Van die dinofase worden kinderen slimmer!

spelen met dinos

Heel veel peuter en kleuter ouders (meestal van een klein ventje) zullen dit herkennen. Opeens vliegen de harde brul kreten om je oren. De T-Rex klinkt je maar al te bekend. En heb je nu werkelijk de kennis dat stegosaurusssen op 4 poten lopende dinosaurussen waren en hypsilophodonten planteneters op 2 poten? Opeens heeft je kind de neiging om al zijn interesse te vestigen op één bepaald onderwerp. Dit is vaak iets met wielen en wordt op de voet gevolgd door dinosaurussen. Je kind zit in de dinofase. En hemel laat het een fase zijn, want écht alles wat maar met dino’s te maken heeft, moet hij weten of erger nog, hebben! En wanneer je voor de zoveelste keer je benen breekt over een rondslingerende speelgoed dino, ben je er helemaal klaar mee! Eruit met die uitgestorven krengen! 

Slimmer van de dinofase

Maar wacht even, voor je je alleen nog maar kan irriteren aan die dinofase van je kind, heb ik goed nieuws voor je. Van die dinofase wordt je kind namelijk slimmer! Hoewel jij het misschien helemaal niet interessant vindt waarom die knuppels zijn uitgestorven en heb je wel iets anders aan je hoofd dan het aanhoren van al die dino namen, is het voor je kind een goede ontwikkeling.

De fascinatie voor één bepaald onderwerp, zoals dinosaurussen, zorgt voor een betere concentratie, je kind leert informatie verwerken en ontwikkelt een doorzettingsvermogen. En dit komt doordat ze niet simpelweg aannemen dat een dino een dino is, maar er meer over willen weten. De dino kinderen moeten daadwerkelijk vragen stellen en boeken ‘lezen’ om te leren over dit (voor hun fascinerende) onderwerp.

Bovengemiddeld intelligent

Wanneer je kind écht in de dinofase zit, zit de lol niet alleen in het spelen met de dino’s, maar ook in het feit dat het kind voor het eerst ‘meer weet’ dan zijn ouders. Het geeft het kind een zelfverzekerd gevoel wanneer zijn ouders vier dino soorten op kan noemen en hij zelf misschien wel tot de twintig komt. En hoewel deze intense interesse voor dino’s vaak weer binnen zes maanden tot drie jaar over is, tonen meerdere studies aan dat kinderen die deze fases doorlopen bovengemiddeld intelligent zijn.

Dus als je binnenkort weer onderuit gaat over zo’n plastic ding of je kind je weer zit te vermoeien met nieuwe informatie over een dinosaurus T-Rex, bedenk dan ‘dit is goed voor zijn ontwikkeling’. En waarschijnlijk zal er snel een volgend onderwerp volgen waar zijn interesse naar uit gaat. Oftewel, hou vol, stimuleer en blijf positief.

Zo en dan ga ik nu even de cupcake fase van mijn dochter stimuleren.


Afbeelding: Shutterstock / Ivan Marjanovic

Previous ArticleNext Article