Wat geef je een peuter cadeau? 2-3 jaar

ideeen 2-3 jarige

Ik ben twee en ik zeg nee! Ik ben drie en ik heb de regie! Er valt zoveel te schrijven over peuters. Over hoe tegendraads ze kunnen zijn, maar tegelijkertijd zijn peuters ook de meest grappige wezentjes op aarde! Echt, we kunnen boeken vol schrijven! Maar waar we wel nog massaal naar zoeken, zijn cadeau ideeën voor peuters. Wat geef je een twee of driejarig kind, een peuter cadeau? Waar worden peuters blij van?

En misschien nog wel belangrijker, waar worden de ouders blij van? Want ik weet nog goed dat mijn peuter destijds cadeaus kreeg, welke ik binnen een week gillend in de vuilnisbak gemikt heb. Denk aan klei, wat een nachtmerrie! Of strijkkralen, voor een peuter ook nog echt een totaal ongeschikt cadeau. Nee, wil je met een goed cadeau aankomen waar de peuter én ouder blij van wordt, kies dan iets uit het volgende rijtje. 

cadeau 2-3 jaar

Speelgoed om de fantasie te prikkelen

Wanneer een peuter 2 of 3 jaar wordt zul je zien dat het spelen steeds meer met, in plaats van naast elkaar gaat worden. Dit is dan ook de fase waar menig ouder ‘samen spelen, samen delen’ uit hun mond laat rollen. Dat samen spelen uit zich vooral in een rollenspel. Peuters spelen graag de ‘echte wereld’ na. Een heel goed cadeau wat bij deze fase past, is dan ook speelgoed dat de fantasie laat prikkelen.

Denk bijvoorbeeld aan verkleed kleding. Peuters, jongens en meisjes, verkleden zich heel graag. Zo kunnen ze zich nog beter inleven in de rol die ze spelen. Om de juiste verkleed kleding cadeau te geven, is het wel handig om te weten waar de peuter in geïnteresseerd is. Houdt hij of zij bijvoorbeeld van prinsessen of van piraten? Voor een betaalbaar en uitgebreid assortiment aan verkleedkleding, kun je bij Fun-en-Feest terecht.

Lees hier wat je een baby cadeau geeft.

Wat ook veel nagespeeld wordt door peuters, is natuurlijk het welbekende doktertje spelen. Ik kan het van mijn jongste nog goed herinneren, zij heeft heel wat met haar doksterskoffertje gespeeld. Daarom is dit ook een uitstekend cadeau voor een peuter die 2 of 3 jaar wordt.

dokter koffer janod

Deze van Janod is mooi!

peppa dokter cadeau

Doktertje spelen met Peppa big. Verkrijgbaar via Bol.com

doktertas fisher price

Ook Fisher Price heeft een degelijke dokterstas. Maar er zijn er nog veel meer, neem hier maar eens een kijkje.

Een pop cadeau geven

Een echte poppen moeder of vader wordt vaak op 2 of 3 jarige leeftijd geboren. Dit is vaak ook de leeftijd dat een peuter een broertje of zusje krijgt. Tenzij het een laatste kind is natuurlijk, maar dan zijn er waarschijnlijk al poppen in huis. ZO niet, dan kan een pop een heel leuk cadeau zijn om aan een peuter te geven.

baby born pop cadeau peuter

De meest bekende onder de poppenmerken is Baby Born. Het zijn net echte baby’s.  Liever iets minder realistisch? Kijk dan eens bij de lappenpoppen, deze zijn ook erg leuk!

Auto’s en treinen

Bij veel jongens en sommige meisjes begint de liefde voor auto’s en treinen ook op jonge leeftijd. Dit is een gevalletje ‘jebt het of je hebt het niet’. Mijn jongen (en ook meiden) hebben het nooit echt gehad. En dat terwijl we de halve collectie van Thomas de trein cadeau geven hebben voor zijn tweede verjaardag.

Thomas de trein is namelijk heel populair bij de leeftijd 2 jaar en 3 jaar. En het is ook echt leuk peuterspeelgoed áls ze erin geïnteresseerd zijn.

Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven onder het kopje ‘auto’s en treinen’ om cadeau te geven aan een peuter. Zo is een autogarage ook een heel goed idee! Let wel op dat je een stevige garage koopt voor je peuter. Op deze leeftijd gaan ze er namelijk nog bovenop zitten tijdens het spelen. De garages van Hotwheels zijn bijvoorbeeld nog niet geschikt voor een peuter.

houten garage cadeau

Een houten garage zou natuurlijk wel stevig genoeg moeten zijn. Kijk hier voor info.

wader garage peuter

Zelf hadden wij een Wader garage cadeau gegeven voor onze zoon zijn derde verjaardag. Deze garages zijn stevig en zeer geschikt voor peuters. Bestellen kan hier.

