Een speurtocht printen voor een kinderfeestje, zo organiseer je dat!

speurtocht printen

Eén van de leuke activiteiten voor een kinderfeestje is een speurtocht! Toch denken veel ouders dat het uitzetten van een speurtocht ontzettend veel werk en ingewikkeld is. En dat is jammer, want het hoeft helemaal niet veel werk of ingewikkeld te zijn.

Een kant en klare speurtocht printen voor een kinderfeestje neemt bijvoorbeeld ontzettend veel werk weg. En daarnaast hebben we hier een stappenplan voor je gemaakt! Zo kun je de speurtocht veilig laten verlopen en tot een leuke en gedenkwaardig ervaring maken!

Thema van de speurtocht

De eerste belangrijke stap is het kiezen van een thema. Kies een thema dat aansluit bij de de rest van het kinderfeestje. Populaire thema’s zijn onder andere piraten, zeemeerminnen, sprookjes, superhelden, mysteries en dino’s. Het thema van de speurtocht geeft richting aan het verhaal en de opdrachten. Wanneer je een speurtocht gaat printen is het leuk als het aansluit op het thema van het kinderfeestje.

Hier vind je een aantal van onze thema speurtochten om te printen:

Schatzoeken speurtocht
Dino speurtocht
Zeemeerminnen speurtocht
Detective speurtocht
Unicorn speurtocht

Leeftijd van de kinderen

Dit is natuurlijk ook een belangrijk iets om in je achterhoofd te houden. De speurtocht en de opdrachten moeten passen bij de leeftijd van de kinderen. Ook de moeilijkheidsgraad van de aanwijzingen moeten passen bij de denkwijze van de kinderen. Zorg ervoor dat de speurtocht niet te makkelijk is, maar ook zeker niet te moeilijk want dat haalt ook het plezier weg.

Speurtocht printen: aanwijzingen en opdrachten

Zorg ervoor dat de aanwijzingen en opdrachten aantrekkelijk, duidelijk en goed geformuleerd zijn. Wanneer je kiest om een van onze speurtochten te printen, heb je in principe al een ‘route’. Je zult deze aanwijzingen zelf moeten uitstippelen. Deze dien je dan logisch op elkaar te laten volgen, zodat je de kinderen van de ene locatie naar de andere leidt. De opdrachten die je de kinderen tussendoor laat doen, moeten uitdagend zijn maar haalbaar zijn. Hier zijn heel veel spelletjes voor tijdens een kinderfeestje die je kunt gebruiken als opdrachten.

De route

De route kan afhankelijk zijn van het weer. Bij slecht weer kun je de printbare speurtochten ook binnen uitzetten. Maar eerlijk is eerlijk, het leukste en het fijnste is om de speurtocht buiten te laten plaatsvinden. Dit kunnen delen van een park, je achtertuin, of gewoon in je woonwijk zijn. Zorg er wel altijd voor dat de route van de speurtocht veilig is! Je hebt tenslotte ook de verantwoording voor andere kinderen.

De duur van de speurtocht

Plan de speurtocht zorgvuldig en houd rekening met de tijdsduur. Kinderen hebben meestal niet veel geduld, dus zorg ervoor dat de speurtocht niet te lang duurt en dat er voldoende tijd is voor andere activiteiten en spelletjes op het feestje.

Beloningen en prijsjes

Bij een speurtocht gaat het om ‘ergens naar speuren’. Schatzoeken zonder schat is een beetje nutteloos. Overweeg daarom beloningen of prijsjes voor de kinderen wanneer de speurtocht succesvol voltooit is. Dit kan kleine traktaties, medailles, certificaten of souvenirs zijn die in het thema van het kinderfeestje passen.

Begeleiding

Onze speurtochten die je kunt printen zijn voornamelijk voor kleine kinderen. En hoewel de route best wel voor zich kan spreken, hebben kleine kinderen ook begeleiding nodig. Zeker wanneer je de speurtocht buiten huis gaat uitzetten. Schakel eventueel extra begeleiding in zodat je zeker weet dat de speurtocht veilig kan verlopen.

Flexibel

Wees flexibel en pas de speurtocht aan als dat nodig is. Het weer kan onverwacht veranderen, en soms moeten aanwijzingen of opdrachten worden aangepast aan de situatie ter plaatse. Het belangrijkste is om op zulk soort momenten flexibel te zijn. Bedenk van tevoren wat je eventueel zou kunnen aanpassen, dat zorgt ervoor dat je minder voor verrassingen komt te staan.

Sfeer en plezier

Of je nu zelf een speurtocht verzint of één van onze speurtochten print, het allerbelangrijkste is dat de speurtocht leuk moet zijn. Het gaat erom dat de kinderen er plezier aan beleven tijdens het kinderfeestje. Creëer een positieve sfeer waarin kinderen kunnen genieten van het speuren en de spelletjes.


speurtocht printen

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.