28 spelletjes buiten voor kinderen tussen 8 – 12 jaar

spelletjes buiten 8 - 12 jaar

Wat is dat toch met sommige kinderen en ‘buiten spelen’. Ja ik weet het natuurlijk wel, computerspelletjes binnen zijn natuurlijk een stuk interessanter! Zeker kinderen tussen de 8 – 12 jaar spelen een stuk minder buiten. Echt jammer, want ik kan zoveel leuke spelletjes buiten bedenken. Maar ja, ik kan het nog zo leuk bedenken! Maar om de kinderen daadwerkelijk naar buiten te krijgen, kan een behoorlijke uitdaging zijn!

Nu ben ik gelukkig niet vies van een uitdaging. Challenge accepted! Durf jij het ook? Om je op gang te helpen heb ik hier een hele waslijst met spelletjes buiten voor kinderen tussen de 8 – 12 jaar.

Ouderwetse spelletjes buiten

Elastieken

Eén van die ouderwetse spelletjes buiten die we vroeger ook al deden is elastieken, ook wel bekend als elastiek-hinkelen. Je hebt een elastiek nodig die rond vastgeknoopt zit. Het elastiek wordt dan rond de enkels van twee spelers (of rond stoelpoten, bomen of andere stabiele objecten) geplaatst. De twee spelers staan op afstand van elkaar, zodat het elastiek gespannen is. De derde speler stapt in het elastiek en springt er met één voet overheen, terwijl de andere voet in het elastiek blijft. Vervolgens springt de speler met beide voeten naar binnen, waarbij het elastiek wordt uitgerekt. Daarna springt de speler met beide voeten uit het elastiek, waarbij het elastiek nu om enkelshoogte wordt gehouden.

Het doel van het spel is om verschillende elastiekpatronen te springen met behulp van je voeten en om zo lang mogelijk in het spel te blijven.

Het spel gaat dus door totdat een speler een fout maakt, zoals het raken van het elastiek of het verliezen van evenwicht. Dan is het de beurt aan de andere speler om het te proberen of kan een nieuwe ronde beginnen.

Zaklopen

Bij zaklopen denk je misschien, dit is toch een spel voor kleintjes? Maar ik weet zeker dat het voor kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar een spel is om te lachen, gieren en brullen!

Hoe je dit spelletje buiten speelt? Markeer een start- en finishlijn. Deelnemers stappen in een juten zak en proberen zo snel mogelijk naar de finish te hoppen. De eerste persoon die de finishlijn bereikt, wint.

ouderwetse spelletjes buiten

Touwtrekken

Touwtrekken is ook zo een ouderwetse klassieker om te spelen met kinderen van deze leeftijd! Verdeel de spelers in twee teams en geef elk team een uiteinde van een lang touw. De teams proberen elkaar over een bepaalde afstand te trekken. Het team dat de tegenstanders over de lijn trekt, wint.

Blik gooien

Alsof je op de kermis bent! Nou geloof me, kinderen van 8 – 12 jaar zijn dol op de kermis! Wanneer je ervoor zorgt dat de blikken een leuk etiket hebben, voor oud Hollandse spelletjes gebruik je natuurlijk onze printable, wordt het blik gooien helemaal een leuk spel om buiten te spelen.

printable

Kruiwagenrace

Zoals je ziet geloven wij er heilig in dat kidneren van 8 – 12 jaar het hartstikke leuk vinden om eenvoudige spelletjes buiten te spelen. Kruiwagenrace is ook weer zo’n spel waarbij je misschien denkt dat ze er een beetje te oud voor zijn, maar nee hoor, echt niet!

Spelers werken in paren, waarbij één persoon de handvatten van een kruiwagen vasthoudt en de andere erin gaat liggen. Probeer zo snel mogelijk een raceparcours af te leggen.

Verklaar de oorlog

Hoewel het niet als het meest gezellige spelletje klinkt, is dit denk ik misschien wel mijn favoriete buitenspelletje uit mijn eigen kindertijd. Bij het spel ‘verklaar de oorlog’ heeft iedere speler een eigen land. Deze landen zijn met stoepkrijt buiten op stoeptegels getekend. Stel je speelt het met z’n vieren, dan teken je een vierkant met daarin vier dezelfde vlakken. Bijvoorbeeld: Nederland, Belgie, Duitsland en Frankrijk.

