Wat geef je een baby voor zijn eerste verjaardag cadeau?

baby 1 jaar

Zo’n eerste jaar met je baby vliegt voorbij! Er gebeurt en verandert zoveel, je kunt je baby bijna letterlijk zien groeien. En voor je het weet ben je 1 jaar verder en op het punt dat je jezelf afvraagt, ‘wat vraag je voor je baby zijn eerste verjaardag cadeau?’.  Want iedereen in je omgeving vraagt naar het verlanglijstje van je baby.

Maar aangezien zijn woordenschat nog niet heel groot is, ben jij de gene die daar antwoordt op geven moet. Wat voor cadeau geef je een baby voor zijn eerste verjaardag? Je weet misschien zelf niet eens zo goed wat je geven moet, laat staan wat je vragen moet. Of je ziet door de bomen het bos niet meer.

Eerste verjaardag cadeau

Je hebt genoeg cadeau ideeën, maar waar speelt een baby nou echt mee? En aan welk cadeau heeft je baby écht iets? Er zijn een aantal factoren die meespelen bij het beantwoorden van deze vraag. Is het namelijk je eerste, je tweede of misschien wel je derde kind die zijn eerste verjaardag viert? Ik kan je vertellen, bij zo’n derde wordt het pas echt lastig om een origineel cadeau te verzinnen. Om je zoveel mogelijk inspiratie en tips te geven bij de zoektocht naar een cadeau voor de eerste verjaardag, hebben we ook de tips van onze lezers meegenomen. 

1. Loopfietsen en loopkarren

Ik denk dat dit het meest gegeven cadeau voor een eerste verjaardag is. Een loopfietsje of een loopkar. Het was in ieder geval ons allereerste cadeau voor onze baby. Wij kochten destijds een wishbone bike. We vonden dit de meest originele onder de loopfietsen. Daarbij leek het handig dat de wishbone bike zowel met drie als twee wielen gebruikt kon worden. De wishbone bike en accessoires zijn verkrijgbaar bij Ilovespeelgoed, kijk hier voor meer informatie.

eerste verjaardag cadeau

Maar goed, de wishbone bike is behoorlijk aan de prijs. Er zijn nog veel meer betaalbare loopfietsen die je voor een eerste verjaardag cadeau kunt doen. Hier een paar leuke voorbeelden.

eerste verjaardag cadeau

Een stevige en degelijke loopfiets waar een baby van 1 jaar écht iets aan heeft is de Pukylino van het merk Puky. De loopfiets is licht, wendbaar en je baby valt niet zomaar om. En de loopfiets kan ook prima binnen gebruikt worden. De loopfiets ziet er misschien wat minder stijlvol uit, maar ik vind deze echt een aanrader. Kijk hier voor de verschillende kleuren en meer informatie.

eerste verjaardag cadeau

Dit is een combinatie van een loopfiets en step voor je baby. Er leuk en origineel bedacht! Een uitstekend cadeau voor baby’s eerste verjaardag.

eerste verjaardag cadeau

En als we het dan over hip hebben, dan moet je met zoiets aankomen bij je baby’s eerste verjaardag. Een bakloopfies, of een loopbakfiets, hoe zullen we het noemen? Een leuk cadeau voor een 1 jarige is het in ieder geval wel! Deze loopfiets is ook verkrijgbaar in blauw/grijs. Kijk hier voor meer informatie en om te bestellen.

eerste verjaardag cadeau

Een alternatief voor een loopfiets is een Wheelybug. Zeker als het de bedoeling is dat je dit cadeau vooral binnen gaat gebruiken. Er zijn verschillende varianten, van muis tot tijger.

Zo rond de eerste verjaardag zetten de meeste kinderen hun eerste stapjes. Daarom is een loopfiets of een loopkar zo een leuk cadeau. Vooral een stevige en degelijke loopkar is belangrijk, want die eerste stapjes zijn nog niet heel stabiel.

eerste verjaardag cadeau

Wij hadden voor onze baby destijds de Vtech babywalker. Naast dat je baby oefent met lopen, kan het ook spelen met het (afneembare) activiteitenpaneel. Ik vond het een top ding! Bestel hem hier.

eerste verjaardag cadeau

Geef je ook nog wat om de styling van je woonkamer? Dan is deze Volkswagen bus aka duwkar het perfecte cadeau wanneer je een loopkar wil geven. Ook verkrijgbaar in het blauw of in een Kever, hoe cool!?

eerste verjaardag cadeau

Wat ook een uitstekend cadeau voor een baby is, is een loopwagen van hout. Er zijn genoeg houten loopwagens te vinden die spelen combineren met oefenen met lopen. Bekijk hier alle loopwagens van hout.

