding nodig van een volwassene. Dit kan gebeuren als het kind niet genoeg leeftijdsgenoten heeft om mee te spelen of als het kind moeite heeft om nieuwe activiteiten te ontdekken.
  • Het kind heeft problemen met sociale vaardigheden: sommige kinderen hebben moeite met het maken van vrienden of het samenwerken met andere kinderen en kunnen daarom moeite hebben met het spelen met andere kinderen. Dit kan leiden tot een afhankelijkheid van volwassenen tijdens het spelen.
  • Het kind heeft emotionele problemen: sommige kinderen kunnen moeite hebben met het alleen zijn als gevolg van emotionele problemen, zoals angst of depressie.
  • Het speelgoed is toch niet uitdagend, passend bij de leeftijd van je kind of het is simpelweg teveel speelgoed.

Welke leeftijd?

Vanaf welke leeftijd gaan kinderen zelfstandig spelen? Het is moeilijk om een specifieke leeftijd te geven waarop kinderen zelfstandig gaan spelen, omdat dit sterk kan variëren van kind tot kind. Sommige kinderen zullen zelfstandig spelen vanaf een vroege leeftijd, terwijl anderen meer begeleiding nodig hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen op hun eigen tempo groeien en ontwikkelen, en dat het normaal is als sommige kinderen op jongere leeftijd zelfstandig spelen dan anderen. Als ouder kun je je kind helpen om zelfstandig te spelen door hem of haar te laten oefenen met verschillende activiteiten en de ruimte te geven om te ontdekken en te spelen op eigen houtje. Op deze manier kan je kind zijn of haar vaardigheden ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen.

Spelen stimuleren

Hoe krijg ik mijn kind aan het spelen?

Er zijn verschillende manieren waarop je je kind kunt helpen om te spelen:

  • Laat je kind verschillende spelmaterialen ontdekken: Zorg dat er bijvoorbeeld blokken, poppen, autootjes, knuffels of tekenmaterialen beschikbaar zijn, zodat je kind kan ontdekken wat het leuk vindt om mee te spelen.
  • Maak tijd vrij voor spelen: Zorg ervoor dat je kind genoeg tijd heeft om te spelen en begeleid het niet te veel tijdens het spelen. Dit geeft je kind de ruimte om zijn of haar eigen ideeën te ontwikkelen en zelfstandig te spelen.
  • Stimuleer het spelen met andere kinderen: Als je kind met andere kinderen speelt, kan dit helpen om zijn of haar sociale vaardigheden te ontwikkelen en het zelfvertrouwen te vergroten.
  • Maak spelen leuk: Zoek manieren om het spelen voor je kind leuk te maken, bijvoorbeeld door het te laten helpen bij het kiezen van spelmaterialen of door het te laten spelen met bepaalde thema’s.
  • Laat je kind zelf beslissen wat het wil spelen: Laat je kind zelf beslissen wat het wil spelen en geef het de ruimte om zijn of haar eigen ideeën te ontwikkelen. Dit kan helpen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten en het zelfstandigheid te bevorderen.

Soms is het echt een ontdekkingstocht om erachter te komen waar je kind graag mee speelt. Bij de één gaat dat nu eenmaal wat makkelijker dan bij de ander. Geduld is, net als bij zoveel dingen in het opvoeding, het sleutelwoord. Met genoeg geduld, aandacht en liefde lukt het uiteindelijk zeker om je kind wél te laten spelen.


Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article