Dan begint één speler de oorlog te verklaren, dit gaat als volgt. De kinderen staan in hun eigen land en doen de handen op elkaar. Stel Nederland begint, dan zegt die speler ‘ik verklaar de oorlog aan….. Duitsland! Iedereen rent weg, behalve Duitsland. Die moet zo snel mogelijk ‘stop’ roepen.

Vervolgens zegt Duitsland ‘lopen, lopen, stop’. Iedereen moet terug naar zijn land, maar op het moment dat ze stop horen, moeten ze stoppen. Nu mag Duitsland proberen om de voeten aan te tikken, door uitgestrekt op de grond te liggen. Lukt dit, dan mag hij daar een eilandje van maken en gebruiken om de andere spelers te tikken. Is iedereen weer terug in zijn eigen land, dan mag Duitsland de oorlog verklaren. Wie uiteindelijk de meeste eilandjes heeft, wint het spel.

Paaltjesvoetbal

Paaltjesvoetbal is en blijft een hit om buiten te spelen. Iedere speler heeft zijn eigen paaltje, wordt het paaltje omgeschoten, verlies je een punt. Zo simpel is het. Een leuke variant op dit spel is een lege fles vullen met water en deze gebruiken als paaltje. Wanneer je fles leeg is, verlies je het spel.

buiten-spelletjes-8-12-jaar

Stoepranden

Stoepranden is een buitenspel iuit de tijd dat er nog niet zoveel verkeer op de weg was. Lekker ouderwets spel dus! Tegewoordig is het misschien iets ingewikkelder om een geschikte plek voor het buiten spel ‘stoepranden’ te vinden. Maar leuk is het wel!

Dit spel speel je met ze tweeën. Je hebt een bal nodig en een straat met stoepranden.Je gaat tegenover elkaar staan en het doel is om de bal precies op de stoeprand van de overkant te gooien. Doe je dat goed, dan kaatst de bal terug en kun je nog een keer gooien. Zo niet, dan is de volgende speler aan de beurt.

Stand in de mand

Stand in de mand is een leuk spel voor een groep kinderen van 8 – 12 jaar. Ga in een kring staan, één iemand gooit de bal in de lucht en roept een naam van iemand anders uit de kring, terwijl iedereen snel wegrent. Diegene moet de bal zo snel mogelijk vangen en stop roepen. Daarna moet iedereen blijven staan en met zijn armen een mand maken. Degene met de bal probeert nu bij iemand anders de bal door zijn mand te gooien. Lukt dit, dan mag diegene de bal in de lucht gooien.

Sportieve spelletjes buiten

Het populairste sportieve spelletje buiten is natuurlijk voetbal! Voor dit idee hoef je niet naar op zoek te gaan, dat kun je zelf natuurlijk ook wel verzinnen! Net als basketbal, volleybal, badminton, dat soort sportieve spelletjes voor buiten. Waar we je wel mee kunnen inspireren zijn bijzondere sportieve spelletjes buiten, waar je misschien nog niet eerder aan gedacht had. Misschien had je er zelfs nog nooit van gehoord! Hoe dan ook, ik weet zeker dat de volgende spelletjes super leuk zijn voor kinderen van 8 – 12 jaar!

Ultimate Frisbee

Dit is een combinatie van frisbee en American football, waarbij teams proberen de frisbee naar de eindzone van de tegenstander te gooien om punten te scoren. Het wordt natuurlijk buiten gespeeld en zonder fysiek contact. Het is dus echt een spelletje waarbij je moet samenwerken met je teamgenoten.

Spikeball / Roundnet

Roundnet, ook bekend als Spikeball, is een populair en sportief spel dat wordt gespeeld met een klein rond net en een bal. Het doel van het spel is om de bal op het net te slaan, zodat de tegenstanders het niet kunnen terugspelen. Het kan zowel binnen als buiten worden gespeeld, op gras, zand of een harde ondergrond.

spelletjes buiten

Kubb

Dit is een Scandinavisch werpspel waarbij je houten blokken (kubbs) van de tegenstander moet omgooien met houten stokken. Het doel is om de koning in het midden van het speelveld omver te werpen. Het is een strategisch spel, wat je met een beetje geluk moet winnen. Dit is echt zo’n populair spel om op de camping buiten te spelen.