2. Interactief speelgoed

Wat ook heel populair is om te geven voor een eerste verjaardag: interactief speelgoed. Ik weet zelf nog goed dat ik bij de eerste zwoer dat die ‘kleurrijke shit’ er niet inkwam. Bij een derde had ik alles laten gaan. Verschil van het eerste en derde kind. Maar goed, dat papa en mama daar niet altijd blij mee zijn, nemen we maar op de koop toe. Bovendien weten zij hoe ze de batterijen kunnen verwijderen. Een baby wordt heel blij van lichtjes en geluidjes. Actie, reactie. Hier een paar voorbeelden van interactief speelgoed dat geschikt is voor een 1 jarige.

eerste verjaardag cadeau

Nieuw is de Spring & Speel Kangoeroe van Vtech. Wist je dat leren het best gaat als je veel beweegt? Die wetenschap zou zomaar eens het idee achter VTech’s nieuwste speelgoed kunnen zijn: de Spring & Speel Kangoeroe. Skippy’s nazaat staat in de startblokken om met jouw kleintje (1-4 jaar) te springen, te knuffelen en onderweg van alles te leren.

eerste verjaardag cadeau

De Vtech knuffelrock zebra met knisperende pootjes en een knipperende ster. Kijk hier voor meer info.

stuur cadeau baby

Mijn eerste stuurtje, ook van Vtech. Een prima interactief cadeau om te geven voor een baby zijn eerste verjaardag. Bestellen kan hier.

baby piano cadeau

Niet alleen Vtech, maar ook Fisher-Price heeft een groot aanbod in interactief speelgoed.  Zo is de Trappel en Speel-piano bijvoorbeeld erg leuk voor een 1 jarige. Kleuren, vormen, nummers en dieren, baby’s leren er van alles mee. Of de wijze ogen uil, is ook fantastisch speelgoed voor een kleintje. Kijk hier voor meer info.

3. Bouwen

De eerste verjaardag van je baby is een goed moment om te beginnen aan een Duplo collectie. Van Duplo hebben ze echt nog jaren plezier en je kunt er niet genoeg van hebben. Nou ja, oké er zijn grenzen. Drie volle Ikea bakken is genoeg. Maar voordat je daaraan zit, ben je al wel even aan het sparen. Dit zijn mooie startpakketten om cadeau te geven.

duplo baby 1 jaar

Duplo speeltuin in een opbergdoos. Kijk hier voor meer info.

duplo baby cadeau

Duplo set ‘Mijn Eerste Bouwstenen’. Een 1 jarige zal nog niet zelfstandig een Duplo pakket in elkaar zetten. Bij een 1 jarige draait het vooral om het ontdekken. Wat kan ik met een Duplo blokje? Hoe past het op de andere? Daarom is een pakket met alleen blokken helemaal prima om te geven als cadeau. Je bestelt het hier.

Toch liever een leuke en speelse Duplo set cadeau geven? Er zijn er meer dan genoeg! Van boerderij dieren tot voertuigen.

blokkenton baby cadeau

Het hoeft natuurlijk geen Duplo te zijn om te kunnen bouwen. Blokken zijn ook nog steeds heel populair bij baby’s van één jaar. Wat dacht je van een ouderwetse blokkenton? Hier kun je bestellen.

grimm regenboog baby

Wil je de baby op een originele manier laten bouwen? Kies dan voor Grimm’s regenboog stapeltoren.

djeco blokken baby

Of misschien vind je de Djeco stapelblokken een leuk cadeau voor een 1 jarige.

smartmax baby cadeau

Wat ook een originele manier van bouwen is, zijn de magnetische Smartmax. De de “My First” collectie is speciaal gemaakt voor baby’s. De onderdelen zijn extra groot en zacht. Kijk hier voor meer informatie.

4. Buitenspeelgoed

De eerste verjaardag is ook een uitstekend moment om buitenspeelgoed cadeau te doen. Denk aan een zandbak, een watertafel of een schommel. Iets wat in je tuin past en waar je kind nog jaren plezier van kunt hebben. Dit zijn natuurlijk flinke cadeaus die je niet zomaar aan de gasten vraagt. Voor hen kun je bijvoorbeeld een bal of zandbak spulletjes als een emmer en een schep op het verlanglijstje zetten.

baby glijbaan

Little Tikes Mijn Eerste Glijbaan. Bestellen.

speelhuis baby cadeau

Een nogal origineel speelhuis, dit misstaat zeker niet in de tuin. Je moet er wel even voor in de buidel tasten. Hier meer info.

5. Cognitief speelgoed

Wat ook erg populair is om te geven of om te vragen voor een eerste verjaardag, is speelgoed voor de cognitieve ontwikkeling. Bijvoorbeeld leuke spelletjes of puzzeltjes voor een 1 jarige. Maar ook een muziekinstrument is een origineel cadeau. Niet dat je met een compleet keyboard aan moet komen, maar er zijn hele leuke instrumenten voor baby’s.

