Wanneer huiswerk maken een ramp is!

kind

‘Wie heeft er nog huiswerk?’ Het is hier in huis inmiddels een standaard vraag geworden die iedere dag voorbij komt. En iedere dag komt er wel ergens het antwoord ‘ja ik!’ vandaan. En iedere dag zeg ik dan weer, ‘waarom begin je er dan niet een keer vanzelf aan?’

Intrinsieke motivatie, het is nog ver te zoeken bij mijn kinderen. Als het op huiswerk maken aankomt, dan hebben ze externe prikkels nodig om eraan te beginnen. Tot grote frustratie van moeders natuurlijk, want ik heb ook helemaal geen zin in om continu achter het huiswerk van mijn kinderen aan te zitten.

Maar ja, ik wil mijn kinderen ook niet aan hun lot overlaten. Ik probeer al jaren mijn moeilijke lerende kind te helpen. Maar nu ben ik ook begonnen met hulpmiddelen om het huiswerk soepeler te laten verlopen.

Je kind leren plannen

Het grootste struikelblok is de planning. Zo kwam ik er onlangs op zondagavond achter dat er op maandagochtend een toets afgenomen werd. En aangezien de intrinsieke motivatie van mijn dochter wat te wensen overlaat, kon ik er wel vanuit gaan dat ze niet geleerd had voor deze toets. En inderdaad, dat klopte. Dit was overigens niet de eerste keer dat we op zo’n laat moment erachter komen dat er nog van alles gemaakt moet worden aan huiswerk.

Ze heeft duidelijk nog hulp nodig bij het begeleiden en plannen van haar huiswerk. Maar je kind leren plannen valt echt nog niet mee wanneer je zelf ook een kleine chaoot bent. Gelukkig hebben de professionals daar hulpmiddelen voor bedacht, zoals een planagenda.

huiswerk hulp

Planning maken voor de toetsweek

Deze planagenda hebben we gebruikt tijdens de afgelopen toetsweek. Het leek mij een mooi moment om een begin te maken aan het leren plannen, zodat mijn dochter dit ook buiten de toetsweken kan oppakken. Want de slimme planagenda kun je ook gebruiken bij het maken van het gewone huiswerk.

De slimme planagenda

Wanneer we de slimme planagenda openen op een lege week, haakt mijn dochter eigenlijk direct al af. Ze heeft geen idee hoe ze dit kan en moet invullen. En ik kan dat ook wel een beetje begrijpen, want als je geen idee hebt hoe je moet plannen, dan kan zo’n planagenda in eerste instantie ook abracadabra voor je zijn. Maar gelukkig zit er een goede handleiding bij deze planagenda. Via een QR code kom je zelfs bij een filmpje waar de slimme planagenda wordt uitgelegd.

hulpmiddelen leren

Zo gezegd zo gedaan. We vullen de planagenda in en er is duidelijkheid voor zowel mijn dochter als voor mijzelf. Want eerlijk is eerlijk, zelf kon ik ook wel een beetje overzicht over alles wat er geleerd moest worden gebruiken.

Inmiddels is de toetsweek achter de rug. En wat blijkt? Ik moest nog steeds iedere dag de vraag ‘wie heeft er nog huiswerk en wat moet er geleerd worden?’ stellen… Oftewel, de slimme planagenda zwengelt de intrinsieke motivatie nog niet erg aan. Maar het helpt zeker bij het hebben van een overzicht tijdens zo’n toetsweek. Voor zowel het kind als de ouder.

Hulpmiddelen bij huiswerk

Naast het plannen is ook het leren weleens een struikelblok. Want hoe doe je dat nou, dat leren? Hoe pak je dat aan? Want één keer de stof doorlezen is voor mijn kinderen duidelijk niet voldoende om een toets goed te kunnen maken. Herhaling is belangrijk, maar dat vinden ze natuurlijk weer oerirritant. Sommige dingen die we blijven herhalen, weten ze wel. En sommige dingen, blijven wat lastiger hangen. Ook daar is een hulpmiddel voor, namelijk de flitskaartjes!

Flitskaartjes

Ik zweer inmiddels bij de flitskaartjes, voor zowel mijn dochter op de middelbare school als voor mijn kinderen op de basisschool. Het is heel simpel in gebruik en ik merk dat mijn kinderen hier echt makkelijker de stof in zich opnemen. Aan de ene kant van het flitskaartje schrijf je een vraag, een begrip of een woord (in bijvoorbeeld een andere taal) en op de andere kant van het kaartje schrijf je het antwoord, de definitie of de vertaling. En zo ga je de stof leren. Eerst begin je door gewoon steeds beide kanten te lezen. Vervolgens probeer je alleen het antwoord, de definitie of de vertaling uit je hoofd te doen. En wanneer dit vlekkeloos gaat, kun je de kaartjes wegleggen. En zit het er nog niet helemaal lekker in, dan leg je de kaartjes op de ‘nog even oefenen’ stapel.

hulpmiddel leren
leren leren

Op de één of andere manier maken de flitskaartjes de stof die geleerd moet worden veel overzichtelijker en blijft het ook beter hangen bij mijn kinderen.

pUber

De slimme planagenda en de flitskaartjes komen bij de webshop van pUber vandaan. Bij deze webshop vind je nog meer handige hulpmiddelen voor het maken van huiswerk en bij het leren. Zo hebben we daar ook de beeldende kaarten voor het leren van Engels vandaan.

Maar ook toffe uitwisbare pennen (heel hip) en markeerbriefjes die je puber in overvloed gebruiken zal. Naast de handige hulpmiddelen, bieden ze bij pUber ook bijles aan en gratis webinars over hoe je je kind kunt begeleiden tijdens het maken van huiswerk en het leren leren. Ik heb zelf een keer deel genomen aan de webinar ‘leren plannen’ en zo’n uurtje is echt heel informatief! Echt een aanrader als je kind begeleiding nodig heeft en jij als ouder ook wel wat tips gebruiken kunt.

Previous ArticleNext Article