Winterknutsels – ideeën om te knutselen in de winter

kinderen

Het is natuurlijk fantastisch wanneer er in de winter een dikke pak sneeuw ligt. Maar helaas is dat in Nederland hooguit twee weken per winter het geval. Er zit niets anders op dan de winterse sfeer zelf te creëren en laat dat nou heel gemakkelijk te doen zijn door lekker te gaan knutselen met de kinderen. We hebben een heleboel ideeën voor winterknutsels voor kinderen om te maken. Van eenvoudige ideeën die perfect zijn voor peuters en kleuters tot meer uitdagende winterknutsels voor oudere kinderen.

Winterknutsels: dieren

Pinguïns knutselen

Pinguïns zijn de schattigste dieren om te knutselen in de winter. Geen wonder dat er genoeg ideeën zijn voor het knutselen van pinguïns. Ze zijn perfect voor peuters, kleuters maar we hebben ook een leuke pinguïn voor oudere kinderen.

winterknutsels kind

Deze pinguïn is leuk voor kleuters om te knutselen. Het maken van een kegeltje is goed voor de motoriek. En het eind resultaat is een super schattige pinguïn!

winter knutselen

Deze pinguïn kunt je ook plat op papier maken. Ook hiervoor heb je een zwarte cirkel nodig, maar dan vouw je deze om zodat je de vorm van een pinguïn krijgt.

winterknutsel dier

De pinguïns gemaakt van pomponnetjes is superleuk om met oudere kinderen te knutselen. Als je geen idee hebt hoe je een pomponnetje maakt, geen stress! Het is heel gemakkelijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen.

Ben je op zoek naar een makkelijke winter knutsel? Bekijk dan hier onze pinguïn om uit te printen, de printable van een pinguïn!

pompom

IJsbeer knutselen

IJsbeer-knutsels voor kinderen passen natuurlijk ook heel goed in het winter thema. Hier twee leuke ideeën voor het knutselen van een ijsbeer.

winterknutsel

Door met een vork over de witte verf te schrapen, krijg je een super leuk effect, welke heel goed past bij het maken van een ijsbeer. Op deze knutsel hebben we alleen de kop van een ijsbeer gemaakt, maar je kunt het lijf op dezelfde manier er ook bij maken.

kinderen
winter

En deze knutsel van een ijsbeer is heel leuk voor de kleintjes. Je trekt namelijk het handje van je kleintje over en daarmee maak je het lijf van een ijsbeer. Koppie erop, een paar ijsschotsen eromheen en klaar is je leuke winterknutsel!

winterknutsel

Sneeuwuil knutselen

Net als de ijsbeer, kun je de verftechniek met een vork ook gebruiken om een sneeuwuil te maken. Deze winter knutsel maak je natuurlijk op een zwarte achtergrond.

winterknutsel
kind

Winter knutsels van lege wc rollen

In welk seizoen of thema je ook knutselt, lege wc rollen dienen altijd uitstekend als knutselmateriaal. Zo maak je bijvoorbeeld deze schattige pinguin van een lege wc rol.

kind

Of natuurlijk een sneeuwpopje. Past ook heel goed in het thema winter knutselen.

knutselen

De 4 seizoenen boom

Aan de vier seizoenen boom kun je ieder jaargetijde beginnen, dus ook in de winter. Kijk hier voor de instructies en een printable van de vier seizoenen boom.

IJssterren knutselen

Net als het maken van sneeuw, horen ook ijssterren bij winter knutsels.

IJssterren van papier

Ijssterren van papier kun je maken door een vel opgevouwen papier op een bepaalde manier te knippen. Maar je kunt ook een vierkant blad in stroken knippen en deze stroken naar voren halen en vast plakken. Door zes van zulke vellen te maken, kun je deze ijsster creëren.

kind

IJssterren van ijsstokjes

Een iets gemakkelijker knutseltje en daarom ideaal voor peuters, is het maken van ijssterren van ijsstokjes een leuk idee. Deze kun je dan versieren met glitters, kraaltjes en eventueel papiertjes. Natuurlijk moet je wel winterse kleuren gebruiken.

kind

IJssterren van kraaltjes

IJssterren van kraaltjes zijn ook heel leuk om te maken. Met chenille draad vouw je een ster en daaraan rijg je mooie kraaltjes. Heel simpel, maar toch een leuke knutsel voor in de winter.

kind

IJssterren van wasknijpers

En dan hebben we natuurlijk nog wasknijpers waarmee je een ijsster kunt maken. Je kunt de wasknijpers versieren, maar je kunt ook de ruimte om de ijsster heen mooi en winters maken.

kind

Sneeuwpopjes knutselen

Zoals ik al zei, sneeuwpopjes horen natuurlijk bij de winter, ook al kunnen we ze in Nederland niet zo heel vaak in het echt maken. Dus dan maar winter knutselen! Voor peuters is het een goed idee om plat op papier te knutselen. Bij deze winterknutsel zijn wattenschijfjes gebruikt als sneeuw.

kind

Smeltend sneeuwpopje

winterknutsel

Het maken van een 3D sneeuwpopje is ook een heel leuk, het idee is dat het sneeuwpopje smelt. Met muizentrappetjes zorg je ervoor dat de drie witte schijven boven elkaar lijken te zweven. Door de verschillende technieken in deze winterknutsel, wordt de motoriek van kinderen volop gestimuleerd.

winterknutsel

Sneeuwpop van papier knutselen

Sneeuwpoppen kun je knutselen van watten, maar natuurlijk ook van papier. Hier hebben we de zogeheten ketting slinger van papier gemaakt om een sneeuwpop te knutselen.

knutselen

Muts en sjaal knutselen

Het is winter – bibber, bibber – en buiten is het koud! Wat hoort daarbij? Juist, een muts en een sjaal!

De winterknutsel van een sjaal maak je met een lange strook papier. Aan de uiteindes maak je gaatjes en daar steek je wat wol doorheen. Je kind kan de sjaal natuurlijk helemaal versieren, zoals hij dat zelf wil.

knutselen

En de muts is ook een typische winterknutsel. En door het pomponnetje op de muts, krijgt de knutsel ook nog een beetje uitdaging voor kinderen.

winter knutselen

Winterplaatje knutselen

Bij de winter hoort een winters plaatje. Het leukste voor kinderen is om de sneeuwvlokken te maken met vingerverf. Goed voor de sensomotorische ontwikkeling.

knutselen

Tot zover de inspiratie voor winterknutsels. Wil je nog meer winter knutselen ideeën, volg ons dan op Instagram. Heb jij nog leuke ideeën om te knutselen met kinderen in de winter? Laat het ons gerust weten!

Previous ArticleNext Article