Speelgoed tips voor een 4 jarige

tips speelgoed cadeau 4 jarige

Wanneer je kind 4 jaar wordt, gaat er als ouder een wereld voor je open. Het schoolleven. Er veranderd veel, voornamelijk in de interesses van je kind en ondertussen vraag je jezelf hoe die kleuterschool jouw kind toch zo veranderd heeft. Bepaald speelgoed is opeens niet meer interessant en laat hij links liggen. Terwijl ander speelgoed wel de interesse wekt van je 4 jarige. De grote vraag is dan ook, wat geef je een 4 jarige cadeau? 

Welk speelgoed voor 4 jarige?

Aan een kind van 4 jaar geven we graag educatief speelgoed cadeau. Speelgoed dat aansluit bij de basisschool. Speelgoed waar ze niet alleen maar mee spelen, maar het liefst ook leerzaam is. Voor een jongen van 4 jaar richten we ons al snel op constructie speelgoed om mee te bouwen. En voor meisjes van 4 jaar denken we vaak aan knutselspulletjes, maar wel het liefst met letters en cijfers. Maar toch is dit niet het moment om een 4 jarig kind te overladen met alleen maar educatief en leerzaam speelgoed, ze vinden ‘gewoon’ spelen ook nog ontzettend leuk. Daarom heb ik hier zo veel mogelijk speelgoed tips welke educatief, creatief én ook leuk zijn voor kinderen van 4 jaar.

Speelgoed tips voor educatief speelgoed

Educatief speelgoed is een breed begrip. Maar praktisch gezien komt het erop neer dat het speelgoed is waar je kind ook iets van leert. Leerzaam speelgoed dus, voor een kind van 4 jaar sluit dat vaak aan bij de basisschool. Leuk educatief speelgoed voor een kind van 4 jaar kan een simpel telraam zijn, maar ook een piano om noten op te leren of wat ook heel populair speelgoed is zijn experimenteerdozen voor proefjes en experimenten. Zoals ik al zei, educatief speelgoed is een breed begrip.

Wat ik echt een goed tip vind voor een vierjarige  is de houten Kalenderklok van Goula.

speelgoed 4 jaar kalenderklok

Wanneer je kleuter naar de basisschool gaat, zal hij of zij de dagen van de week leren bijhouden, de maanden en op ten duur ook de uren op de klok. Dit is een ideaal cadeau voor een kind van 4. Goula kalenderklok, €22,50, hier te bestellen.

speelgoed 4 jaar

Tiptoi is een interactief leersysteem voor boeken spellen en puzzels en ook erg leuk speelgoed voor kleuters. Het is leerzaam en vermakelijk. Daarbij is het ook ideaal speelgoed voor onderweg. Er zijn meerdere Tiptoi boeken te verkrijgen, zoals ‘de wereld van muziek’, ‘wij leren Engels’ en ‘mijn grote wereldatlas’ is ook echt een aanrader. Kijk hier voor meer info.

educatief speelgoed voor een vierjarige

Ik had het al over experimenteerdozen als educatief speelgoed voor een 4 jarige. Mijn eerste wetenschappakket Science4You is bijvoorbeeld zo’n doos wat leuk is om cadeau te geven, maar ook leuk is om te krijgen. Want kleuters willen graag leren en experimenteren. Kijk hier voor meer info. 

Kijk hier voor nog meer educatief speelgoed, zoals Vtech, telramen en de Kidizoom voor kinderen van 4 jaar.