Disc Golf

Disc Golf is een ontzettend leuk en sportief spel voor kinderen van 8 – 12 jaar! Het is vergelijkbaar met traditioneel golf, maar in plaats van een bal en clubs, gebruik je een frisbee om naar targets (manden) te werpen. Het doel is om de frisbee in zo min mogelijk worpen in de mand te krijgen. Je hebt voor dit spelletje buiten dus wel flink de ruimte nodig.

Geocaching

Geocaching is een spel dat wordt gespeeld door mensen van alle leeftijden over de hele wereld. Maar vooral voor kinderen tussen de 8 – 12 jaar is het een sportief, maar vooral spannend spel om buiten te spelen.

Je kunt hierop ook zelf een spel bedenken waarbij je een kaart en kompas gebruikt om punten te laten vinden, bijvoorbeeld in een bos.

Aquafitness

Als je toegang hebt tot een zwembad, kun je de kinderen een lesje aquafitness geven. Dit is een geweldige manier om de spieren te trainen, zonder de impact op de gewrichten.

Boogschieten

Hiervoor heb je toegang tot een boogschietbaan nodig. Maar kinderen van deze leeftijd vinden het fantastisch om boogschieten uit te proberen. Het spel vergt concentratie, nauwkeurigheid en beheersing van de boog. Echt heel leerzaam en een sportief spelletje buiten.

Crossfit in de buitenlucht

Als je kind van uitdagende en gevarieerde workouts houdt, kun je een crossfit-routine samenstellen en deze buiten laten uitvoeren. Denk aan oefeningen zoals burpees, squats, push-ups, touwspringen en kettlebell swings.

Mini-Olympische spelen

Organiseer een reeks sportieve activiteiten en spelletjes in de stijl van een Olympische Spelen. Je kunt evenementen zoals hardlopen, verspringen, frisbeewerpen, zaklopen en waterballonwerpen opnemen. Houd een scorebord bij en beloon de spelers met medailles voor hun prestaties.

Spelletjes voor buiten, zonder materialen

En soms wil je je kinderen gewoon naar buiten sturen om simpelweg een spelletje te spelen. Geen poespas of allerlei fratsen, maar ga gewoon een spelletje buiten spelen.

buiten-spelletjes-kinderen

Tikkertje

Tikkertje is wel echt een spel voor buiten dat ook voor grotere kinderen leuk blijft om te doen en waar geen extra materialen voor nodig zijn. Simpelweg tikkertje is leuk, maar je kunt ook verschillende varianten van tikkertje buiten spelen. Hier een paar ideeën en varianten op gewoon tikkertje.

Bevroren tikkertje

Wanneer iemand wordt getikt, moet die persoon “bevriezen” en stil blijven staan. Ze kunnen alleen worden “ontdooit” als een andere niet-getikte speler hen aanraakt. Het spel gaat door totdat iedereen is getikt en bevroren is, of totdat een bepaalde tijdslimiet is bereikt.

Gewonde tikkertje

Wanneer de tikker iemand tikt, moet die persoon zijn handen op de getikte plek houden. Dan is deze speler dus gewond, maar gaat wel helpen om de rest te tikken. Hij moet hen dan tikken door hen met hun vrije hand aan te raken. Naarmate meer spelers worden getikt, wordt het steeds moeilijker voor de overige spelers.

Ketting tikkertje

Wanneer de tikker iemand tikt, moeten ze elkaars hand vasthouden. Samen vormen ze een ketting en proberen ze andere spelers te tikken. Naarmate meer spelers worden getikt, wordt de ketting langer en moeilijker om mee te bewegen.

Schaduw tikkertje

In plaats van fysiek contact te maken, moet de tikker de schaduw van een andere speler tikken. Als je schaduw wordt getikt, word je de nieuwe tikker. Dit spel is extra uitdagend, omdat kinderen van 8 – 12 jaar niet altijd even eerlijk kunnen spelen en het wel een kwestie van vertrouwen is. Maar wel ook extra leuk op een zonnige dag.

