Activiteiten voor peuters, die net even anders zijn!

activiteiten voor peuters

De tropenjaren zijn mooie jaren. Zware jaren, dat ook! Maar wanneer je de juiste activiteiten voor peuters weet te vinden, kun je er een prachtige tijd van maken.

Eén van de belangrijkste dingen aan activiteiten voor peuters, is dat het makkelijk te doen is. Ik weet als geen ander dat je geen tijd hebt om allerlei fratsen uit te halen voordat je aan een activiteit kunt beginnen. Als moeder of vader van een peuter heb je geen tijd om rond te rennen en spullen te verzamelen of uitgebreide plannen te maken. Je hebt iets snel nodig. En je hebt iets makkelijks nodig.

Maar het zou wel leuk zijn als het even anders is als bellen blazen of stoep krijten. Want deze standaard activiteiten voor peuters kun je zelf ook wel verzinnen toch?

activiteiten voor peuters

Interessante activiteiten voor peuters

Maak regenboogkunst van voedsel. Zo leert je peuter op een interessante manier de kleuren kennen.

Maak zelf sensorische zakjes. Voelen is voor peuters een manier om de wereld te ontdekken. Gebruik voor deze activiteit plastic gripzakjes of ducttape om knisperige zakjes vol stimulerende texturen te maken. Wat je in de zakjes kunt doen? Denk aan rijst, macaroni, maar ook zachte texturen als watjes. Wat peuters ook heel interessant zullen vinden is het zelf maken van fidget toys!

Sneeuw of slijm maken is een ontzettend leuke en interessante activiteit voor peuters! Wedden dat je daarmee de aandacht trekt! Met maar twee ingrediënten kun je al zelf sneeuw maken.

Of doe nog een stapje verder met het experimenteren en maak een kleuren explosie. Meng azijn met baking soda. Azijn kan ervoor zorgen dat de soda gaat schuimen, voeg hier wat kleurstof aan toe en je experiment is compleet.

Peuters zijn dol op sensorisch spelen. Maak samen met je peuter een sensorische bak. Deze doe-het-zelf activiteit voor peuters vergt een beetje voorbereiding, maar eenmaal gevuld geeft het uren speelplezier. Vul gewoon een plastic opbergdoos met rijst, linzen, zand of iets anders dat vult en verstop daarin een heleboel speelgoed en spulletjes waaraan je peuter kan voelen.

Regenachtige dag? Kijk hier wat je met je peuter kunt doen als het buiten regent.

activiteiten voor peuters

Lekker bewegen met je peuter

Verzin een dansje op het lievelingsliedje van je peuter (of van jezelf).

Maak een parcours met tape en je hebt dé bewegingsactiviteit voor peuters! Springen in de vakken, over de lijn lopen, een koprol over de lijn, hinkelen over de lijnen, een parcours maken met tape is heel simpel. Peuters vinden het fantastisch en kunnen ongetwijfeld hun energie erin kwijt.

Bouw een hut onder tafel en ga daar ook lekker lunchen met je peuter.

Doe een parade! Ooit naar Disneyland geweest? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk de parade voorbij zien komen. Hoe leuk is het om deze activiteit met je peuter thuis na te spelen? Laat je peuter zich verkleden, zet de muziek op en paraderen maar. Deze activiteit wordt nog leuker met meer peuters, dus nodig ook de vriendjes en vriendinnetjes van je peuter uit.

Ballon spelletjes zijn perfect als activiteit met peuters. Ballonnen zijn magisch en je kunt er zo veel spelletjes mee spelen. En wat ook zo fijn is, een ballon is zo opgeblazen! Het kost je dus niet veel voorbereiding. Kijk hier voor leuke spelletjes met ballonnen.

Verstoppertje, maar dan anders! Eén van de leukste activiteiten voor peuters is het spelen van verstoppertje. Het is uitdagend én spannend. Maar wanneer je verstoppertje met z’n tweeën moet spelen, is er weer niet zo heel veel aan. Verstop dan de knuffels van je peuter en laat je peuter zijn knuffels zoeken. Zoals ik al zei, verstoppertje maar dan anders.

Bodypainting. Oké toegegeven, dit is geen snelle en makkelijke activiteit maar wel zo fantastisch om te doen voor peuters! Bedek de vloer met karton en papier. Laat je peuter in zijn onderbroek lopen en strooi hier en daar een klodder verf. Toen ik deze activiteit met mijn eigen peuters deed, begonnen ze heel voorzichtig en netjes met een kwastje te schilderen. Maar al snel ontdekten ze dat ze de kwast helemaal niet nodig hadden en schilderde ze met hun hele lichaam.

activiteiten voor peuters

Activiteiten voor peuters, net even anders

En dan hebben we nog een aantal ideeën voor activiteiten met peuters die allemaal net even anders zijn. Ideeën die je zelf misschien niet zo snel verzint en activiteiten waar je misschien niet zomaar opkomt.

Schrijf iemand een brief. En nee, peuters kunnen nog niet schrijven! Maar hoe leuk is het om samen met je peuter een brief te schrijven aan die ene oude buurman of dat kindje in het ziekenhuis. Een waardevolle activiteit voor met je peuter.

Doe een achterste voren dag. Of een zogeheten ‘yes day’. Dit is een activiteit die je peuter ook fantastisch zal vinden. Tijdens een een achterste voren dag doe je, zoals de naam het al zegt, alles achterste voren. En tijdens een ‘yes day’ moet jij als ouder overal ‘ja’ op zeggen. Het zal je verbazen hoe bescheiden je peuter eigenlijk is!

Mocht je nog meer ideeën nodig hebben, dan kun je hier lezen wat je de hele dag met een peuter thuis kunt doen.


Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article