Constructie speelgoed: bouwen

Constructie speelgoed is simpel gezegd speelgoed waarmee je kunt bouwen. Nu denken we allemaal al eerste aan LEGO wanneer we het over leuk constructie speelgoed hebben. En dat is inderdaad ook erg leuk om te verzamelen. Zowel voor jongens van 4 jaar als meisjes van 4 jaar. Want niet al het LEGO is gericht op jongens (treinen, bouwen, e.d.), maar ook Frozen LEGO is iets van deze tijd. En daarbij kunnen meisjes ook prima treinen e.d. bouwen, laten we niet gaan generaliseren. Bekijk hier al het LEGO voor 4 jarige kinderen.

knikkerbaan kind 4 jaar

Een knikkerbaan is ook erg leuk constructie speelgoed voor een kind van 4 jaar. Het is uitdagend en kinderen kunnen het bouwen naar eigen inzicht. Persoonlijk vind ik het nadeel van veel knikkerbanen, dat ze vrij fragiel zijn en dus snel instorten. Wanneer je een knikkerbaan cadeau wil geven, moet je dus even goed opletten of deze ook werkelijk geschikt is voor een 4 jarige. Bekijk hier knikkerbanen van verschillende merken.

Andere tips voor constructie speelgoed:

Tenten en hutten

Een ander soort constructie speelgoed zijn tenten en hutten bouwen. Kleuters van 4 jaar zijn hier gek op! Je kunt ze simpelweg een oud laten en wat knijpers geven, maar er zijn ook veel leuke speeltentjes op de markt.

speelgoed cadeau 4 jaar

Zo kun je bij HEMA en de Xenos terecht voor leuke speeltenten die niet al te duur zijn. Superleuk om cadeau te geven aan een kind van 4 jaar.

speelgoed kind 4 jaar hut bouwen

Wil je echt goed uitpakken, dan is deze kartonnen hut van Hut naar Her heel tof. En nog duurzaam ook. Nu denk je natuurlijk, een hut van karton? Ik heb nog wel een oude doos staan, waar de vierjarige mee spelen kan. Maar deze hut van Triple A Wall karton, is zo stevig als hout en daardoor herbruikbaar. €149,95, hier bestellen.

cadeau speelgoed hut

En heb je een echte bouwer in huis, dan is Fantasy Fort XL editie een leuke tip! Hier meer info.

Leuk speelgoed voor fantasiespel

Tentjes en hutten zijn leuk speelgoed voor het fantasiespel van kinderen van 4 jaar. Maar er is meer leuk speelgoed dat past in de categorie ‘fantasiespel’.

Zo zijn de meeste 4 jarige jongens en meisjes dol op verkleden. Daarom is een verkleedkist voor deze leeftijd bijna een must-have.

Maar ook poppen en knuffels zijn onmisbaar bij fantasiespel. En waar meisjes van 4 jaar eerder voor spelen met poppen kiezen, kiezen jongens van 4 jaar sneller voor het spelen met dino’s.

En om het fantasiespel compleet te maken, zul je een kind van 4 jaar ook heel blij maken met een keukentje of een winkeltje. Tip: pimp een IKEA speelkeukentje.

En nu je kleuter naar school gaat is een schoolbord ook erg leuk speelgoed. Hoewel mijn kleuter destijds liever een digi-bord in haar kamer had… Tip: beschilder een deur of een deel van de muur met krijtbordverf.

Vtech speelgoed doet het ook altijd nog goed bij een 4 jarige! Oftewel, ook in deze categorie zijn er voldoende mogelijkheden in verschillende prijsklassen om cadeau te geven.

Creatief speelgoed

Als we aan creatief speelgoed denken, dan zien we al snel een groepje meisjes aan tafel die zoet aan het knutselen zijn. In de werkelijkheid gaat dat vaak anders en daarbij, jongens zijn vaak ook graag creatief bezig.

speelgoed kleuter 4 jaar

Voor een kind van 4 jaar is Crayola Washimals erg leuk. Zowel mijn dochters als mijn zoon zijn er lekker mee bezig geweest. Het leuke van dit creatieve speelgoed is dat je het steeds weer opnieuw gebruiken kunt. De naam zegt het al, je kunt het wassen. Er zijn verschillende sets verkrijgbaar en het is ook erg leuk om cadeau te doen.

