DIY: Ikea speelkeuken pimpen

keukentje ikea pimpen

Alle kindermeubelen van Ikea zijn fantastisch en dat heeft een paar redenen. Het is solide, eenvoudig én betaalbaar. Iedereen houdt natuurlijk van solide en betaalbaar. Maar de eenvoud van Ikea is niet voor ons allemaal weggelegd. Daar is een simpele oplossing voor; namelijk je Ikea meubel pimpen! Waar veel voorbeelden van zijn, is het Ikea speelkeukentje Duktig. Deze speelkeuken kun je op heel veel leuke manieren pimpen en vandaag deel ik de leukste ideeën die ik tegenkwam. 

Ikea keuken Duktig

Een Ikea speelkeuken pimpen begint natuurlijk met het aanschaffen van een keukentje. De speelkeuken Duktig is te koop bij de Ikea voor €79,95. Deze speelkeuken koop je met opzetstuk, maar zonder achterwand. Als je een achterwand wil, zal je deze zelf moeten maken. Heel ingewikkeld is dat niet, maar wel leuk voor het pimpen. Vind je het nou zonde om zo’n nieuwe speelkeuken te pimpen, dan kun je natuurlijk even op Marktplaats kijken. Daar staan er genoeg te koop en een tweedehands Ikea speelkeuken is extra leuk om op te knappen.

Een Ikea speelkeuken pimpen is leuk, maar wat dacht je van het poppenhuis? Ook daar hebben we genoeg leuke ideeën voor!

Maar goed, we blijven nu even bij het feit dat we de Ikea speelkeuken pimpen. Eén DIY project tegelijk zullen we maar zeggen. De meeste gepimpte keukens die ik tegenkwam, hadden er een achterwand ingemaakt. De afmeting van de achterwand van het Ikea keukentje is 31 cm bij 67,5 cm. Dit kun je op maat laten maken bij de bouwmarkt.

Wat kun je doen met de achterwand van de Ikea keuken Duktig:

  • Schilderen
  • Beplakken met plakplastic
  • Beplakken met stickers (denk aan muurstickers)
  • Behangen met behang
  • Mozaïeken

Gepimpte Ikea keukentjes met achterwand

Een speelkeukentje met tegeltjes tegen de achterwand.

Dit is een Ikea keukentje met een behangetje tegen de achterwand.

En dit is een Ikea speelkeuken met plakplastic tegen de achterwand. Nou ja, je snapt het idee denk wel. De achterwand kun je helemaal maken zoals je dat zelf wil. Het is één van de tofste manieren om de Ikea speelkeuken pimpen helemaal tot zijn recht te laten komen.

Knoppen en handvaten vervangen

Wat je ook heel gemakkelijk kunt doen is de knoppen en handvaten vervangen. Het is een simpele, maar leuke manier om de speelkeuken te pimpen. Persoonlijk vind ik de lederen handvaten erg mooi. Maar je kunt ook knoppen en handvaten kopen bij de Ikea of Xenos.

Wasbak en kraan verven

Wat je ook veel ziet, is dat de kraan en wasbak van het keukentje geverfd zijn. Deze kun je het beste spuiten met een spuitbus verf. Let er wel even op dat de verf goed pakt op plastic. Dit kun je het beste even vragen aan een medewerker van de bouwmarkt.

De deurtjes en het werkblad

Het beste resultaat krijg je wanneer je de deurtjes van het keukentje zelf schildert. Dit doe je met een goede kwaliteit verf, want je wilt het speelkeukentje goed schoon kunnen maken. Bovendien wordt er (als het goed is) ook heel veel mee gespeeld. Dus de verf dient er goed op te zitten. Voordat je gaat verven, schuur je het hout licht op en maak je het goed schoon met een ontvetter. Het werkblad kun je beplakken met plakplastic. Je kunt bijvoorbeeld een houtprint erop plakken, of marmerlook plakplastic. Dit is net even wat speelser dan wanneer je het werkblad in één kleur schildert.

Hier een mooi voorbeeld van een geschilderde Ikea speelkeuken met een beplakt werkblad:

Ikea speelkeuken pimpen zonder achterwand

Je ziet dus heel veel Ikea speelkeukentje met een gepimpte achterwand. Maar ik kwam er ook een aantal zonder achterwand tegen en daar kun je ook erg leuke dingen mee doen. Je kunt het speelkeukentje dan ook zo maken dat het een marktkraampje of  barretje wordt. Hoe leuk is dat!?

Zoals deze, waar het Ikea speelkeukentje omgetoverd is tot limonade bar. Echt superleuk gedaan! Dit is een kant en klare sticker voor het keukentje en koop je onder andere hier. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met krijtbord verf. Zo kun je telkens weer een andere bar beginnen.

En hier hebben we een marktkraam, gemaakt van de Ikea speelkeuken Duktig. Ook al zo’n leuk idee én waar je geen achterwand voor nodig hebt.

Al met al zijn er genoeg ideeën om een DIY Ikea speelkeuken te pimpen. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie, dan kan ik je naar Pinterest verwijzen. Het DIY walhalla. Daar vind je nog veel meer ideeën betreft het pimpen van een Ikea speelkeukentje.


ikea speelkeuken pimpen

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Mohd Razif Rahim

 

Previous ArticleNext Article