Verstoppertje

Verstoppertje blijft ook één van die leuke spelletjes voor buiten om te spelen, zonder dat je allerlei materialen nodig hebt. Net als bij tikkertje is ook gewoon verstoppertje een prima spelletje, maar voor kinderen tussen de 8 – 12 jaar is een variant op verstoppertje ook best leuk.

Sardientje

In plaats van dat één persoon de zoeker is, verstopt één persoon zich bij deze variant op verstoppertje. Wanneer een van de zoekers die persoon vindt, verstoppen ze zich samen in dezelfde schuilplaats. Dit gaat door totdat alle zoekers de schuilplaats hebben gevonden en er één persoon overblijft om de volgende ronde te beginnen.

Verstoppertje in het donker

Dit spel wordt ’s avonds buiten gespeeld en is voor deze leeftijdsgroep natuurlijk extra spannend! De zoeker heeft een zaklamp om de andere spelers te vinden. De andere spelers moeten zich in het donker verstoppen en proberen onopgemerkt te blijven terwijl de zoeker hen probeert te vinden met behulp van het licht van de zaklamp.

Teamverstoppertje

Verdeel de spelers in teams. Elk team heeft een bepaalde hoeveelheid tijd om zich te verstoppen en vervolgens moeten de leden van het andere team hen zo snel mogelijk vinden. Wanneer een verstopt teamlid wordt gevonden, moet hij zich bij de zoeker voegen en meehelpen de overgebleven spelers te vinden. Het team dat als eerste alle verstopte spelers vindt, wint.

Overige spelletjes buiten

Nu hebben we ouderwetse spelletjes voor buiten gehad, we hebben sportieve spelletjes besproken en spelletjes buiten zondere materialen… Wat nu nog? Nou ja, er zijn nog heel veel overige spelletjes om buiten te spelen voor kinderen tussen de 8 – 12 jaar. Hier nog een paar van onze ideeën.

Standbeeldendans

Speel muziek en laat de spelers dansen. Wanneer de muziek stopt, moeten ze bevriezen als standbeelden. Degene die als laatste nog beweegt, ligt uit het spel. Soort stoelendans, maar dan anders.

Natuurspeurtocht

Een natuurspeurtocht kinderachtig? Welnee! Het is juist een leuke manier om de kinderen bezig te houden. Maak een lijst met verschillende items uit de natuur. De kinderen kunnen dit buiten vinden, zoals een blad, een steen, een tak, een bloem en een dierenspoor. Geef ze de lijst en laat ze in teams zoeken naar de items. Het team dat als eerste alle items vindt, wint de speurtocht.

buiten-spelletjes

Fotografie challenge

Dit is zo’n leuk spel om buiten te doen. Mijn kinderen zijn er dol op en et is perfect voor de leeftijdscategorie van 8 – 12 jaar! Geef elk kind een digitale camera of laat ze hun smartphones gebruiken. Stel een thema in, zoals “kleuren”, “vormen” of “natuurlijke patronen” of gewoon ‘bepaalde objecten’ en laat ze foto’s maken die passen bij het thema. Na een bepaalde tijd komen ze weer samen en worden de foto’s bekeken. Het kind met de meest interessante of creatieve foto’s wint.

Waterballonnen estafette

Verdeel de kinderen in teams en geef elk team een emmer met waterballonnen. Markeer een start- en finishlijn en plaats emmers waterballonnen bij de startlijn. De eerste speler van elk team neemt een waterballon, rent naar de finishlijn en probeert de ballon te laten knappen door erop te gaan zitten of erop te trappen. Als de ballon knapt, rent de speler terug naar de startlijn, tikt de volgende speler aan en geeft de ballon door. Het team dat als eerste al hun ballonnen heeft laten knappen, wint. Een heerlijk spelletje buiten op een zomerse dag.

Wasknijperroof

Bevestig wasknijpers aan de achterkant van de kleding van elk kind. De kinderen moeten proberen zoveel mogelijk wasknijpers van anderen te “stelen” door ze eraf te trekken. Het doel is om zoveel mogelijk wasknijpers te verzamelen binnen een bepaalde tijd. Het kind met de meeste wasknijpers wint.


spelletjes buiten

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article