De oktober woonmaand tips van Jo

chaos gezin

Oktober is bij uitstek DE meest geschikte woonmaand. Nog ruim voor de financiële aderlating die december heet en met de zomervakantie vers in ons geheugen (lees; bivakkeren met te veel mensen op te weinig vierkante meter) verlangen we massaal naar een comfortabel, knus thuis. Terwijl het donker de zon verdrijft en vallende blaadjes de zomerherinneringen doen vervagen, verlangen we naar kaarsjes, Netflix, dekens op de bank en vers gebakken appeltaart. 

Enfin, de commercie weet hier handig op in te springen, zwak dat wij zijn. Dus worden we in de oktober maand belaagd met folders over wonen en gaat half Nederland net als ondergetekende naar de woonbeurs waar we kunnen kwijlen bij spullen die we toch niet kunnen betalen en vervolgens ontevreden, eh correctie geïnspireerd naar huis gaan. Deze winter gaan we cocoonen!

Voordat je de nieuwste kleur van het jaar op de muur gaat kwakken (roze; gelukkig had ik dit voorjaar al zo’n voorgevoel zelfbenoemde trendsetter die ik ben), je laatste spaarcenten spendeert aan die warme sprei op je bed (niet te wassen, maar het staat zo cozy), of je eetkamerstoelen ‘voor een prikkie gescoord in de kringloop’ inruilt voor die frêle ijzeren exemplaren die voor geen meter zitten maar iedereen heeft ze op Instagram, geef ik je nog een paar budgetvriendelijke tips die je ook nog eens heel veel tijd en stress besparen voor het wonen met kinderen. Dus mocht je kinderen hebben, willen of af en toe lenen, DE woontips voor de maand oktober van Jo die zorgen dat je ook komende winter overleeft.

1. Witte muren

Wit gestucte muren werken als een rode lap op een stier voor kinderen. Dat speelgoed van het jaar geeft na 1 peuterpuber woede aanval al blijvende herinneringen op die fris gewitte muur. Leuk zo’n verantwoorde regenboog, maar liever niet permanente sporen. Potloden of *gruwel* viltstiften testen op de muur is veeeeel leuker dan op saai papier. Pleister op de wonde; mocht je nog een schoencadeautje zoeken voor 5 december kies dan voor de uitwasbare variant. Daar kwam ik pas achter nadat de bloemen op mijn behang permanent werden ingekleurd door oudste dochter. Kijk, dat zijn twee tips achter 1 punt.

2. De grijze strakke hoekbank

Zet die grijze strakke hoekbank maar uit je hoofd. Of kies voor de versie met uitwasbare hoes van onze Zweedse meubelvrienden. Of als alternatief heel veel kleden. En mocht je nog niet overtuigd zijn en houden van vlekken in alle soorten en maten moet je vooral deze tip negeren.

3. Perzisch tapijt

Kleden op de grond en kinderen gaan niet samen tenzij je kiest voor de zwaar Perzische variant. Hou je van glij partijen en struikelen kies dan vooral die dunne fashionable ‘vintage’ look versie waar ik ook voor gezwicht ben. En dat zwart wit ruit patroontje erg leuk voor 1 dag. Alles daarna valt onder de categorie smoezelig.

4. Romantisch, een klamboe

Klamboes staan heel gezellig, maar tot 3 maanden of vanaf 6 jaar. De fase daartussen hangt er niet zo gezellig bij om maar over verstikkingsgevaar te zwijgen…

5. Kekke hoogslapers

Hoogslapers en stapelbedden besparen inderdaad ruimte. Maar zodra je ze moet gaan verschonen kom je tot dezelfde ontdekking als wat ik deed na in 1x drie tegelijk te hebben aangeschaft. Jarenlang stond de woensdag, de ‘bedden verschonen dag’, garant voor veel frustratie, gevloek en gezweet. Om maar over een virus-in-huis-het-loopt-er-aan-alle-kanten- uit momenten te zwijgen. Niet aan beginnen. Gewoon niet. Beter een kamer vol eenpersoonsbedden met amper loopruimte, zoals de status nu.

6. Zo leuk, een picknicktafeltje

Picknicktafels horen thuis in het park waar je 1x in het jaar verantwoord gaat wandelen en dan je zelfgemaakte bammetjes eet onder het genot van een zonnetje en fluitende vogeltjes (verzint u hier een zoet muziekje bij). Kleine kinderen vallen snel tussen de veel te grote ruimte tussen het tafelblad en het zitgedeelte en etenswaar blijft makkelijk hangen tussen kieren in het blad. Of je moet houden van een half uur spaghetti peuteren en uitgeslagen hagelslag restanten maanden later.

7. Lekker cosy, een schommelstoel

Een schommelstoel staat heel cosy, maar alleen op het plaatje. Teentjes en vingertjes hebben op één of andere manier een aantrekkingskracht. Of wat dacht je van die hangstoel, die je zo lekker door de ruimte kan zwiepen en rond draaien tot kotspartijen aan toe…

8. De vintage kist

Die vintage kist waar je overgrootvader in achttienhonderdzoveel nog mee naar Verweggistan vluchtte doet het beter als een goed verhaal op een verjaardag dan dienst als speelgoedkist. Tenzij je ‘m goed verankerd met allerlei veilige scharnieren, anders kost het je een paar bezoeken naar de ehbo met gillende mini you.

9. Openslaande terrasdeuren

Ik hou er van: openslaande terrasdeuren naar dat Ibiza achtige terras, maar in woonmagazines zie je nooit kinderhandjes op de ruiten. En dan laat ik de speeksel en voedselresten nog achterwege. Plan minimaal 1x per dag een zeembeurt in en voor de rest gewoon weg kijken.

10. Stijlvol hoogglans

Een keuken in hoogglans idem. Om maar te zwijgen over greeploze lades. Ondergetekende heeft een beuken geplastificeerde nog net niet retro huurhuis keuken. Niet hashtag #vtwonenbijmijthuis geschikt, maar wel efficiënt. En papa zet je audio apparatuur en tv hoog. Dat was een verborgen punt 11.

11. Ideaal, droogbloemen

Droogbloemen in een vaas op je sloophouten/giet/cement/laminaat vloer (doorhalen wat niet van toepassing is) binnen handbereik voor alles onder de 6 jaar wordt al snel een graftak.

12. Een bank met matraskussens

Ik hou er zo van: een bank bestaande uit matraskussens. Mijn kids ook. Om hutten mee te bouwen. Hotel. Mee te vechten. Zolang het maar rond zwerft is hun credo.

En voordat je je huis helemaal kidsproof maakt, geef ze wat regels mee. Schoenen uit bij de deur scheelt al veel stress. Eten alleen aan de eettafel. Kleien buiten (ok, dat was een tikkie sarcastisch, maar ik overweeg het wel). Geen knikkers over de vloer. Niet klimmen in de gordijnen. Strijkkralen niet op de bank.  Het bed is om in te slapen niet om je gehele Barbie collectie uit te stallen of je Lego in elkaar te zetten. Of spaar gewoon door voor die speelkamer. Met afsluitbare deur.

Succes met stylen!

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article