12 winter activiteiten voor peuters en kinderen

winter-activiteiten

Wat is het koud hé!? Het liefste kruipen we onder een dekentje voor de kachel. Maar heb je een peutertje of actieve kinderen in huis rondlopen, dan is dat echt geen optie. ‘Wat gaan we doen?’ is de vraag. Hier zijn een aantal leuke winter activiteiten die peuters, maar ook oudere kinderen kunnen doen tijdens koude dagen! Deze winteractiviteiten voor binnen en buiten omvatten winterknutsels, winter activiteiten in de natuur, spelen in de sneeuw (als het er ligt) en anders ideeën om te doen alsof het een witte winter is!

Dus als je liever binnen wil blijven, warm dan wat chocolademelk op en kies een van de winter activiteiten voor binnen. Schijnt het zonnetje? Trek dan een warme jas aan, ga naar buiten en probeer een van de buiten activiteiten! Daar gaan we.

De winter in huis halen

In de winter zijn er koude dagen en met een beetje geluk valt er sneeuw. Maar soms zijn er dagen dat het alleen maar kan regenen en is de winter ver te zoeken is. Om toch een winters sfeertje te creëren kun je met deze activiteiten de winter in huis halen.

zelf sneeuw maken

Sneeuw maken!

Als er buiten geen sneeuw ligt, ga dan zelf sneeuw maken. Voor een peuter is dit een geweldige winter activiteit die je binnen kunt doen. Lekker wroeten in sneeuw, zonder dat je koude handen ervan krijgt, wie wil dat nou niet? Het zal verschillende zintuigen bij je kind prikkelen. Deze sneeuw maak je van twee ingrediënten. Ik moet er wel even bij zeggen dat dit niet een activiteit is voor peuters die nog van alles in hun mond stoppen.

Winterse boekjes voorlezen

Om binnen een lekker winters sfeertje te creëren, kun je met je kleintje heelrijk ‘cocoonen’ en boekjes lezen die met het thema winter te maken hebben. Voorlezen is sowieso een fijne activiteit die goed is voor de ontwikkeling van je kind. Dit zijn een aantal van onze boekentips die met winter te maken hebben.

Voor peuters: Egeltjes wonderlijke winter, Iets wat sneeuw heet en Kan ik er ook nog bij?

Voor kinderen: Emiel: Winter op de Hazelhoeve, Een vriend als geen ander

winter activiteit voorlezen

Pinguïn knutselen

Wat ook één van de winter activiteiten is wat altijd een succes is, is natuurlijk knutselen! Hier haal je de winter ook zeker mee naar binnen je huis in. Want in de winter maak je met je kind natuurlijk winterknutsels! zo kun je bijvoorbeeld pinguïns knutselen. Met dit diertje creëer je zeker een winters sfeertje. Mocht je nou niet weten hoe je een pinguïn moet knutselen, geen paniek! Ook daar hebben we natuurlijk allerlei ideeën voor. Bekijk hier ons blog met pinguïns knutselen!

Sneeuwpop knutselen

Een ander winters knutselwerkje is een sneeuwpop! Een sneeuwpop knutselen kun je ook op allerlei verschillende manieren doen. Het is maar net hoe groot je de activiteit wil maken. Met peuters is een sneeuwpop knutselen van papier leuk om te doen. Met oudere kinderen kun je proberen om een pompon sneeuwpopje te maken.

TIP: Wat ook een heel leuk project (voor peuters) is, is het maken van een vier seizoenen boom! Dit kan natuurlijk zowel in de lente, de zomer, de herfst als de winter! Het is een 3D boom waar ieder seizoen voorbij komt. Super leerzaam voor kleintjes én heel leuk om te maken.

Winterbioscoop

Maak je klaar voor een winter activiteit waarbij je zelf even een 90 minuten durende pauze kunt houden. Laat je kinderen kaartjes maken voor een ‘nepfilm’, popcorn poppen en comfortabele stoelen klaarzetten om te kijken. Voor oudere kinderen kies je een film die gebaseerd is op kinderboek. Oorlogswinter is een interessante film! En voor de kleintjes zet je Frozen aan, oftewel een perfect moment om zelf even een winterdutje te doen.

