Vrolijke kerst-paddenstoeltjes

 Ingrediënten
  • Ingrediënten voor 4 personen:
  • - 4 eieren
  • - 4 middelgrote tomaten
  • - 2 el biologische mayonaise
  • - 4 blaadjes sla
  • - zeezout
  • - versgemalen peper

Bereidingswijze

  • - Kook 4 eieren in ongeveer 10 minuten hard in een ruime hoeveelheid kokend water.
  • - Snij circa 1/3 van de bovenkant af en een klein stukje aan de onderkant zodat hij rechtop kan blijven staan.
  • - Verwijder voorzichtig het eigeel van de binnenkant en vermeng dit met circa 1 el mayonaise, en een snufje zout en peper.
  • - Stop het mengsel weer terug in de holletjes van het ei.
  • - Snij nu de tomaten overdwars door midden en gebruik dan de onderkant van de tomaat als hoedje.
  • - Om je paddenstoel compleet te maken kun je met mayonaise nog wat stipjes maken op de hoed.

_N1C7170

Recept via Veggie Kidz

Kerstdiner – Tomatensoepje

Een tomatensoep serveren tijdens het kerstdiner die de kinderen ook daadwerkelijk lusten, lukt zeker met dit speciale kinderrecept.

Ingrediënten

  • - 1,5 kg tomaten, gesneden in parten
  • - 2 teentjes knoflook, in stukjes
  • - 2 middel grote uien, gesneden
  • - 5 takjes tijm
  • - 2 el olijfolie
  • - 1 klont roomboter
  • - 1 el bloem
  • - 1L tomatensap
  • - grof gemalen peper
  • - eventueel 1 of 2 groentebouillon blokjes zonder gist

Bereidingswijze

  • - Verwarm de oven op 180 graden
  • - Verdeel de tomaten op een ovenblad en leg de uien, knoflook en takjes tijm erbij.
  • - Besprenkel met de olijfolie en zet 30 min. in de oven.
  • - Zet een pan op middel hoog vuur en smelt de boter, voeg al roerend de bloem erbij en een scheut van de tomaten sap.
  • - Voeg steeds meer sap toe tot het er allemaal bij zit.
  • - Voeg dan de ingrediënten uit de oven toe en maal het in een blender of met de staafmixer.
  • - Voeg de peper toe en indien gewenst nog de bouillon blokjes.
  • Tip: Serveer met een soepstengel of een halve geroosterde (spelt)volkerenboterham.
  • Heb je weinig tijd? Gebruik dan voorgesneden tomatenblokjes.

kerstdiner tomatensoep kinderen

Recept van Veggie Kidz

De groentespiezen bij het Veggie Kidz Kerstdiner

Wanneer de kinderen een beetje groente naar binnenwerken tijdens het kerstdiner, vinden wij ouders dat natuurlijk heel erg fijn! Misschien is het maar net hoe je het presenteert, met dit recept van groentespiezen kan het niet mis gaan. Een feestje om te serveren toch?

Ingrediënten

Voor 8 spiezen (2 p.p.):

  • - 16 houten spiezen
  • - 2 wortels, in stukjes
  • - 16 spruitjes
  • - 8 grote cranberry’s
  • - 1 pastinaak, in blokjes
  • - 1/2 pompoen, in blokjes
    Voor de marinade:
  • - 1 el olijfolie
  • - 1 teentjes knoflook
  • - 1 el mosterd
  • - 1 el honing
  • - 1 el citroensap
  • - 1 tl tijm
  • - grof gemalen peper
  • - snuf zeezout
    Voor de pindasaus:
  • - 4 el pindakaas
  • - scheutje (amandel)melk
    Voor de aardappelpuree:
  • - 1kg kruimige aardappels, geschild
  • - 1 el creme fraiche
  • - 1 scheut (amandel)melk
  • - 1 klontje roomboter
  • - snuf nootmuskaat
    Voor de appelmoes:
  • - 2kg goudrenetten, in blokjes
  • - kaneelstokje

Bereidingswijze

De groentenspiezen:

  • - Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • - Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom. Snijdt de groeten en leg ze in de marinade. Meng goed door elkaar heen.
  • - Leg de groenten op een bakplaat en zet 30 min. in de oven. Haal het blad uit de oven en rijg de spiesen. Wij hebben een stuk pompoen, een spruit, een stuk pastinaak, een cranberry, een stuk wortel en weer een spruit gebruikt. Je kunt hier eindeloos met groenten variëren.
  • - Je kunt ook de groenten direct op de spiesen doen, maar dit gaat een stuk lastiger omdat de groenten erg hard zijn.
    De pindasaus:
  • - Verwarm 4 el pindakaas met een scheutje (amandel)melk en roer het tot een gladde saus.
  • - Schep de pinda saus in een eierdop of klein bakje zodat dat ieder kind zelf een bakje heeft om zijn spies in te dopen.
  • De aardappelpuree:
  • - Kook de aardappels tot ze gaar zijn
  • - Giet het water af
  • - Stamp de aardappelen fijn en voeg gedurende het stampen een flinke scheut melk, een klontje boter, een beetje eetlepel creme fraiche en een snuf nootmuskaat toe totdat je een gladde puree hebt.
    De appelmoes:
  • - Doe een bodempje water in een pan (ongeveer 2 cm).
  • - Doe de appels en het kaneelstokje in de pan en zet op middelhoog vuur.
  • - Zodra het water kookt het vuur zacht draaien en ongeveer 10 min. laten koken tot de appels helemaal zacht zijn.
    Veel mensen voegen suiker toe aan de appelmoes, ik vind dat totaal overbodig, het is al heerlijk zoet van zichzelf.

groente spiezen kerstdiner

Recept van Veggie Kidz

Kerstmannen vla

Het toetje, daar is al-tijd nog plek voor! Zelfs na een heel kerstdiner is er plek voor een toetje!

Ingrediënten

  • Kerstmannenvla voor 4 personen:
  • 4 volkoren- of spelt biscuits
  • 500g Griekse yoghurt
  • 2 bakjes frambozen
  • handje spelt(corn)flakes
  • Cranberry compote:
  • 200g cranberry’s (geen gedroogde)
  • 1/2 banaan, in plakjes
  • 1 klein appeltje, in blokjes

Bereidingswijze

Doe een bodempje water in een pannetje en doe daar alle ingrediënten in. Kook op middel hoog vuur het tot de cranberry’s open springen en zacht worden (ongeveer 10-15min.). Zet het vuur uit en pureer met de staafmixer tot het een gladde massa is. Pak vier middelgrote glazen. Verkruimel op de bodem de biscuit. Voeg een eetlepel Griekse yoghurt toe, voeg een eetlepel cranberry compote toe, voeg een laagje frambozen toe, weer een schep yoghurt en dan nog wat frambozen er bovenop en strooi de flakes er overheen.

Kerstdiner toetje

Recept van Veggie Kidz

Happy Halloween! 3 gemakkelijke hapjes

Halloween… Ik heb er zelf vrij weinig mee. Van dat hele griezelige houd ik al helemaal niet. Halloween schmink met de meest gruwelijke gezichten zie je mij niet snel doen. Ik zie liever de humor ervan in en ga voor de geinige Halloween dingen. En aangezien ik eten altijd leuk vind, heb ik wat ‘Happy Halloween! Hapjes-inspiratie’ opgezocht. Maar… uiteraard niet te ingewikkeld, want daar houd ik dan weer niet van.

Foto en recept: the-girl-who-ate-everything

Kind kan de was doen! Je neemt een chocolade koekje, snijdt hem door de midden, smeert er rode frosting op en drukt er witte spektandjes in. Resultaat? Een griezelig lekker gebitje.

Foto: Reasons to skip the housework

Nog zo een simpele maar super leuk Halloween-hapje. De mummy-worst! Je maakt wat sliertjes van bladerdeeg, wikkelt het om een knakworst en dan +- een kwartiertje in de oven. De oogjes maak je uiteindelijk met mosterd of ketchup. Geinig toch?

Foto en recept: ambrosiabaking.com

En als derde de spookjes-cupcakes. De cupcakes kun je zelf bakken, je kunt ze natuurlijk ook gewoon kopen. Daarnaast heb je wat witte marsepein of fondant nodig en zwarte dropjes (of iets dergelijks) voor de oogjes. Schattig toch?

Happy Halloween allemaal!

Een snel en simpel toetje

Meestal hebben wij wel een toetje na het eten. Soms is dat ‘gewoon’ yoghurt en soms is dat een ijsje. En heel soms hebben mijn kleintjes pech, want dan is alles al op.

Maar goed, voor een snel en simpel toetje wat eruit ziet als een feestdessert, heb ik hier een leuke tip:

Een bolletje ijs tussen twee natuurbotelwafels Neem twee van die grote platte natuurboterwafels van Jules Destrooper, bolletje ijs ertussen, eventueel wat chocoladesaus of vlokken en smullen maar!
De koekjes van Jules Destrooper zijn verkrijgbaar bij delicatessenzaken, via www.destrooper.be