speelgoed klei kind 4 jaar
Afbeelding: Shutterstock

Kleien is ook een groot succes bij kinderen van 4 jaar. Play-Doh is daarin één van de populairste speelgoed. Maar je kunt ook lekker kleien en creatieve kunstwerken maken met natuurklei. Bekijk hier alle producten rondom klei.

speelgoed creatief HEMA

Van HEMA knutselspulletjes worden we ook altijd blij. Het is lekker betaalbaar, waardoor kleine kinderen er onbezorgd mee aan de gang kunnen gaan. En het is gevarieerd, van stempelen tot plakoogjes. Tip: persoonlijk vind ik dit dé plek om (onder andere) deze creatieve cadeautjes te kopen.

Buitenspeelgoed voor een 4 jarige

buitenspeelgoed kind 4 jaar
Afbeelding: Shutterstock

Naast het standaard speelgoed wat ik bedenken kan, zoals een schommel, een zandbak en/of watertafel, komt er ook weer nieuw leuk buitenspeelgoed bij voor een kind van 4. Zo kun je beginnen aan het leren skeeleren of rolschaatsen. Denk wel aan de veiligheid en zorg daarom ook voor goede bescherming om de knieën, ellebogen, polsen en hoofd. Kijk hier voor meer info.

buitenspeelgoed kin 4 jaar skelter

Wat ook een top cadeau is voor een 4 jarige, is een skelter. Hier gaat het kind nog zoveel plezier aan beleven! Wij hadden er destijds een aantal in de tuin, waaronder één grote waar meerdere kinderen op konden. Echt super om ze zo lekker buiten te zien ravotten en skelteren. De twee koplopers wat merken betreft kunnen we de skelters van Berg en Kettler aanraden.

buiten spelletjes speelgoed

En dan zijn er nog de leuke spelletjes die je buiten kunt spelen. Er zal een wereld voor ze open gaan op school, wat spelletjes betreft. Denk aan een ouderwets potje knikkeren of heel hip en van deze tijd, een NERF gevecht! Maar ook een dancing wheel is voor deze leeftijd erg leuk speelgoed, een spelletje jeu de boules en wat ook altijd goed is, is een doos vol stoepkrijt! Kijk hier voor de verschillende spelletjes.

Leuke boeken voor een kind van 4

4 jaar boeken speelgoed

En als laatste zijn er nog een heleboel leuke boeken voor een kind van 4. Misschien niet het typische speelgoed, maar wel leuk en leerzaam. Op 4 jarige leeftijd kunnen kinderen meestal nog niet lezen. Maar des te leuker is het om voor te lezen, want de boeken worden wel steeds leuker en humoristischer.

De Gorgels van Jochem Myjer is echt eentip om voor te lezen. Zeker als je goed bent in stemmetjes, dan kun je helemaal los. Bestellen >>

Pluk van de Petteflet is meer een jeugdsentiment dan dat mijn kinderen het op die leeftijd daadwerkelijk een leuk voorleesboek vonden. Maar dit is een boek die gewoon thuishoort in de boekenkast van ieder kind. Bestellen >>

De Gruffalo is geniaal en ontzettend leuk om voor te lezen. Het is geschreven op rijm en daardoor leest het nog lekker weg ook. Kinderen van 4 jaar kunnen dit verhaal wel honderd keer aanhoren. Bestellen >>

Poep en plas is fantastisch op deze leeftijd. Een boek over de wc is daarom ronduit hilarisch. Bestellen >>

Hetzelfde geldt voor de kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft. Naast het ontzettend grappige onderwerp, is het nog leerzaam ook. Want je kleuter leert over verschillende soorten poep. Bestellen >>

Kortom, er is genoeg leuk speelgoed voor je kind van 4 om te geven als cadeau of om voor te sparen.


kind 4 jaar speelgoed tips

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Monkey Business Images

Previous ArticleNext Article