Raamdecoratie maken

Zie je alleen maar regen als je door je ramen naar buiten kijkt? Zorg dan dat er wat anders op je ramen te zien is. Voor een leuke winterse raamdecoratie kun je raamstickers bestellen, maar je kunt ook samen met je kind een toffe raamdecoratie maken. Leer hoe je sneeuwvlokken kunt maken met lijm op je ramen. Je kunt je raam ook winters maken door sneeuwvlokken op je raam te schilderen. Je kind zal het een fantastische activiteit vinden om op de ramen te mogen schilderen!

Winter activiteiten binnen

Check ook ons blog over activiteiten voor peuters, die net even anders zijn!

Brieven schrijven

Even heel iets anders, maar zo waardevol! Een mooie activiteit voor een winterse dag is een brief schrijven! Kinderen schrijven niet veel brieven meer tegenwoordig, des te mooier om dit er weer in te brengen. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, dus betrek je peuter ook bij het schrijven van een brief. Schrijf een brief naar opa en oma, naar een vriend die je al lang niet gezien hebt, of misschien gewoon aan de buurman.

winter activiteit

Spelletjes toernooi

Een leuke activiteit binnen op een winterse dag is natuurlijk een spelletjes toernooi! Trek de spelletjeskast op, kies allemaal een spel uit en begin een toernooi. Houd de score bij op een scorebord en de winnaar mag de volgende winter activiteit binnen verzinnen! Misschien staat er iets leuks tussen deze lijst met binnen spelletjes?

Kaarsen maken

Ik vind kaarsen maken echt zo’n activiteit voor in de winter. Ik kan het me goed herinneren dat ik als kind kaarsen maken echt heel leuk vond. Zorg voor een DIY pakketje waarmee je kaarsen kunt maken, dan gaat het zeker lukken! En het leuke aan kaarsen maken is, is dat je de kaarsen vervolgens kunt aansteken. Dat ziet er in de winter nog gezellig uit ook.

Winter activiteiten buiten

Spelen in de sneeuw!

En is er dan toch buiten sneeuw gevallen? Dan trek je je peuter of kind natuurlijk een warm pak aan en gaan jullie buiten spelen in de sneeuw. Heb je geen idee wat je moet doen in de sneeuw? Nou daar hebben wij wel ideeën voor hoor! Je begint natuurlijk met het maken van een sneeuw-engel. Dan begin je met het rollen van een bal. De eerste gooi je bij je kind in z’n nek (vind je kind overigens niet zo’n goed idee) en de volgende rol je zo groot dat je er een sneeuwpop van kunt maken. Nog niet bevroren? Dan vind je hier nog meer sneeuw activiteiten!

winter activiteit buiten

Natuurspeurtocht

Maar goed, de kans dat je kinderen de hele winter in de sneeuw kunt spelen, is vrij klein. Maar dat er geen sneeuw ligt, betekent niet dat het in de winter buiten altijd saai is! Het is maar net wat je er zelf van maakt natuurlijk. Een natuurspeurtocht tijdens een winterse wandeling is hartstikke leuk én leerzaam voor kinderen. Print een natuurspeurtocht met winterse items uit en ga lekker naar buiten.

Buiten spelletjes

Hoewel deze buiten spelletjes meer gericht zijn op de zomer, kunnen ze natuurlijk ook gewoon in de winter gespeeld worden. Je moet er alleen even op letten dat je niet te lang achtereen buiten blijft. Voor kinderen kun je dan ook in de winter de buiten activiteiten het beste verdelen over de dag. Het is dan ook een prima afwisseling voor de winter activiteiten die je binnen doet. Buiten spelletjes waarbij je op straat om zitten of liggen kun je in de winter ook het beste achterwege laten. Maar verder? Lekker naar buiten!


Afbeeldingen sneeuw en winteractiviteit brieven schrijven: Shutterstock

Previous ArticleNext Article