Een au pair programma, wat is dat precies?

au pair programma

Benieuwd wat een au pair programma precies is? Als jongere van 18 t/m 25 jaar biedt een au pair programma je de mogelijkheid om voor enkele tijd in een ander land te blijven. Hierbij zorg je voor de kinderen van een gastgezin. Voor veel jongeren is dit een populaire baan.

Als au pair woon je bij een gastgezin en volg je vaak lessen bij een plaatselijke onderwijsinstelling. Deze biedt begeleiding bij het zorgen voor de kinderen. In ruil daarvoor kun je een geheel nieuw land en nieuwe cultuur ontdekken. Veel jongeren beleven een onvergetelijke tijd als au pair in een ander land en kijken hier met mooie herinneringen op terug.

Doel au pair programma

Het doel van een au pair programma is meer dan alleen het zorgen voor kinderen. Het is een manier om te zorgen voor meer intercultureel begrip en tolerantie. Via het programma bouwen au pairs banden op met mensen met diverse culturen. Zo worden van au pairs echte wereldburgers gemaakt.

Waarom als au pair aan de slag?

Als je als au pair aan de slag gaat via een au pair programma, biedt dit je ontzettend veel voordelen. Je leert, groeit en reist door het land naar keuze. Je verrijkt zowel jezelf als je omgeving.

Je hebt de kans om een blijvende impact te maken op het gastgezin en de mensen met wie je omgaat via het programma. Hierdoor zijn jullie samen één en maken jullie samen de wereld net even wat mooier.

Welke verantwoordelijkheden heb je als au pair?

Als au pair ben je niet gewoon een werknemer, maar echt de steun en toeverlaat van het gezin. Volgens de regels mag je je werkzaamheden niet meer dan 30 uur per week uitvoeren en niet meer dan 8 uur per dag.

Het is voor een gastgezin ook een verplichting om hun au pair minstens 2 dagen per week vrij te geven. Een au pair is nooit als enige verantwoordelijk voor de kinderen. Via een au pair programma van nina.care is er altijd iemand beschikbaar die direct de verantwoordelijkheid kan overnemen indien nodig.

Je mag als au pair ook niet voor kinderen zorgen die een speciale vorm van zorg nodig hebben. Dit komt doordat je hier een speciale opleiding voor nodig hebt. Een au pair kan dus weliswaar grotendeels de zorg van de kinderen uit handen nemen. Het is alleen geen complete vervanging voor de normale kinderopvang. Ook mag je niet de complete huishouding op je nemen.

Wat kan een au pair voor een gastgezin betekenen?

Een au pair kan veel voor een gastgezin betekenen. In ruil voor kost en inwoning zorg je als au pair voor het gezin. Ook kun je in overleg enkele huishoudelijke taken verrichten. Denk aan schoonmaken en koken. Je hoofdverantwoordelijkheid is het zorgen voor de kinderen en de taken die hierbij horen verrichten.

Als au pair houd je je met verschillende dingen bezig. Zo ben je dagelijks bezig met het bereiden van ontbijt, lunch en diner voor de kinderen. Je brengt de kinderen naar school en haalt ze na afloop ook weer op. Ook speel je met de kinderen. Dit kan zowel binnen als buiten zijn.

Je doet de kinderen onder de douche en brengt ze daarna naar bed. Verder krijg je nog een aantal andere taken, zoals het opruimen van het speelgoed en het opruimen en schoonmaken van de kinderkamers.

Ook het wassen en strijken van de kleding van de kids hoort erbij. Verder kun je worden ingezet voor huishoudelijke taken, waaronder het buitenzetten van het vuilnis.

Het au pair programma is puur op culturele uitwisseling gericht. Je zorgt dus niet alleen voor de kinderen, maar leert ook over de cultuur in je gastland. Hierbij komt vaak een taalcursus kijken.

ai pair worden

Welke regels zijn er voor au pairs en gastgezinnen?

Er zijn een aantal regels waar zowel au pairs als gastgezinnen zich aan moeten houden. Zo moeten aub pairs zijn aangesloten bij een uitwisselingsprogramma. Dit wordt aangeboden door bureaus die bemiddelen tussen gastgezinnen en au pairs.

Ook is het verplicht om een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit is doorgaans een vergunning van maximaal 1 jaar, maar kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van het gastland.

Het gastgezin moet uit minstens twee personen bestaan. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de ziektekostenverzekering van de au pair en het verzorgen van de taalcursus. Ook heeft en au pair recht op een eigen kamer, waardoor de woning groot genoeg moet zijn.

Ook als au pair aan de slag?

Wil jij ook meedoen aan een au pair programma? Ga dan eens online op zoek naar een geschikt bureau. Er zijn diverse bureaus te vinden. Let altijd goed op de betrouwbaarheid van de bureaus en lees je goed in over wat het au pair programma precies inhoudt. Dit kan per bureau verschillen.


au pair programma

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.