Spelletjes die de motorische ontwikkeling van een peuter stimuleert

spelletjes motorische ontwikkeling van een peuter


Het stimuleren van de motorische ontwikkeling van peuters hoeft niet saai te zijn, integendeel! Met de juiste spelletjes stimuleer je de motorische ontwikkeling van je peuter en heb je samen heel veel plezier.

Grove motoriek van een peuter stimuleren

Grove motoriek van een peuter stimuleren, gaat dat niet vanzelf dan? Ja deels, maar het stimuleren van de grove motoriek bij je peuter is belangrijk voor zijn algemene ontwikkeling en welzijn. Deze vaardigheden, die grote bewegingen van het lichaam, armen en benen omvatten, leggen de basis voor fysieke activiteit en coördinatie. Door de grove motoriek te stimuleren ontwikkelt je peuter niet alleen zijn bewegingen, maar ook kracht en uithoudingsvermogen en ondersteun je ook zijn zelfvertrouwen en onafhankelijkheid.

Activiteiten gericht op grove motoriek, zoals rennen, springen, en klimmen, bevordert verder de exploratie en interactie met de wereld om je peuter heen. Het is goed om deze vaardigheden op een jonge leeftijd te stimuleren want een goed ontwikkelde grove motoriek zet een fundament voor een gezond en actief leven en daarbij ondersteunt het de algehele groei en ontwikkeling van je kind.

Fijne motoriek van een peuter stimuleren

Ook het stimuleren van de fijne motoriek is belangrijk voor je peuter. Van de pincetgreep tot het gekrabbel met een potlood. Deze vaardigheden zijn de sleutel naar de wereld van zelfstandig eten, schrijven en het aankleden oftewel, essentiële tickets voor de grote show genaamd ‘zelfredzaamheid’.

Het is niet alleen praktisch, het fijn afstemmen van deze minuscule bewegingen ontwikkelt ook de hersenen, waarbij elke nieuwe vaardigheid een reeks vuurwerk in de cognitieve ontwikkeling ontsteekt. Dus terwijl je peuter de kunst van het met één hand eten van spaghetti meester maakt of een meesterwerk creëert dat Picasso zou doen blozen (of zich afvragen wat het moet voorstellen), stimuleer je niet alleen de fijne motoriek, maar ook hun creativiteit, probleemoplossend vermogen en zelfs hun humor.

Is je peuter bijna jarig en weet je niet zo goed wat je geven moet? Bekijk ons blog vol met peutercadeaus dan eens, dat zal je vast op ideeën brengen!

Spelletjes voor de motorische ontwikkeling

Het is dus zeker nuttig om spelletjes te spelen die de motorische ontwikkeling van je peuter stimuleert. Hier zijn 10 creatieve spelletjes die zowel de fijne als grove motoriek van je peuter stimuleren.

1. Bouwblokken stapelen (of de mega-versie van Jenga)

Gebruik zachte, kleurrijke blokken die groot genoeg zijn voor kleine handjes. Het doel? Bouw een toren zo hoog als je peuter, en kijk wie het eerst moet duiken wanneer de toren valt. Perfect voor een mini-ingenieur in de dop en geweldig voor de hand-oogcoördinatie.

Je kunt ook eens kijken naar de mega-versie van Jenga. Dit is hetzelfde idee, maar dan met een extra spelelement.
Het spel vereist zowel concentratie als een vaste hand. De 54 houten blokken die in drie blokken brede lagen worden gestapeld, waarbij elke laag haaks op de vorige laag ligt, worden om de beurt uit een willekeurige laag van de toren gehaald. Het doel is om te voorkomen dat de toren omvalt tijdens jouw beurt. Een super spannend spelletje met een peuter die wederom tegelijkertijd de hand-oogcoördinatie stimuleert.

2. Schatzoeken

Schatzoeken is een spannend en avontuurlijk spel om de grove en fijne motoriek van peuters te stimuleren. Het combineert elementen van speurtochten met sensorische ontwikkeling en biedt een meeslepende ervaring voor de kleintjes. Dit spel kan zowel binnen als buiten worden gespeeld, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het weer.