Groot binnenspeelgoed

Onder het speelgoed om de fantasie te prikkelen past ook nog wat groter binnenspeelgoed, zoals een keukentje of een winkeltje. Vadertje en moedertje spelen is namelijk ook helemaal hot op deze leeftijd. Het populairste speelkeukentje is met vlag en wimpel de speelkeuken van IKEA. Het leuke aan deze speelkeuken is, is dat je hem heel leuk kunt pimpen tot een origineel speelkeukentje. Kijk voor dit cadeau eens op marktplaats!

speelgoed winkel peuter

Een winkeltje is natuurlijk ook fantastisch om mee te spelen! En bij een winkel horen ook attributen als een kassa en producten om te verkopen. Prima cadeaus om te geven voor een peuter verjaardag.

Naast een keuken en een winkeltje valt een tentje ook onder ‘groot binnenspeelgoed’. Peuters bouwen en spelen graag in een tent. Er zijn superleuke speeltenten en natuurlijk ook lelijke (deze vind je peuter waarschijnlijk het mooist).

tafeltent

Toen ik zelf nog peuters had, hadden wij een tafeltent. De naam zegt het al, een tent die je over je tafel heen gooit. Het voordeel is, is dat het niet zoveel ruimte in beslag neemt. Nadeel is dat je je tafel kwijt bent wanneer de kinderen ermee spelen. Hoe dan ook, mijn peuters hebben zich er kostelijk mee vermaakt, oftewel een prima cadeautip!

Motorische ontwikkeling: fiets of step

Wat ook een populair cadeau om aan een peuter te geven is een fiets of een step. Heel origineel is het misschien niet, maar praktisch en goed voor de grove motorische ontwikkeling wel. Welke fiets of step is afhankelijk van de peuter en toch ook wel de leeftijd. Wordt de peuter 2 jaar, dan kun je een driewieler cadeau geven. Wordt de peuter 3 jaar, dan kun je beter kiezen voor een fiets met zijwieltjes.

Fiets cadeau voor een peuter van 2 jaar:

puky driewieler peuter cadeau

Een populair en ook zeker een degelijk merk is de Puky driewieler. Kijk hier voor meer informatie en de modellen.

Fiets cadeau voor een peuter van 3 jaar:

kinderfiets peuter cadeau

Voor een peuter die 3 jaar wordt, kun je dus beter voor een fiets met zijwieltjes kiezen. Sommige peuters zijn namelijk vrij vlot in het leren fietsen zonder zijwieltjes.

peuter step cadeau

Een nieuwe fiets is een heel leuk cadeau voor een peuter, maar een step is ook erg leuk! Mijn jongste had een step standaard op haar verlanglijstje staan. De Scooters met dubbele voorwielen zijn hele mooie stepjes voor peuters. Deze step geeft namelijk veel stabiliteit voor de kleintjes en tetteren niet om de haverklap om. Kijk hier voor meer info over de step.

De kinderstep van Decathlon is mooi en goedkoper alternatief. Bestel de step hier.

Motorische ontwikkeling: peutergym

bewegen peuter cadeau

Dit is een set waarbij je peuter zijn evenwicht, de psychomotoriek en beweeglijkheid oefent. Dit speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Decathlon ontwikkelde deze set in samenwerking met een bewegingstherapeute en dat bleek een succes. Een ontzettend leuk en origineel cadeau voor een peuter. Kijk hier voor meer info.

cadeau peuter balans

Een mooie toevoeging aan de gymset is deze peanut ball. Hierop kan je peuter balanceren, maar ook ontdekken wat deze vorm allemaal kan doen.

Cognitief speelgoed: spellen, puzzels en whizzkid

De meeste peuters houden wel van een uitdaging en spelen daarom ook graag een spelletje. Maar wat zijn nou leuke spelletjes om aan een peuter cadeau te geven?

Spellen voor peuters van 2 jaar:

spellen cadeau 2 jaar

Snuffie Hup is een leuk en simpel spel om samen met een 2 jarige te spelen. Net als Eendjesdans. Memory kan vanaf 2 jarige leeftijd prima gespeeld worden. Reuzenkwartet van Ravensburger is ook een prima spel voor peuters van 2 jaar.

Spellen voor peuters van 3 jaar:

spellen cadeau 3 jarige

Met een peuter van 3 jaar kun je al wat uitgebreidere spelletjes spelen. Een leuk en vernieuwend spel met een educatieve twist is Knappe Koppen. Knibbel Knabbel Knuisje hebben mijn kinderen heel wat gespeeld. En bij een driejarige kun je een kaartspel, zoals Uno junior introduceren.