Wat zijn de leuke spelletjes voor een 1 jarige:

Zo is ‘Nijntje verstoppertje spelen’ een leuk spelletje voor de kleintjes. Kleine puzzeltjes van 2 stukjes, wat hoort bij wat? Wat ook heel origineel is, is het Haba magneetspel. Het kind moet de knikkers met het magnetische stokje naar de parkeerplaats brengen.

haba baby speelgoed

Wat muziekinstrumenten betreft kun je aankomen met een xylofoon, trommel of sambaballen. Wat ook leuk is een keyboard, maar dan de baby variant met boerderij dieren geluidjes of geluiden van voertuigen. Kijk hier voor verschillende muziekinstrumenten voor een baby.

6. Voorleesboekjes

Een voorleesboekje is een heel goed cadeau voor een baby zijn eerste verjaardag. Persoonlijk vind ik namelijk dat je daar niet genoeg van kunt hebben. Mooie prentenboeken zijn leuk om neer te zetten, maar ook leuk om voor te lezen. Mijn persoonlijke top 5 voorleesboekjes voor een éénjarige zijn als volgt:

eerste verjaardag cadeau

1. Raad eens hoeveel ik van je hou. Een ontroerend mooi voorleesboekje over de oneindige liefde van een ouder naar zijn kind. Erg leuk om voor te lezen, maar ook om oneindig te blijven herhalen. Bestellen >>

2. Nog zo’n klassieker: Rupsje nooit genoeg. Een tijdloos boek die in ieder huis op de boekenplank hoort te staan. Bestellen >>

3. De bobbi beer boekjes van Monica Maas waren ook een groot succes, vooral bij mijn jongste! Het voordeel van de bobbi boekjes is dat het zo lekker wegleest doordat het op rijm geschreven is. De boekjes zijn geschreven over allerlei herkenbare onderwerpen. Misschien zijn sommige onderwerpen voor een 1 jarige nog wat hoog gegrepen, maar gewoon alvast beginnen met voorlezen! Bestellen >>

4. Boeken met flapjes zijn ook een hit bij baby’s. Van wie zijn deze billen? is zo’n boek met flapjes en ook het onderwerp ‘billen’ is natuurlijk reuze interessant. Een leuk voorleesboekje om cadeau te geven. Bestellen >>

5. Woezel en Pip, nog zo’n duo die bij de kleintjes in de smaak valt. Er zijn verschillende boekjes van Woezel en Pip verkrijgbaar. Er zijn voorleesboeken, met wat langere verhalen. Maar ook leuke flapjes boeken voor de kleintjes. Ik denk dat je met beide een prima cadeau voor een baby’s eerste verjaardag in handen hebt. Bestellen >>

7. Geen speelgoed voor zijn eerste verjaardag

Wat ook een heel goed idee is, is om geen speelgoed te geven voor een eerste verjaardag. Een 1 jarige is zich er nog helemaal niet van bewust wat cadeautjes krijgen is. Waar het vooral om gaat, is het uitpakken van het cadeau. Dus al pak je een kartonnendoos in, dan is het nog leuk. En daarom kun je ook prima een praktisch cadeau voor een eerste verjaardag vragen en geven. Dus geen speelgoed, maar iets voor op de slaapkamer. Denk aan een schilderijtje, een nachtlampje of misschien wel een mooie schommelstoel.

Waar ik als moeder ook altijd heel blij van werd, was leuke kleding of schoentjes voor de baby. Een mooi alternatief om geen speelgoed voor een eerste verjaardag te geven. Check wel bij de ouders even goed welke maat de kleine heeft, want dat kan per 1 jarige nogal verschillen. Kijk hier voor de meest schattige babykleding.

8. Speelsets met poppetjes

Zit er in deze lijst nog steeds niks tussen wat je nou een leuk cadeau vindt voor een baby zijn eerste verjaardag? Dan heb ik misschien nog wel een leuk idee. Een speelset met poppetjes! Denk aan de Little People van Fisher Price.

speelgoed cadeau baby

Met de schoolbus van Little People hebben mijn kinderen heel veel gespeeld. Poppetjes erin, eruit, geluidje erbij én de speelsets zijn leuk met elkaar te combineren. Zo heb je bijvoorbeeld ook een vliegtuig en een boerderij. Het is serieus leuk speelgoed voor een 1 jarige, waar nog lang en veel mee gespeeld zal worden. Kijk hier voor de verschillende speelsets.

Voor wie nu nog steeds niet de vraag ‘Wat geef je een baby voor zijn eerste verjaardag cadeau?’ heeft kunnen beantwoorden, rest mij nog een allerlaatste tip: geef een spaarpot met wat inhoud.


eerste verjaardag cadeau

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article