Benodigdheden:

  • Verschillende “schatten” (kleine, veilige voorwerpen zoals zachte ballen, kleurrijke ringen, grote knopen, etc.)
  • Verschillende bakjes of zakjes om de schatten in te verstoppen
  • Een afgesloten ruimte (tuin, woonkamer, speelkamer)

Hoe te spelen:

  1. Voorbereiding: Verstop de schatten op verschillende plekken in de gekozen ruimte. Sommige kunnen direct in het zicht liggen voor de eenvoudige vondsten, terwijl andere meer verstopt kunnen zijn om het zoeken uitdagender te maken. Zorg ervoor dat alle locaties veilig zijn voor peuters om te verkennen.
  2. De zoektocht: Vertel je peuter dat ze een schatzoeker zijn en dat er verborgen schatten liggen te wachten om gevonden te worden. Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van het kind, kun je hints geven over waar ze kunnen zoeken.
  3. Het verzamelen: Peuters gebruiken hun grove motoriek om naar de verschillende locaties te bewegen en hun fijne motoriek om de schatten op te pakken. Moedig ze aan om te kruipen, klimmen, bukken en reiken om hun schatten te vinden, wat helpt bij de ontwikkeling van een breed scala aan motorische vaardigheden.
  4. De schat tonen: Zodra alle schatten zijn gevonden, kunnen de peuters hun verzameling tonen en vertellen over hun avontuur. Dit is ook een geweldig moment om de schatten te tellen, te sorteren op kleur of grootte, en de sensorische ervaring te verrijken door te praten over hoe de verschillende voorwerpen voelen.

3. Dierenloopspel

Spelletjes om de motorische ontwikkeling van je peuter te stimuleren hoeven echt niet allemaal ingewikkeld te zijn. Moedig je peuter aan om verschillende dieren na te doen. Dit spel verandert je woonkamer in een wilde safari. Perfect voor het verbeteren van de grove motoriek en hilarisch om te filmen voor de familie WhatsApp-groep.

motorische ontwikkeling peuter

4. Bellen blazen en vangen

Dit is een ander voorbeeld van het eenvoudig stimuleren van de motorische ontwikkeling. Wie houdt er niet van zeepbellen? Dit is de ultieme test van behendigheid! Kan je peuter een bel vangen zonder deze te laten knappen? Een mooi moment voor zowel de motoriek als de lachspieren.

5. Verstoppertje Spelen

Dit is de perfecte manier om de kunst van de camouflage te oefenen. Plus, het geeft je de kans om snel een kopje thee te drinken terwijl je peuter zich verstopt. Win-win voor de ontwikkeling en een kleine pauze! Maar even serieus, verstoppertje spelen is een klassieker van een spelletje en het wordt nooit saai.

6. Klei of Play-Doh

Spelen met klei is geweldig voor de fijne motoriek en wie weet, misschien creëren ze wel een meesterwerk voor op de koelkast. Maak er een spelletje van door verschillende maten balletjes te rollen. Of maak een dobbelsteentje van klei en gebruik deze vervolgens bij een spelletje mens erger je niet.

7. Ringwerpen

Ringwerpen is een eenvoudig, maar uiterst vermakelijk spel dat ideaal is voor peuters om hun grove motoriek en hand-oogcoördinatie te verbeteren. Het basisidee is simpel: spelers werpen ringen van een afstand in een poging om deze rond een paal, kegel, of een ander vaststaand object te krijgen. Dit spel kan zowel binnen als buiten worden gespeeld, waardoor het een flexibele optie is voor allerlei weersomstandigheden en ruimtes.

8. Bal rollen en gooien

Bal rollen en gooien is een spelletje dat zowel de grove als de fijne motoriek van peuters stimuleert. Terwijl het hen ook leert over beurtwisseling, samenwerking, en de basisprincipes van zwaartekracht en beweging. De bal naar elkaar toe rollen is eenvoudig genoeg voor de allerkleinsten om te begrijpen en mee te doen, maar kan ook worden aangepast met extra regels of uitdagingen voor oudere peuters.

Tip om het uitdagender te maken: zet doelen op met behulp van kartonnen dozen of speelgoedkegels. Dit maakt het spel niet alleen leuker, maar moedigt ook nauwkeurigheid en controle aan.

9. Schilderen met water

Dit spelletje is zo eenvoudig maar vermakelijk voor je peuter! Wie heeft verf nodig als je water hebt? Dit is een geweldige, rommelvrije manier om creativiteit én motoriek te stimuleren Plus, het kunstwerk verdwijnt magisch, klaar voor de volgende creatie!

10. Parcours

Transformeer je huis in een uitdagend parcours met kussens, dozen, en stoelen. Op (tip) bestel bij de Decathlon een aantal peutergym attributen. Het is als een mini-“Ninja Warrior” voor peuters. Geweldig voor de grove motoriek en voor de ouders om te zien hoe inventief hun peuter kan zijn.

Vind je het leuk om nog meer spelletjes en activiteiten met je peuter te ondernemen? Kijk hier onze ideeën voor activiteiten voor peuters, die net even anders zijn!


Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article