Puzzels zijn ook altijd leuk om cadeau te geven aan een peuter. De moeilijkheid van de puzzel is wederom afhankelijk of de peuter 2 jaar of 3 jaar wordt. Ook is het afhankelijk of de peuter echt een puzzelaar is. Wil je een originele puzzel cadeau geven, dan is de raket puzzel van Janod een heel goed idee! Maar ook het merk Djeco heeft originele puzzels. Dit zijn erg leuke merken om cadeau te geven.

osmo genius kit

Een whizzkid, een kind dat erg gedreven is in het werken met de computer. Meestal gevoed door de vader en/of moeder. Maar een beetje interesse vanuit het kind moet er ook zijn. Is de peuter een echte whizzkid? Dan is het leuk om iets programmeerbaar cadeau te doen. Zoals Osmo, die peuters vanaf 3 jaar oud spelenderwijs de cognitieve ontwikkeling stimuleert. Kijk hier onze review van de Osmo Genuis kit. En hier vind je een Osmo Little Genius Starter Kit >>

De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Peuters kunnen de robot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet hij de Bee-Bot van tevoren de juiste commando’s geven. Superleuk voor je kleine wizzkid! Hier bestellen >>

kindertablet

Een iPad voor je 2 jarige of 3 jarige peuter een beetje teveel van het goede? Ik kan het mij goed voorstellen! Een mooi alternatief is dan ook de Kurio tablet!

Knutselen met een peuter

Is de peuter lekker creatief? Dan kun je kijken of knutselspullen leuk is om cadeau te geven. Een 2 jarige peuter kan heel gelukkig worden van vingerverf. En voor een driejarige kun je misschien kiezen voor een setje waterverf. Klei is een cadeau waar het kind heel gelukkig van wordt, maar de ouder wat minder. Aan welke band hecht je de meeste waarde?

washimals review

Wil je een originele knutselset geven? Dan zijn de Crayola Washimals een aanrader!

Kijk hier maar eens tussen. Er zit ongetwijfeld een creatief cadeautje bij waar de peuter blij van wordt.

Speelgoed om mee te bouwen

Peuters zijn nog lang niet uitgebouwd. Ben je op éénjarige leeftijd Duplo gaan sparen? Dan is de tweede en derde verjaardag uitstekend om de Duplo verzameling compleet te maken.

knikkerbaan peuter cadeau

Ander leuk speelgoed voor peuters om mee te bouwen, is een knikkerbaan. Zoals met de junior knikkerbaan van Playgo. Kijk hier om te bestellen.

En dan is er nog veel meer speelgoed om mee te bouwen. Denk aan Meccano, K’nexx en Kapla. Als de peuter een echte bouwer is, dan wil ik je zeker even hierheen verwijzen voor het complete assortiment met bouw en constructiespeelgoed.

Geen speelgoed cadeau voor peuter

Als je jezelf nu nog steeds afvraagt wat je een peuter cadeau moet geven, dan kun je misschien beter niet voor speelgoed kiezen. Dus geen speelgoed cadeau geven aan de peuter, maar iets praktisch.

Wat heel praktisch is, zijn bijvoorbeeld nieuwe schoenen of een nieuw outfit. Een ander idee om cadeau te geven is een rugzak, bijvoorbeeld voor naar de peuterspeelzaal.

rugzak uil peuter

Pick & Pack is zo’n merk dat ontzettend leuke rugzakjes heeft. Bekijk ze hier.

trunki peuter

Ga je veel op reis of logeert de peuter regelmatig? Dan is een trunki een leuk maar vooral praktisch cadeau. Een trunki is een koffertje waar de peuter op zitten kan tijdens het lopen. Bekijk ze hier >>

Prentenboeken voor peuters

Eigenlijk kun je het niet fout doen als het om boeken gaat. Ik ben namelijk nog nooit een prentenboek tegengekomen waarvan ik dacht ‘doe maar niet’. En natuurlijk, het ene prentenboek is veel leuker dan de ander. Het ene onderwerp is het andere ook niet. Eerder maakte ik al een overzicht met leuke kinderboeken. Wellicht kun je daar een leuk boek als cadeau tussen vinden.

prentenboek peuter

En anders kun je altijd nog tussen de populaire prentenboeken van dit moment kijken. Zie ze hier.

Houten speelgoed (vinden papa en mama vooral leuk)

Houten speelgoed is iets waar papa en mama vooral blij van worden. Want de praktijk wijst uit dat kinderen toch echt het liefst schreeuwerig plastic troep wil om mee te spelen. Ooit had ik zelf bedacht om alleen maar houten speelgoed in huis te halen. HAHAHAH. Je snapt, daar kwam niks van terecht. Maar het idee was leuk.

Enfin, houten speelgoed dus. Waarom vinden wij ouders dat zo leuk? Het ziet er mooi uit, er komt meestal geen irritant geluidje uit en het is duurzaam.

Hier mijn favorieten om cadeau te geven.

grimm regenboog baby

Grimm’s regenboog is een fantastische uitvinding.

wobbel hout peuter

De Wobbel is ook zo’n fantasie prikkelend stuk speelgoed. Heen en weer schommelen, balans vinden, iedere peuter speelt op zijn eigen manier met de Wobbel.

Speelplank-2

Wil je nou écht een leuk cadeau voor je peuter kopen, waar ouder én kind blij van worden, bekijk dan eens deze indoor speelplank. Peuters kunnen er uren mee spelen zonder dat ze ontzettend veel bende maken. En de plank schuif je na het spelen zo onder de bank. Echt, beste aankoop ooit!


Afbeelding: Shutterstock/Madele

 

Previous ArticleNext Article